Noticia30/06/2025

Càritas Mallorca ha invertit un total de 3’7 milions d’euros per acompanyar a 7.783 persones al 2024

• Càritas Mallorca ha donat resposta a 37.360 peticions d’atenció, informació, ajudes, orientació, derivació i formació. • Un total 176 projectes i accions s’han desenvolupat al llarg de l’any passat. • La persona que acudeix a Càritas està de mitjana 2 anys i mig acompanyada. • El 56% del total de persones ateses son migrants que estan en situació administrativa irregular.

La memòria de Càritas Mallorca “Mentre hi hagi persones, hi ha esperança”  ha estat presentada aquest dilluns pel bisbe Mons. Sebastià Taltavull; per la directora de Càritas Diocesana de Mallorca, Esther Romero i per l’administrador general de Càritas Diocesana de Mallorca, Joan Bassa. El document de 57 pàgines recull les dades de les persones ateses  i acompanyades per l’entitat, un total que ascendeix a les 7.783 persones, 5.265 famílies, i 1.334 infants i joves un 17% del total . A més apuntar que del total un 41%, 3.195, són persones que han demanat suport per primera vegada a Càritas. Al document també es fa repàs de les iniciatives que s’han desenvolupat per a donar resposta a  les necessitats de les persones en una situació de fragilitat,  una realitat que està vinculada principalment a la falta de recursos per ser migrant no regularitzat i per la impossibilitat d’accedir a un habitatge digne. En 2024 es varen donar resposta a 37.360 peticions, i es que com ha assenyalat la directora de Càritas Mallorca, Esther Romero, “les persones que s’apropen a Càritas tenen una realitat de múltiple vulnerabilitat i que requereixen  d’un desplegament d’ajudes, serveis i temps per a trobar una oportunitat, una atenció integral, que es perllongar durant anys”, ara l’acompanyament te una durada mitjana a Càritas Mallorca de 2’5 anys.

Habitatge compartit, un greu factor de desprotecció

L’habitatge es manté com factor d’exclusió de les famílies que acudeixen a Càritas, unes famílies que han de pagar entre 500 i 800€ només per una habitació.  La impossibilitat d’accedir a un habitatge ha fet que hagi continuat creixent el nombre de persones que han tingut que compartir pis. Un 45% , 3.517 persones que acudeixen a Càritas Mallorca comparteixen un habitatge, un percentatge que ha pujat un 6% en un any . D’aquest total un 20% que comparteixen la llar no tenen cap parentesc familiar  ni relació personal, sent un realitat , com ha assenyalat la directora de Càritas Mallorca, Esther Romero, “molt greu i d’especial vulnerabilitat per a menors que la pateixen. Les repercussions d’aquestes situacions que es perllonguen en el temps són molt preocupants a nivell mental principalment pels infants i joves”.

Les persones migrants , les persones amb menys drets.

Les persones migrants en situació administrativa irregular que s’han apropat a Càritas continua creixent, un total de 4.310 persones, el 56% del total de persones ateses a Càritas Mallorca durant el passat any eren migrants sense haver pogut regularitzat la seva situació, un percentatge per damunt del 48% de 2023.  Este increment està lligat a la falta de recursos que es destina a aquest col·lectiu i per tant que veuen els seus drets limitats. Per a Càritas són persones de ple dret a les que atenem de forma integral , des de l’acollida i assistència, fins recursos i serveis.

La directora de Càritas Mallorca ha recalcat que “Càritas no fa distincions segons el seu origen  i continuarà donant suport, acompanyant, i pronunciant-se  en defensa de la igual dignitat de totes les persones, així com a denunciar  la situació d’extrema vulnerabilitat d’aquest col·lectiu i la d’un sistema que lluny de posar ordre a la realitat de mobilitat humana,  atenta  de forma directa contra la vida d’aquest col·lectiu“.

Càritas continua reclamant, juntament amb altres entitats socials i també d’església, la regulació extraordinària de persones migrants a través  de la iniciativa legislativa popular que ja va entrar al Congrés dels Diputats al desembre, i que ara està a la Comissió de Treball, economia social, inclusió, seguretat social i migracions del Congrés.

Programes i Serveis

La directora de Càritas Mallorca ha fet  repàs als programes i projectes, 176 en total, que Càritas Mallorca ha  desenvolupat per a donar una atenció global a les problemàtiques de les persones que acudeixen a l’entitat.

L’acció de Càritas comença amb l’acollida, una  escolta, una derivació i posteriorment un acompanyament en funció de la situació de la persona que arriba a l’entitat.

De les 7.783 persones que varen ser ateses a Càritas,  la majoria varen ser dones amb un nombre total de 4.651 front als 3.132 homes. Moltes d’aquestes persones, 2.768 varen rebre ajudes per a necessitats bàsiques ( ajudes d’aliments, per pagar lloguer o  també  subministraments relacionats amb l’habitatge principalment), a la vegada aquestes persones han passat per altres programes impulsats per l’entitat com el programa d’habitatge i persones sense llar. 1.514 persones han estat acompanyades al 2024 per Càritas en aquesta àrea, 934 persones han rebut  ajudes relacionades  per pagar el lloguer o altres subministraments, 204 persones han estan acollides a espais de Càritas  com el centre de dia o al projecte Domus (acollida temporal) d’Inca,  i en pisos de Càritas. També s’han desenvolupat projectes específics per a infants, dones i persones majors, col·lectius molt vulnerables i en el que han participat 330 persones.

Economía Solidària. El valor de la persona

La promoció de la persona és el principal objectiu de l’economia solidària, una economia que impulsa Càritas per a donar noves oportunitats. Aquestes noves oportunitats les oferim a través dels tallers prelaborals, el taller de recuperació de juguetes, el de reparació de bicicletes i el taller de confecció, tres àrees de formació on també fem acompanyament grupal i individualment per a la promoció de la persona i per la que durant el passat 2024 han passat 131 persones. En un següent esglaó està el programa d’intermediació laboral amb 1.168 persones que han rebut informació sobre ofertes de feina i recursos laborals, han fet una itinerari laboral, s’ha fet un intermediació amb empreses o ha passat per l’agència de col·locació a l’àmbit del servei domèstic.  

Càritas Mallorca també ha impulsat 10 formacions per a promocionar a la persona de cara a un futur laboral, cursos a l’àrea de serveis (neteja professional, carnisseria i xarcuteria, auxiliar de residus), nàutica, restauració (curs d’especialització  en cuina), oficis com electricitat i energies renovables. Un total de 292 han trobat feina gracies a aquestes acciones desenvolupades per Càritas durant l’any passat i l’oportunitat que  les empreses ofereixen.

Dins l’economia solidària també volem fer referència a un projecte com és Eines X Inserció, l’empresa d’inserció vinculada a Càritas Mallorca que gràcies al procés de recuperació i venda de roba de segona mà , es dona oportunitats de formació a persones en situació de vulnerabilitat. En aquest sentit s’han formalitzat 19 contractes d’inserció. El projecte a més genera un impacte positiu  al nostre entorn, al nostre medi ambient amb la recollida de teixit tèxtil per donar-li un nou ús, al 2024 es va arribar a recollir un total de 1.185.712 kg de roba.

Atenció psicosocial i l’assessoria jurídica

L’acompanyament psicosocial s’ha incorporat com una eina més d’acompanyament a les persones vulnerables dins el programa de Càritas. Les persones acompanyades viuen situacions d’angoixa i frustració que els impedeix avançar. Càritas Mallorca ha realitzat 940 intervencions per a millorar  les relacions familiars, de gestió emocional i pautes educatives a nivell individual, familiar, i grupal, i que ha afavorit a un total de 180 persones.

El servei jurídic també és un àmbit que ha vist incrementat les intervencions. Més de 1.108 respostes en temes jurídics s’han tramitat durant l’any passat, moltes d’elles relacionades amb tema d’estrangeria. Un total de 400 persones han passat per aquest servei.

Cooperació i Emergències

Al 2024 a l’àmbit de les emergències està marcat per la DANA, les inundacions a València i en menor mesura a altres províncies d’Espanya, on la solidaritat es va disparar .Càritas Mallorca va recaptar només en 2 mesos de l’any passat, 168.981€. Càritas a nivell confederal, a tota Espanya, ha impulsat una campanya a mig i llarg termini de recuperació i reconstrucció  dels mitjans de vida de les persones  que varen perdre tot i que recull una primera partida de 33 milions d’euros de tota la recaptació que es va recollir en una primera partida

Càritas Mallorca, juntament a les altres Càritas d’Espanya, també té en marxa altres emergències per a donar resposta a situacions molt dramàtiques com la de Gaza, a Ucraïna o també a Haití . També s’està donant impuls a projectes de reconstrucció d’espais a Mali gràcies a les subvencions del cooperació del Govern de les Illes , i de protecció de la salut al Sàhara gràcies al suport de les Càritas Parroquials de Sant Jaume i Can Pastilla.

La fortalesa del voluntariat

La directora de Càritas Mallorca ha volgut destacar a la seva intervenció les persones que formen part de l’entitat en especial les 825 persones voluntàries, que representen el 92% del total del personal. També les 514 persones sòcies,  els 1.139 donants, les 239 entitats i l’Administració pública que han  confiat i han donat suport a diferents projectes de l’entitat. A tots ells i elles ha volgut agrair el suport que han donat a la tasca social desenvolupada en aquest darrer any.

Memòria econòmica

La part econòmica i la inversió que es realitza per donar forma als projectes socials, als programes d’economia solidària, a la cooperació internacional i la gestió pròpia de l’entitat ha comptat amb una inversió total de de 3.740.071 euros, dels quals els fonts privats representen el 53%, i els fons públics un 46%.

Dels recursos invertits apuntar  que  més de 1’7 milions d’euros es va destinar als serveis d‘acollida i assistència mentre que per l’àrea d’economia solidària ( formació, orientació laboral , tallers prelaborals…) es va  destinar 1’1 milions d’euros.

En quan a ajudes directes que es varen tramitar a persones i famílies ateses per Càritas Mallorca per a cobrir necessitats bàsiques d’habitatge, educació, salut, transport varen ser de 473.057€, d’aquest total 316.698€ són ajudes a necessitats bàsiques relacionades amb aliments i roba, mentre que les ajudes a l’habitatge varen pujar als 156.359€.  A la xifra global d’ajudes directes  s’ha d’afegir els 175.395 euros per beques d’inserció en formació i ocupació.

Durant la seva intervenció l’administrador general de Càritas Mallorca, Joan Bassa, ha parlat de la necessitat d’augmentar les  fonts de finançament, les fonts privades per  tirar endavant projectes que Càritas està desenvolupant  i que necessita d’aquest suport econòmic o de material.

Jubileu de l’esperança

EL Bisbe, Mons. Sebastià Taltavull  a la seva intervenció ha parlat del Jubileu de l’Esperança d’aquest 2025, i que Càritas com entitat important d’Església té també la missió  de ser “portadora d’esperança entre els més necessitats”, ha parlat de ser “Peregrins d’esperança amb incidència directa en la realitat humana que ens envolta i que hem de transformar, de forma especial amb el nostre compromís en la defensa de la dignitat humana”. Hi ha ”molts de drames que s’han generalitzar però amb el do de la fraternitat i de la solidaritat de cada persona, amb petits gestos i accions  quotidianes, que poden portar canvis importants”.

Mentre hi hagi persones, hi ha esperança ”

Aquest és el títol de la memòria de Càritas Mallorca i de la campanya de la Caritat que ha  posat en marxa l’entitat en aquest 2025,  una campanya, tal i com ha assenyalat la directora de Càritas Mallorca, “que vol reclamar la defensa de la dignitat de les persones més vulnerables,  donar un impuls a la fraternitat de cada persona, i avançar en una societat més justa per a reduir la desigualtat, enfortir  la cohesió social i treballar el bé comú“.

Al web www.caritasmallorca.org trobareu més informació de la campanya així com de la memòria.