Noticia17/12/2022

300 persones Sense Sostre participen a la paella popular per a reclamar el dret a un habitatge Digne

Entitats socials de l’Església han organitzat l’acte per a reclamar a la societat i a les institucions més recursos i accions valentes per a fer front a una realitat que s’ha agreujat.

Unes 300 persones en situació de carrer han participat a la paella popular celebrada al Parc de la Mar per a reivindicar i sensibilitzar a la ciutadania i a les administracions sobre la situació d’emergència que pateixen homes i dones , que per diferents circumstàncies a la vida, queden  “Fora de cobertura” i sense accés a drets bàsics.

Les entitats que formen part de l’Àrea  Pastoral Caritativa i Social de l’Església ( Fundació Social La Sapiència; Pastoral Penitenciària; Projecte Sojorn; Jóvenes de San José; Pastoral de la Salut; Justícia i Pau i Càritas Mallorca) han organitzat la paella popular aquest dissabte 17 de desembre, per a visibilitzar  al col·lectiu Sense Sostre i a la necessitat d’actuar amb mesures valentes a curt i llarg termini  per a donar resposta a una realitat que està empitjorant als darrers temps.

Jaume Alemany de Pastoral Penitenciaria i Sojorn, ha estat el portaveu de les entitats durant l’acte. Ha pres la paraula per a alertar que la situació de les persones privades de dret a l’habitatge digne reclamen amb urgència solucions immediates. “La força de la unitat, de la consciència col·lectiva , de l’apoderament del grup,  és una primera passa per a fer front a aquesta problemàtica que pateixen un grup molt nombrós de persones que no minva , sinó lo contrari, va creixent”.  

Alemany ha recordat que són  moltes i diverses , les causes que fan que cada dia més persones es trobin al carrer. No es tracta del cas puntual d’una persona que ha sofert un contratemps, ni la situació ocasional d’un altre que, degut a haver perdut el lloc de feina i no pot pagar el lloguer. Es tracta de la “situació angoixosa de moltes persones, famílies, que tot i tenir un treball remunerat no poden fer front a lloguers abusius, ni a les condicions impossibles que exigeixen particulars i immobiliàries per a llogar un habitatge

En la seva al·locució Alemany ha parlat de la necessitat de fer pedagogia social.Responsabilitzar-nos tots d’allò que esdevé i afecte a pocs o molts ciutadans. Molts son propietaris que abusen dels lloguers, altres tenen cases tancades perquè no necessiten el lloguer per a viure, altres viuen al marge de la realitat que afecta als altres, … tots tenim el deure i el dret d’intervenir democràticament en la construcció una societat justa, pagant impostos, votant, exigint als qui ens representen una gestió eficaç, etc. 

El responsable del projecte Sojorn i de Pastoral Penitenciaria també a reclamar a les administracions la importància de “prioritzar l’atenció a aquesta problemàtica en els pressupostos, canviar quantes lleis o normatives facin falta per tal de facilitar solucions, imaginar noves formes de respostes, acollir iniciatives de particulars o d’entitats socials que ajudin a donar respostes concretes”

També ha recordat el paper fonamental de l’església i dels creients  “som l’Àrea d’acció social de l’església de Mallorca. Per això seim en la taula compartida. Creim en la força de la germanor per a fer front a la desigualtat, amb l’acompanyament personalitzat per ajudar a portar la creu, cada un la seva, però entre tots la de tots.  Hem  d’obrir els ulls a aquesta problemàtica que esta esdevenint un drama per a molts, davant els qui no podem restar impassibles. 

Jaume Alemany també ha demanat més consciència col·lectiva a les persones que representen la societat, “de  les prioritats que establim , de com gastem els diners ,de l’ús que donam als nostres immobles, en els lloguers que cobram de les nostres propietats, als sous que pagam als nostres contractats, al pressupost que dedicam a la solidaritat o la caritat cristiana”

Ha conclòs la seva intervenció en la necessitat d’aspirar “a una societat igualitària, justa i solidria”.

A més de les 300 persones que han participar al dinar solidari també han estat presents el Bisbe de Mallorca. Mn. Sebastià Taltavull; la directora de Càritas Diocesana de Mallorca, Esther Romero; el delegat episcopal de Càritas Diocesana de Mallorca, Pep Toni Guardiola; la presidenta de l’IMAS, Sofia Alonso i els regidors de l’Ajuntament de Palma, Daniel Olivar.

Aquest dinar popular ha completat una sèrie d’actes públics que s’han celebrat als darrers 3 mesos, a la plaça d’Espanya el primer  i posteriorment a l’església de Sant Domingo a Inca i de Sant Miquel de Palma per posar el focus a la situació d’urgència d’aquestes persones que queden al marge de la societat i dels drets bàsics.

Apuntar també que l’àrea per a la Pastoral Caritativa i Social de l’Església de Mallorca es treballa conjuntament a través de diferents serveis i que al darrer any ha donat cobertura a aproximadament unes 852 persones  que estan en situació de carrer i que pateixen diverses realitats com són la problemàtica de salut mental, persones que surten de permisos penitenciaris i que no tenen una llar; persones majors de 65 anys amb dependència que no poden accedir a una residència publica o privada; i de famílies senceres que no poden accedir a una vivenda per culpa d’un increment del preu de l’habitatge i la inflació entre altres causes.