Noticia25/01/2024

Cáritas Española porta ajuda humanitària a la Franja de Gaza

Obre la campanya d'emergència “Càritas amb Terra Santa” després de la sol·licitud de suport de Càritas Jerusalem

Càritas Española ha respost a la trucada d’emergència de Càritas Jerusalem per a portar ajuda humanitària a la Franja de Gaza. Aquesta sol·licitud de suport va ser activada el passat 4 de gener a través de Caritas Internationalis per a assistir a la població d’aquesta zona, i poder acompanyar també a famílies de Cisjordània afectades per l’agreujament de la seva situació econòmica i social a conseqüència del conflicte.

Per a això, Càritas Española realitzarà un primer enviament de 250.000 euros. El seu objectiu és prestar assistència mèdica primària i oferir suport econòmic a través del lliurament de diners en efectiu a les famílies atrapades en la Franja de Gaza. A més, ha obert la campanya d’emergència “Càritas amb Terra Santa” per a canalitzar la solidaritat dels donants.

“Càritas Jerusalem ha requerit ara el suport de la xarxa de Càritas nacionals i en concret de Cáritas Española perquè els seus equips es troben més segurs, la logística de les operacions està més afermada i, en conseqüència, es disposa de major capacitat per a dur a terme una assistència a major escala”, explica Pablo Reyero, coordinador d’Orient Mitjà en l’àrea de Cooperació Internacional de Càritas Española.

Gran cridada d’ emergència

La crida d’emergència sol·licitat per Càritas Jerusalem i activat per Caritas Internationalis té un pressupost total de 2,95 milions d’euros. El termini d’execució serà d’un any i el nombre estimat de beneficiaris directes aconseguirà les 23.275 persones i 35.720 beneficiaris indirectes.

“Els equips a Gaza donaran atenció en salut primària, suport psicosocial i salut mental, i coordinaran el lliurament d’efectiu a les famílies més vulnerables per a la cobertura de necessitats bàsiques. Paral·lelament es treballarà per a rehabilitar el centre mèdic de Càritas a la ciutat de Gaza, avui molt danyat pels bombardejos, i posar-ho en funcionament al més aviat possible. A Cisjordània el suport serà en forma de transferències d’efectiu perquè les famílies més vulnerables puguin cobrir les seves despeses en alimentació, els seus lloguers o adquirir altres articles de primera necessitat”, explica Pablo Reyero.

Segons l’últim informe de situació facilitat per Caritas Internationalis, les morts de civils continuen augmentant diàriament i la falta d’accés a aliments, aigua potable i tractament mèdic està posant a la població civil en una situació de risc encara major. A més, el 85% de la població ha estat expulsada de les seves llars, més del 60% dels habitatges han quedat destruïdes o danyades i les escoles s’han vist obligades a tancar.

“Som conscients que, per desgràcia, la crisi humanitària no desapareixerà en el curt termini, per la qual cosa continuarem secundant mentre puguem, en la mesura en què la Confederació ens l’indiqui i mentre Càritas Jerusalem ens el sol·liciti”, explica Pablo Reyero.

Augment de l’exclusió a Cisjordània

La crisi també té un gran impacte en la població de Cisjordània, que depèn en gran manera del turisme i la peregrinació. Les botigues de records, els hotels, els guies turístics i tots els que treballen en el sector de l’hostaleria porten més de tres mesos sense ingressos. De fet, en algunes ciutats el 70% dels residents depenen d’aquest sector i milers han estat acomiadats de les seves ocupacions.

A més, els jornalers i treballadors de Cisjordània que s’ocupaven a Israel ja no poden creuar els llocs de control, per la qual cosa han perdut els seus permisos de treball i les seves fonts d’ingressos també s’han vist reduïdes. Càritas Jerusalem estima que unes 170.000 persones es troben en aquesta situació. Aquesta realitat ha creat una greu i preocupant crisi econòmica.

Una crida a l’alto-el-foc

Davant l’enorme sofriment viscut en aquests més de 100 dies de contesa, Càritas insta una vegada més a l’alto-el-foc, sumant-se a la constant crida de pau del Papa Francesc i de Caritas Internationalis.

Càritas Espanyola col·labora amb Càritas Jerusalem des de fa més de dues dècades. Aquest treball conjunt busca mitigar el sofriment en Terra Santa i donar resposta a les persones en situació de vulnerabilitat. Les actuacions de cooperació fraterna es donen en el marc de la confederació internacional de Càritas. A través d’aquesta col·laboració, s’han desenvolupat programes d’atenció a la salut, assistència psicosocial, seguretat alimentària i promoció de mitjans de vida.Ante el enorme sufrimiento vivido en estos más de 100 días de contienda, Cáritas insta una vez más al alto el fuego, sumándose al constante llamamiento de paz del Papa Francisco y de Caritas Internationalis.

DESCARreGAR NOTA

DESCARreGAR IMAtge

DONAR