EMERGENCIA

Càritas amb la banya d’Àfrica

Donam suport a la població que pateix una emergència humanitària crónica agravada por la sequera i la guerra.

Donar

Situació actual de l’emergència a la banya d’Àfrica

L’anomenada “Gran Banya d’Àfrica” és una regió situada en la part oriental d’Àfrica banyada pel Mar Roig i l’Oceà Índic, que actualment inclou Etiòpia, Somàlia, Eritrea, Djibouti, Sud Sudan, Kenya i Sudan. En aquest territori, amb moltes zones semi-desèrtiques i seques, viuen més de 200 milions de persones que es veuen afectades per una situació crònica d’emergència humanitària i d’inseguretat alimentària deguda a les condicions climàtiques adverses, la recurrència de les crisis econòmiques i els conflictes armats i la violència inter-comunitària. La pandèmia Covid-19, la guerra a Ucraïna i una intensa sequera han provocat una situació humanitària crítica.

 

37 milions de persones

Pateixen inseguretat alimentària aguda.

 

 

9,5 milions de persones

Desplaçades internes

 

 

4,6 milions de persones

Refugiades.

 

Emergència alimentaria

La inseguretat alimentària és una situació recurrent a la regió, però en els últims anys s’ha empitjorat a causa de l’impacte de múltiples i continuats xocs. En 2011, més de 12 milions de persones van sofrir la pitjor fam en dècades. En 2019, la sequera va provocar que 11,7 milions de persones patissin inseguretat alimentària greu i més de 785.000 nens, una desnutrició severa a Etiòpia, Somàlia, Kenya i Uganda. En 2020, la inundació va afectar directament 3,4 milions, i la invasió de llagosta del desert va afectar 10,25 milions de persones.

En 2022, la sequera més severa i persistent dels últims 70 anys està afectant directament 18,3 milions de persones i ha causat la mort de més de 3 milions de caps de bestiar, un actiu vital en les comunitats pastoralistas de les regions àrides i semi-àrides. Les collites fallides per la falta de pluja, l’esgotament de les reserves d’aigua i la pujada d’un 73% dels preus dels cereals provocada per la guerra a Ucraïna, componen un escenari impossible de suportar per a les famílies, els recursos de les quals estan esgotats.

Finalment, la regió ha sofert un dramàtic increment de conflictes armats, amb la guerra en l’estat del nord de Tigray a Etiòpia, nous enfrontaments a la regió de Darfur a Sudan, i nombrosos atacs inter-comunitaris en diverses regions de Sudan del Sud, que incideixen directament en la seguretat alimentària i provoquen continus desplaçaments de població.

La regió viu la pitjor crisi alimentària dels últims 70 anys: més de 37 milions de persones s’enfronten a la fam aguda, amb aproximadament 7 milions de nens menors de cinc anys greument desnodrits a la regió.

 Grans Xifres

S’espera que aquestes xifres augmentin en els pròxims mesos a conseqüència dels múltiples impactes citats, que han destruït els mitjans de subsistència i la capacitat de resiliència de les comunitats més vulnerables.

Sudán del Sur

 • El país sofreix inundacions que afecten 1 milió de persones i 16.500 Has de cultius.
 • La proporció de població total en necessitat d’ajuda humanitària ha passat en l’últim any de 68% a 77,6% (8,9 milions de persones); d’ells, 7,7 milions sofreix inseguretat alimentària severa, dels quals 87.000 persones estan en condicions de catàstrofe i 1,4 són nens menors de 5 anys.

 • 2 milions de persones s’han desplaçat dins del país i 2,3 milions l’han abandonat a conseqüència del conflicte, la violència i l’absència de mitjans de vida. Després de Síria, Sudan del Sud és el segon país del món amb major nombre de refugiats i d’ells el 80% són dones i nens.

Somàlia

 • 7’8  milions de persones afectades per la sequera, que ha provocat el desplaçament de 1’1 milions de persones.
 • 6,7 milions pateixen inseguretat alimentària aguda, i 300.000 persones estan a la vora la fam total.
 • Dependència de les importacions de cereals d’Ucraïna i Rússia del 90%.

Etiopía

 • Amb més de 120 milions d’habitants, és el país que més refugiats africans rep, i al seu torn 4,5 milions d’etíops han fugit de les seves llars a altres zones del país davant la inseguretat alimentària i els conflictes interns.
 • 9,8 milions de persones estan afectades per la sequera en el sud i l’est del pais.

 • 4 milions de caps de bestiar han mort ja, i altres 24 milions estan afeblits i en risc de perir.
 • El conflicte a les regions del nord deixa 13 milions de persones necessitades d’ajuda humanitària molt urgent.

 • Més de 3.860 escoles en tot el país romanen tancades a causa de conflictes que afecten l’escolarització de més de 2,8 milions de nens, dels quals el 47% són nenes.

Kenia

 • En els darrers 15 anys, Kenya ha registrat 7 sequeres, i des de 2020 les pluges erràtiques han impactat seriosament en les collites i el bestiar. En 2022, 4,2 milions de persones estan afectades i en necessitat urgent d’ajuda alimentària.
 • 2 milions de caps de bestiar han mort enguany
 • El 30% dels llars del país estan encapçalats per dons.

La nostra actuació

Treballem per a enfortir la capacitat de les famílies per a fer front a aquesta crisi crònica d’inseguretat alimentària, identificar i preparar-se per als períodes de recrudescència, mitigar els seus impactes i recuperar com més aviat millor els mitjans de vida afectats. Tot això en contextos de conflicte i violència que es veuen aguditzats pels desastres naturals la crisi socioeconòmica de la pandèmia i la recent guerra a Ucraïna.

Sudán del Sur

Juntament amb altres Càritas i amb la contribució de l’Agència Espanyola de Cooperació al Desenvolupament, estem donant suport a l’estratègia d’acció humanitària de Càritas Sudan del Sud:

 • Assistència alimentària per a 335 persones.
 • Suport per a recuperar i enfortir els mitjans de vida de 1.980 famílies (eines, llavors, formació).
 • Acompanyament a les comunitats en els processos de reconciliació i construcció de pau després del conflicte armat i davant els enfrontaments entre comunitats i ètnies.

La capil·laritat i legitimitat de l’Església fa possible l’accés dels agents de Càritas a zones militaritzades i restringides per a altres actors on milers de persones precisen d’ajuda humanitària urgent.

Etiòpia

 • Donem suport al programa de resposta davant la sequera mitjançant lliuraments d’efectiu i ajuda alimentària d’emergència per a 9.500 llars molt vulnerables a les regions de Oromía i SNNP.
 • Continuem donant suport als esforços de Caritas Etiòpia per a atendre la població bloquejada a la regió del nord de Tigray, l’accés de la qual roman restringit. Juntament amb l’Agència Espanyola de Cooperacion al Desenvolupament, hem portat ajuda alimentària a 3600 llars desplaçades pel conflicte.

 • Donam suport als programes d’ajuda humanitària de Caritas Etiòpia en altres dos conflictes, Benishangul-*Gumuz i Konso, que han produït el desplaçament de 100.000 i 95.000 persones respectivament.

 • A la regió de Oromia, juntament amb l’Agència Espanyola de Cooperació al Desenvolupament, treballem en dos projectes per a garantir el dret a l’alimentació de més de 80.000 persones (d’elles, 25.500 són dones) a través d’un innovador sistema de cooperatives, la millora nutricional de les llars i la gestió sostenible dels recursos naturals.

 • Acompanyem a més de 150 cooperatives i associacions de crèdit i a les oficines

   

Kènia

 • Distribuïm ajuda alimentària d’emergència a 2.100 llars molt vulnerables en els cinc comtats més afectats per la sequera.

Necesitam la teva ajuda urgent.

Donatiu d’ajuda urgent, dona ara

Supor a la població amb aliments

Contribueix a millorar les condicions de la població afectada per la sequera.

Ajuda a la població a recuperar els seus mitjans agrícoles i ramaders.

També pots col·laborar a través del compte 
 CaixaBank ES04 2100 0011 8902 0098 3959 o
Bizum 38191