Noticia19/09/2022

Cáritas Tenerife continua acompanyant a prop de 3.000 persones un any després de l’erupció del volcà Tajogaite

Els fons rebuts s'han destinat fonamentalment a l’atenció bàsica, ajudes al lloguer, obres de reforma i compra de mobiliari a famílies vulnerables

Aquest dilluns 19 de setembre es compleix un any de l’erupció volcànica de “Tajogaite” a la Palma. Una tragèdia natural que va afectar més de 7.000 persones i que va destrossar més de 2.600 edificacions i gairebé un centenar de quilòmetres de carreteres. Des que es va iniciar el procés eruptiu, Càritas Diocesana de Tenerife va posar en marxa un Gabinet de Crisi i una Campanya d’Emergència i Solidaritat amb l’Illa, que va incloure una sèrie d’actuacions urgents i la planificació d’accions a mitjà i llarg termini.

Un any després d’aquella data, i a pesar que l’erupció com a tal es va donar per finalitzada el 25 de desembre, Càritas Diocesana de Tenerife continua atenent i acompanyant a les persones afectades, moltes de les quals van perdre els seus habitatges i mitjans de vida. En concret, fins al moment s’han produït més de 2.600 atencions i són ja 1.100 les famílies i 3.000 les persones (entre elles 620 menors) que han rebut algun tipus d’ajuda de l’entitat, gràcies a les aportacions rebudes en el marc de la referida Campanya d’Emergència i Solidaritat amb l’Illa.

Moltes d’aquestes famílies són ateses periòdicament i continuen sent acompanyades actualment per la institució, mentre que unes altres han acudit per primera vegada a causa de la falta de respostes de les administracions públiques, o davant la insuficiència de les ajudes rebudes.

Sis espais parroquials

Amb les donacions rebudes (6,6 milions d’euros), Càritas Diocesana de Tenerife ha invertit 2 milions d’euros, fonamentalment en ajudes al lloguer, atenció bàsica i obres de reforma i compra de mobiliari a famílies damnificades de l’erupció i en situació de vulnerabilitat. D’igual manera, es continuen concedint ajudes d’emergència (entre elles, despeses mèdiques, pagaments de subministraments, etc), i es van habilitar i van condicionar sis espais parroquials en diversos municipis de l’illa, realitzant reformes d’obra de paleta, pintura, equipament, mobiliari, etc. En ells continuen reubicades vuit famílies que estaven en situació d’exclusió residencial extrema. Amb aquestes famílies es duu a terme un procés d’intervenció social continuat, per a la millora del seu benestar i la seva inclusió sociolaboral.

També es va obrir una línia de suport per a les famílies més vulnerables, amb desemparament econòmic, per a la reconstrucció d’habitatges en zones afectades pel volcà, en aquells casos en els quals els habitatges no estan en condicions d’habitabilitat i necessiten ser reformades. A més, es continua fent costat a famílies damnificades en la construcció d’habitatges nous habituals, tant en la compra de materials com en gestions necessàries per a l’habitabilitat, un suport econòmic que s’atorga per unitat familiar.

En matèria d’Habitatge, l’entitat eclesial continua planificant i implementant accions a mitjà i llarg termini, entre elles la concessió d’ajuda econòmiques per al suport en estris, mobiliari i electrodomèstics dels habitatges que es van veure afectades per les bugades del volcà “Tajogaite”, que encara no estan en condicions adequades d’habitabilitat.

Igualment, es continua donant resposta en les necessitats pròpies de l’emergència, oferint suport econòmic a persones afectades per l’erupció, a través de targetes d’alimentació i targetes solidàries bancàries, per a poder sufragar despeses bàsiques com a gasolina, medicaments, etc. A més, durant els primers mesos de l’erupció es van lliurar màscares FFP3 i ulleres protectores en centres educatius i instituts de la comarca de la Vall de Aridane.

Suport en zones rurals

Càritas Diocesana de Tenerife continua treballant en coordinació amb els equips de treball que acompanyen a les famílies acollides als hotels que es van habilitar, sent Càritas una de les entitats que nou mesos després de la finalització de l’erupció continuen donant resposta a les necessitats concretes d’aquestes persones, perquè puguin tornar al seu habitatge habitual. Des de l’entitat també s’està donant suport als afectats de les zones rurals en material laboral, ja que en la major part dels casos han perdut les seves eines i mitjans per a poder recuperar les seves finques.

Així, continuem treballant en matèria d’ocupació, derivant a persones en situació de desocupació o ERTO, per a oferir-los un servei d’orientació i acompanyament durant el procés de reinserció laboral.

A totes aquestes actuacions s’han sumat en l’últim any tant les religioses Filles de la Caritat i la Congregació dels Religiosos Camilos, que ofereix acompanyament emocional i orientació psicològica a persones damnificades de l’erupció. Es tracta d’un servei del Centre d’Humanització de la Salut, creat per aquesta Ordre, que té per finalitat ajudar a les persones que passen per una situació de sofriment o crisi en les seves vides (situació de duel, persones amb un familiar malalt, solitud, altres situacions difícils…). Aquesta iniciativa ha estat coordinada i promoguda per la Delegació de Pastoral de la Salut de la Diòcesi Nivariense i per Caritas Diocesana de Tenerife.

Paral·lelament, durant aquest últim any s’han dut a terme diferents accions de sensibilització i rendició de comptes en centres escolars, empreses, congregacions religioses, parròquies, fundacions, etc, donant a conèixer les actuacions que està desenvolupant la institució amb les persones damnificades. En definitiva, continuem sumant els nostres esforços i recursos als dels agents socials i institucions presents en les zones afectades i en tota l’Illa, compartint amb ells el compromís i la solidaritat que ens mou com a Església.

DESCARreGAR NOTA

DESCARreGAR IMAtge

CAMPANYA EMERGÈNCIA