Càritas presenta l’exposició “La mirada del voluntariat sobre la realitat social”
Fins a l’1 d’octubre a la Basílica de Sant Miquel, es podrà veure l’exposició i aportar la signatura per la ILP per la regularització extraordinària de les persones migrants.
Aquesta setmana el voluntariat de Càritas es fa present a la Basílica de Sant Miquel amb un doble objectiu: presentar l’exposició itinerant “La mirada del Voluntariat sobre la Realitat Social” i recollir signatures a favor de la ILP per la regularització extraordinària de persones migrants.
El sentit de l’exposició
L’exposició sorgeix de les aportacions realitzades per més de 200 persones voluntàries a les les 12 jornades de formació arxiprestal organitzades per Càritas entre el passat març i juny de 2022, amb el suport de la Direcció Insular de Participació i Joventut del Consell de Mallorca.. L’objectiu d’aquestes formacions era conèixer les necessitats que detectava el voluntariat al territori així com les alternatives que pensaven que des de Càritas havíem de dur endavant. Tot això a través de la formació en Doctrina Social de l’Església i del darrer informe FOESSA.
L’exposició gira envers 5 temes: la desigualtat al mercat de treball; la solitud no desitjada de la gent gran; les dificultats que viuen les persones migrants en situació irregular; la necessitat de formació específica pel voluntariat i la dificultat a l’accés de l’habitatge. Són temes actuals i que parlen de la realitat propera que constatam cada dia des de Càritas i que, amb la inflació dels darrers mesos, fan preveure en un futur que la situació sigui insostenible per a moltes famílies. Augmenta el preu de l’energia i cada vegada són més les dificultats de l’accés a l’habitatge i tot plegat fa pensar en una posible crisi hipotecària forta i un augment de desnonaments.
Ara es tracta d’obrir aquests temes a la ciutadania i que cada persona pugui aportar alternatives, pistes o propostes per donar resposta a aquestes necessitats i així ajudar a reorientar l’acció social de Càritas. Les persones poden participar aportant alternatives a aquestes necessitats directament a l’exposició escrivint l’alternativa a un post-it o a través d’un codi QR que els redirigeix a la pàgina web de Càritas on poden omplir un formulari amb la seva opinió.
Càritas amb la ILP per la regularització de persones migrants
La situació de les persones migrants en situació irregular és una de les altres preocupacions expressades pel voluntariat de Càritas i no és d’extranyar, ja que a l’any 2021 des de Càritas Mallorca vàrem atendre més 3.400 persones en situació administrativa irregular.
Persones que conviuen amb tots nosaltres, que tenen dificultats per obtenir l’autorització de residència i treball i, una vegada obtinguda, resulta molt fàcil que la perdin, caient de nou a la irregularitat. Això genera una espiral de vulnerabilitat i desprotecció que incrementa l’exclusió i va en contra de l’objectiu de generar una societat inclusiva i integradora. A més a més, la irregularitat fomenta l’explotació laboral i oblida que totes les persones són subjectes de drets. Les converteix en invisibles i suposa una pèrdua objectiva per a tothom, tant econòmica com social.
Càritas es suma a la ILP promoguda per la plataforma “Esenciales” com una opció inherent a la pròpia Església. El Papa Francesc a la Jornada Mundial de Migrants i Refugiats del passat 25 de setembre ja ens instava a “posar al centre als migrants, refugiats, desplaçats i vícimes del tràfic”.
La iniciativa Esenciales està promoguda per una comissió formada pel moviment RegularizacionYA, la Fundación para la Ciudadanía Global, la Fundación Por Causa, Alianza para la Solidaridad, Partido Por un Mundo Más Justo i les organitzacions que s’han anat sumant i donant suport a la iniciativa ILP Regularización (esenciales.info), entre elles, més de 200 organitzacions d’Església. La Iniciativa legislativa popular és un mecanisme legal que permet presentar al Congrés una iniciativa per debatre-la i per això s’han de recollir 500 mil signatures.
La proposta concreta que recull la ILP és introduir una Disposicó a la Ley Orgánica 4/2000, de l’11 de enero, sobre derechos y libertades de los extranjeros en España y su integración social amb la següent redacció: El Gobierno, mediante Real Decreto, establecerá, en el plazo de 6 meses, un procedimiento para la regularización de los extranjeros que se encuentren en territorio español antes del día 1 de noviembre de 2021”.
Tant l’exposició com la recollida de signatures estaran disponibles fins a l’1 d’octubre de 11h a 14h a la Basílica de Sant Miquel. A més a més, el dijous 29, Dia de Sant Miquel el Vicari Episcopal, Mons. Josep Adrover, presidirà l’eucaristia a les 19h de la tarda i es podrà realitzat tant la visita a l’exposició com signar la ILP.