Noticia30/03/2024

La precarietat i desprotecció continua existint a l’àmbit de les treballadores de la llar

En el dia Internacional de les Treballadores de la Llar, 30 de març, Càritas reivindica més avanços per a una veritable equiparació de drets de les empleades de la llar, principalment per a les de règim intern.

Aquest 30 de març, és el dia Internacional de les Treballadores de la Llar, un sector que, encara que ha avançat en molts drets en els últims anys gràcies al reial decret llei 16/2022 on es reconeix l’accés a un salari mínims o el dret a l’atur, la precarietat en el sector continua existint. L’abús laboral en aquest àmbit el continuen patint principalment les treballadores en règim intern on no es respecten els horaris establerts, ni els temps de descans, on es produeix una càrrega de treball superior a la que s’havia pactat, i on també se succeeixen episodis de mals modes en el tracte cap a la treballadora.

Així ho hem constatat en Càritas Mallorca en la trobada que per segon any ha organitzat el departament d’orientació laboral reunint 17 dones del sector. Durant gairebé tres hores les participants han posat en comú la realitat de la feina de la llar. Moltes d’elles reconeixen que és un treball que els aporta a nivell personal per l’afecte i la tendresa que els donen les persones majors, però que a pesar que s’ha avançat en molts drets, en uns altres no s’ha millorat. El règim intern és el contractat on hi ha més precarietat, i encara que moltes d’elles valoren aquest tipus de contracte, per assegurar un lloc on dormir, reconeixen que és aquí on la càrrega de treball és més intensa, on no es diferencia el treball de cuidadora amb el treball propi del manteniment d’una casa. També denuncien algunes d’elles que, malgrat tenir un contracte d’interna, no s’inclouen els menjars i els sopars, un cost que han d’assumir, quan per contracte si haurien d’incloure’s. Moltes d’elles reconeixen també que les famílies s’aprofiten d’elles, realitzant feines que no els corresponen com la d’haver d’organitzar menjars o sopars per a tota la família.

Sector feminitzat i gran presència de persones migrants

Càritas té una àmplia experiència en l’atenció i mediació en el sector de la feina de llar. Gran part de les persones que Càritas acompanya busquen treball com a empleades de llar i un elevat nombre de les ofertes que arriben a Càritas Mallorca són per a treballar en aquest sector, un àmbit molt feminitzat i amb un elevat percentatge de treballadores migrants, on la situació continua sent d’alta precarietat laboral, amb sous baixos, desprotecció legal i social i realitzant-se en gran part dins de l’economia submergida. Una enquesta sobre salut laboral en l’ús de llar i de cures a nivell nacional assenyalava que el 74% treballa més de 40 hores setmanals, el 36% no té contracte laboral, el 50% cobra menys del salari mínim, el 24% ha estat víctima d’alguna mena de violència en el seu treball i el 83% ha tingut problemes de salut a causa de la seva feina.

Precisament Càritas Mallorca i també en la resta de Càritas, es treballa en la defensa dels drets de les treballadores de la llar i moltes de les activitats que es realitzen en aquest sector estan dirigides a l’acompanyament en l’accés a drets, un programa que es possible gràcies al suport financer de Poises

El treball d’intermediació laboral que es realitza des de Càritas Mallorca , no sols està la de cercar la millor candidata per a cada treball, sinó també fer un treball de sensibilització orientat al fet que es compleixin unes condicions laborals justes. Al que s’uneix l’acompanyament després de la inserció laboral per a garantir el compliment dels drets de la treballadora i brindar suport, informació i orientació quan sigui necessari, al mateix temps que pugui servir per a prevenir possibles malentesos o conflictes.

Precisament des del Grup Confederal d’Ús de Llar s’ha elaborat un Protocol d’Acompanyament a Empleades de llar i mediació amb persones ocupadores, una metodologia de treball que serveix per a orientar el treball d’acompanyament que es realitza a nivell de tota Càritas

Aquest 30 de març, Dia Internacional de les Treballadores de la Llar, des de Càritas es continua reivindicant que aquest treball tingui el reconeixement que es mereix, que les treballadores que el realitzen tinguin els mateixos drets que el de la resta de treballadors i treballadores , i que es produeixin els avanços necessaris per a una veritable equiparació de drets, especialment les que treballen en règim intern, que s’enfronten a situacions d’especial desprotecció i vulnerabilitat; així com el reconeixent social d’aquest treball, fonamental per a la sostenibilitat de la vida.