Acción social22/08/2022

Projecte Domus

Molt més que un habitatge temporal digne a Inca per a persones vulnerables.

L’accés a l’habitatge és un dret, un dret humà que des de Càritas ho traslladem a un dret a viure de forma digne, humana, a tenir intimitat, a sentir-se protegits, dins una comunitat o una barriada.

A Càritas Mallorca veiem continuament situacions de dificultat relacionades amb l’habitatge, com pot ser espais inadequats, habitacions rellogades, persones víctimes d’estafes, desnonaments o persones que directament viuen al carrer. La situació malauradament no millora, i es que en els darrers 10 anys el preu del lloguer a Balears s’ha incrementat un 58%, un increment desorbitat difícil d’assumir per a qualsevol família, però sobretot per a les que viuen situacions de vulnerabilitat.

Càritas Mallorca l’any passat va donar a prop de mil famílies,  200 mil euros en ajudes per pagar lloguers i subministraments,  una ajuda que va acompanyada de suport psicològic, d’informació i d’assessorament.

Aquest suport es va iniciar al 2016  amb l’impuls de la campanya “ Per un habitatge digne” apostant per l’acompanyament i suport econòmic. Càritas Mallorca al 2018 va donar impulsar els projectes de lloguer social de Palma i Domus a Inca, per a donar més eines i sortides a les famílies i persones que no tenien cap sortida a una situació de falta de sostre.

En el cas del projecte Domus a Inca ofereix un habitatge temporal a persones que han patit alguna problemàtica d’habitatge. És una casa compartida al centre d’Inca amb 5 habitacions individuals, i espais comuns amplis amb tots els serveis. Un espai on es fomenta la convivència amb els companys i les companyes, i es reparteixen les tasques diàries. Vol ser un espai de respir,  de recuperar-se i d’agafar forces per a continuar amb el seu projecte de vida.

Les persones acollides reben acompanyament i seguiment continuo de les tècniques socials així com de personal voluntariat. Voluntaris i voluntàries que no només atenen als residents de Domus, sinó que comparteixen moments, complicitats, cafès o passejades.

També han compartit recentment una petita reforma interior de l’immoble , gràcies a l’adquisició de nous mobles i també de donacions de la botiga “la Maison du Monde”  i d’una persona particular . Mobles que han reconvertit i millorar les habitacions i els espais comuns,  una petita transformació per a rejovenir la casa, i compartir un projecte que els ha unit i els ha il·lusionat a residents, voluntaris i  tècniques de DOMUS.