Noticia21/03/2023

Dia Internacional per a l’eliminació de la Discriminació Racial

Càritas Mallorca defensa els drets de les dones migrades des de diferents espais per empoderar-les i donar-les seguretat davant un realitat de falta d’oportunitats.

Avui és el Dia Internacional contra el Racisme i la Xenofòbia i  Càritas Mallorca, com a membre de la Xarxa Stop Racisme participa a la jornada formativa i de sensibilització que ha organitzat la xarxa juntament amb l’Àrea de Justícia Social de l’Ajuntament de Palma

En aquesta cinquena edició  titulada “Dones Migrades, abús i explotació en l’àmbit laboral” s’ha posat el focus en donar visibilitat a la situació de tantes dones que han migrat i que, davant  la manca d’oportunitats i de no poder homologar els seus estudis, s’han de dedicar a tasques de cura a l’àmbit domèstic amb unes condicions d’abús i explotació .

Suport de Càritas Mallorca a la dona migrada

Aina Flexas, tècnica de Càritas Mallorca i responsable de Migracions,  ha participat en aquest encontre a la taula “Una mirada a la realitat de les dones migrades al món laboral” on ha exposat la feina que desenvolupam entorn a la dona migrada des de diferents punts.

Un d’ells és la informació i orientació. Se’ls explica la realitat de la seva situació, la normativa espanyola i els seus drets. La seva realitat està molt vinculada al fet de no tenir regularitzada la seva situació i, per tant, d’haver d’esperar 3 anys per accedir a l’arrelament social, que els permetrà tenir un permís de feina i/o residència i ser ciutadanes de ple dret. Aquesta situació d’irregularitat les aboca a nivell laboral a treballar sense contracte, principalment a l’àmbit del servei domèstic, un àmbit on elles es troben més segures.

Des de Càritas Mallorca el que els oferim es acompanyar-les durant aquest temps per enfortir-les, donar-les seguretat i empoderar-les  a través d’espais grupals on es treballa, per exemple, en la prevenció d’abusos laborals o també de caire sexual, se’ls informa de la normativa i d’altres serveis de formació als que poden accedir tot i  la seva situació legal.

Una altra espai que oferim a Càritas és el Servei d’Assessoria Jurídica. Un servei, tal i com ha explicat Aina Flexas, on se’ls escolta, informa i orienta en diferents àrees a nivell jurídic, com la salut, l’habitatge, extrangeria. En definitiva se’ls hi dona assessorament legal perquè els seus drets siguin garantits.

Promoure la cultura de l’encontre

Des de Càritas entenem la importància de generar comunitat per aquest col·lectiu de dones migrants que necessiten ser acollides i acompanyades. Promoure, tal i como insta el Papa Francesc, la cultura de l’Encontre i el reconeixement mutu enfront de la cultura de l’odi i el rebuig.