Noticia21/09/2022

Cáritas acompanya a gairebé un milió de persones en més de 15 projectes de construcció de la pau

88 milions de persones a tot el món s'han vist obligades aquest any a deixar les seves llars per culpa de les guerres.

Més de 88 milions de persones a tot el món s’han vist obligades en el que va d’any a abandonar les seves llars a causa de la guerra. Des de 2008, els desplaçaments forçosos per culpa dels conflictes bèl·lics han augmentat un 64%. Encara que la pau no és sol però sí prioritàriament absència de guerra i de violència, la celebració aquest dimecres del Dia Internacional de la Pau ve indubtablement carregada de conflictes que s’empitjoren, es cronifiquen i es canvien de nom.

Segons l’Informe Global Peace 2022, l’Afganistan continua sent el país menys pacífic del món per cinquè any consecutiu, seguit de Iemen, Síria, Rússia i Sudan del Sud. Els cinc països amb major deterioració de la pau en aquest 2022 van ser Rússia, Ucraïna, Guinea, Burkina Faso i Haití.

Una de les línies de treball prioritàries de Càritas és la construcció de la pau, als països citats anteriorment, però també en altres conflictes i crisis prolongades. Gràcies a la Xarxa Internacional de Càritas, present en més de 160 països, i amb profund arrelament, és possible desplegar la nostra acció en tres àmbits: prevenció de la violència, mediació en els conflictes i mitigació de l’impacte humanitari en les víctimes.

Durant els dos últims anys, Cáritas Española ha aconseguit acompanyar a gairebé un milió de persones a través de 15 projectes de construcció de pau en set països i amb un pressupost total d’1.254.712 euros.

“En Càritas entenem la pau no sols com l’absència de guerra i violència. També com la convivència de tots els àmbits de la vida: social, polític, econòmic i mediambiental. Des d’aquest enfocament responem al desafiament de construcció de la pau en diferents àmbits i realitats que aborden el conjuntural i l’estructural”, explica Eva Cruz, directora de l’àrea de Cooperació Internacional de Cáritas Española.

Alguns dels països en els quals Cáritas Española desenvolupa projectes de construcció de la pau es troba Colòmbia. A la regió de Chocó, un dels departaments més afectats pel conflicte armat intern, Cáritas ha contribuït en l’últim any a assegurar l’alimentació, l’accés a aigua i la higiene personal, l’atenció sanitària i el refugi temporal a 9.785 víctimes de la violència, així com a enfortir les seves capacitats d’autoprotecció enfront dels actors armats.

En aquesta mateixa línia, Cáritas ha atès en l’últim any a 1.017 famílies afectades pel conflicte a Síria en les governacions de Hama i Homs, a través d’ajudes econòmiques i distribució de kits d’higiene, a més d’afavorir l’accés a l’educació a 700 nens/as desplaçats per causa de la guerra.

Integració dels desplaçats

A Ucraïna, fins al moment, s’han distribuït 45.000 racions de menjars, 150.000 paquets de menjar, 290 persones han estat beneficiàries d’ajudes econòmiques, 45.000 persones han accedit a aigua potable, 120.000 persones han estat beneficiàries de kits d’higiene bàsica, i 151.000 famílies han rebut ajuda per a equipar les seves llars i fins i tot començar a restaurar-los en llocs alliberats per l’exèrcit.

Per a aquest any escolar, tant les Càritas de les ciutats de l’oest d’Ucraïna, com les dels països fronterers (Polònia, Moldàvia, Romania, Hongria, Eslovàquia) i altres afectats (Rep. Checa i Bulgària), posaran en focus en la integració de refugiats i desplaçats en les comunitats d’acolliment.

Cáritas també dona suport a accions de mediació en conflictes: a República Democràtica del Congo, Cáritas acompanya i forma a líders comunitaris i voluntaris parroquials perquè promoguin el diàleg en comunitats amb presència d’actors armats. En l’últim any, aquests líders han dut a terme 7 accions de mediació comunitària dirigides a parar o prevenir enfrontaments entre grups armats, la qual cosa ha lliurat a prop de 10.000 persones d’una situació de violència generalitzada en les seves comunitats.

Finalment, s’acompanya a les comunitats en la fase immediatament posterior a la situació de violència generalitzada, mitjançant accions de pedagogia per a la pau, la finalitat de la qual és aprofundir en la reconciliació i evitar una reactivació del conflicte: a Sudan del Sud l’ajuda alimentària per a les poblacions que retornen als seus llocs d’origen després de fugir d’ells per la guerra civil, s’acompanya d’accions facilitadores de la implementació dels acords de pau a nivell local en cinc diòcesis; d’elles s’han beneficiat unes 13.000 persones

Cáritas treballa per la pau també en temps aparentment pacífics, mitjançant la promoció de la transparència i el bon govern, a través de suport a missions d’observació electoral, sobretot en països africans com Mali i República Democràtica del Congo; o de l’enfortiment de les capacitats de la societat civil per a la vida democràtica a Colòmbia.

Tota aquesta labor es realitza en contextos de violència, on la mateixa Cáritas (el seu personal i les seves oficines en terreny) són també víctimes d’amenaces, fustigacions, robatoris, etc. El cas més recent el trobem a Haití, on en els últims dies, tres oficines de Càritas han estat saquejades en Els Cayes, Gonnaives i Port de Paix. No s’han produït danys personals, però es van emportar equips d’oficina, mobles i sacs de menjar. Càritas Espanyola treballa directament amb Càritas Els Cayes a través de dos projectes de seguretat alimentària i de recuperació de mitjans de vida de les famílies afectades pel terratrèmol de 2021.

DESCARreGAR NOTA

DESCARreGAR IMAGEN