Noticia21/12/2022

Una cadena humana porta al Congrés 700.000 signatures per la regularització de persones migrants

La Iniciativa Legislativa Popular (ILP) compta amb el suport de nombroses organitzacions, entre elles Càritas

El moviment plural Essencials ha presentat davant el Congrés 700.000 signatures per a posar en marxa la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) amb l’objectiu de demanar una regularització extraordinària de persones migrants. En un acte simbòlic, activistes i voluntaris han celebrat l’èxit de la ILP, la proposta de la qual haurà de ser debatuda en el ple en un termini màxim de mig any.

Un gran 700.000 construït amb caixes de colors marca el nombre de signatures aconseguides, molt per sobre del mínim de mig milió que estableix la llei. L’estructura de cartó s’ha col·locat enfront de l’entrada del Ple.

Per a aconseguir aquest número rècord de suports ha estat necessari l’esforç de més de 900 col·lectius, entre ells Càritas, que s’han sumat a una campanya liderada per organitzacions i persones migrants. Aquest esforç s’ha volgut simbolitzar amb una cadena humana per a traslladar les caixes que contenen els plecs de signatures.

La ILP regularització és una de les cinc més secundades de la història. Només 1 de cada 10 Iniciatives Legislatives Populars presentades aconsegueix obtenir més de 500.000 signatures.

“És urgent que prop de mig milió de persones estrangeres que ja viuen i treballen a Espanya obtinguin la documentació necessària per a poder tenir drets laborals, accedir a un habitatge digne, tenir plena cobertura sanitària i altres necessitats bàsiques”, ha explicat Edith Espínola, portaveu de la campanya Essencials que ha impulsat la ILP. “Permetrà també que cotitzem pel nostre treball i contribuïm a la seguretat Social i el sistema de pensions”, va explicar.

“La regularització extraordinària és un tràmit necessari i possible en aquests moments”, va afegir Lamini Sarr, un altre dels portaveus. En les últimes dècades s’han produït 9 regularitzacions extraordinàries, aprovades per governs del partit Popular i el PSOE, quan es donava un tap en el procés administratiu regular. “En l’actualitat torna a haver-hi un bloqueig en les resolucions d’estrangeria, com a mostra el gran nombre de persones que estan a l’espera de papers, per la qual cosa és necessari prendre mesures”.

Més de 700.000 ciutadans i ciutadanes han entès aquesta necessitat i recolzat la ILP. Ara és el torn dels diputats i diputades. Des que les signatures siguin lliurades a l’Oficina del Cens Electoral aquest dijous, l’organisme procedirà a verificar-les i començarà a córrer el termini de 6 mesos perquè se celebri un debat parlamentari que doni pas a la regularització extraordinària de persones migrants.

Essencials és un moviment plural compost per fundacions, ONG de Cooperació al Desenvolupament i congregacions religioses, l’objectiu de les quals és aconseguir que les persones migrants siguin tractades com a persones de ple dret. Entre les organitzacions que donen suport a aquesta ILP es troba Càritas.

DESCARreGAR NOTA

DESCARreGAR IMAtge