EMERGENCIA

Càritas amb Ucraïna

Fem costat a la població víctima dels atacs i l'emergència humanitària.

Donar

Emergència a Ucraïna

A les 02.55 del 24 de febrer, el president de Rússia va anunciar una operació militar a Ucraïna.

Rússia ha llançat míssils a les infraestructures i punts fronterers. Tancs i tropes han entrat a Ucraïna en punts de l’Est, Sud, i Nord del país. 

Segons les últimes dades d’ACNUR ( agencia de l’ONU per l’ atenció a refugiats ) a 29 dejuny de 2022, casi 8, 5 milions de refugiats han sortit d’Ucraïna registrant-se també 3 milions de persones que tornen al seu país.En poc més de tres mesos, més de 13 milions de persones estan en situació de mobilitat humana forçosa. OCHA (agència d’ONU per a Assumptes Humanitaris) estima que 24 milions de persones (la meitat de la població aproximadament) dins d’Ucraïna necessiten ajuda humanitària urgent

L’OMS adverteix de possibles brots de còlera i disenteria en Mariupol. Per part seva, el Ministre de Salut d’Ucraïna confirma que 15 milions de persones requereixen tractament i suport psicològic, a causa dels traumes de la guerra.

A més l’ONU estima que aquesta crisi posa en perill la nutrició de la cinquena part de la població mundial, ja que depèn del blat de Rússia i Ucraïna. Càritas Àfrica ja ha alertat sobre l’impacte d’aquesta situació en alguns països, que s’afegeix a altres emergències i posa en risc la situació humanitària de milions de persones: “Kenya i Burkina Faso compren el 30%, Etiòpia el 40% i Somàlia el 90% del seu blat a Rússia o Ucraïna”.

Cáritas Española treballa a Ucraïna des de 2010, i des de 2014 a la regió del Donbass. En aquests moments, estem donant suport al treball humanitari de Càritas Ucraïna i les Càritas de països limítrofs i hem destinar un total de 4.1 milions d’euros.

L’emergència en xifres

 

8,5milions de persones

Han sortit d’Ucraïna.

 

13milions de persones

Desplaçades internes.

 

24milions de persones

Necessiten ajuda humanitària al pais.

 

2,8milions de persones

Ateses per Cáritas.

 

4,3milions d’ajuda

Vivenda, salut, alimentació.

 Ucraïna

Des que va començar el conflicte Càritas ha atès a més de 2,7milions de persones. Més de 50 centres i parròquies al voltant del país i la Càritas nacional a Kíev i Lviv treballen reconvertint els centres d’atenció social en llocs de suport a desplaçats interns. A més de l’allotjament s’ofereixen 4.000 menjars al dia per tot el país. Càritas reforça aquesta atenció amb ajuda psicològica, bàsica perquè les persones puguin arribar a un lloc segur on descansar i pensar sobre les seves futures decisions.

Càritas Ucraïna està fent un gran esforç per a detectar els casos més vulnerables (mares a càrrec de famílies nombroses, persones majors, majors a càrrec de nets) amb la finalitat de protegir-los i acompanyar-los de manera específica.

Les línies d’acció prioritàries per a Càritas Ucraïna són:

 • Accés a menjar, aigua, kits d’higiene bàsica medicaments i allotjament de mitja i curta estància. 
 • Enviaments humanitari  a árees crítiques
 • Accés a informació per auna evacuació segura.
 • Atenció a menors i familias amb estrés per el desplaçament
 • Defensa dels drest dels menors més vulnerables                                                                                             

Gràcies a la solidaritat i confiança de la societat espanyola en la xarxa Càritas donem suport a aquestes accions amb 3.100.000 euros.

Polònia

L’activitat de Càritas Polònia està centrada en:

 • Registre de persones i acompanyament a allotjaments dels serveis públics o de Càritas en perfils vulnerables.
 • Distribució de menjar que no es perdi.
 • Lliurament de matalassos i sacs de dormir.
 • Registre de menors no acompanyats.
 • Distribució d’informació en els punts d’arribada.
 • Servei de distribució de menjars, que atén tant persones allotjades en recursos de Càritas, com a persones que s’allotgen fora d’ells.

Actualment hi ha 8.300 persones ateses amb recursos de Càritas i s’èstà donant suport a altres 37.000 persones allotjades a llars particulars.

Més de 400 menors amb el seus tutors s’han allotjat a centres de Càritas, a llars d’acollida i de religioses. Es dóna molta atenció als menors amb  diversitat funcional. 

En total, des que va començar el conflicte, s’han beneficiat 573.000 persones (refugiats i locals vulnerables). Així mateix, des que va començar el conflicte, s’han repartit 13.000 kits de menjar no perible.

Donem suport a aquestes accions amb 100.000 euros.

Romania 

 

 

Càritas Romania i les Càritas Diocesanes del país s’han mobilitzat per a donar una resposta humanitària ràpida i urgent. Des de l’inici del conflicte s’han atés a 6.000 persones.

Actualment hi ha 12 centres per tot el país que ofereixen allotjament, menjar i serveis bàsics.

Les persones estan allotjades encasas o locals de l’església, col·legis, pavellons esportius,  hotels, apartaments turístics, famílies d’acolliment, i pisos llogats. La situació comença a ser crítica ja que hi ha cert esgotament de les famílies, els refugiats ja no poden pagar el lloguer, i els hotels volen desallotjar-los de cara a la temporada d’estiu.

Així mateix, s’ha fet un enviament de material d’ajuda humanitària a Ucraïna.

 

Les línies d’acció prioritàries per a Càritas Romania són:

 • Allotjaments segurs i dignes d’estada curta  i mitja .
 • Satisfacció de necessitats bàsiques de menjar i estris domèstics.
 • Els refugiats ucraïnesos accedeixen als serveis socials bàsics.
 • Els desplaçats interns d’Ucraïna satisfan les seves necessitats de menjar i estris bàsics.

Gràcies al suport i solidaritat de la societat, Cáritas Española aporta 300.000 euros al present projecte.

Moldàvia

Des de l’inici de la crisi, Càritas Moldàvia està distribuint ajuda humanitària per a cobrir tant necessitats físiques (aigua, menjar, allotjament i transport), com a emocionals.

A més ofereix informació sobre els recursos als quals es pot accedir i com, prepara activitats per a nens i ajuda a les persones refugiades a prendre una decisió sobre el seu futur pròxim.

Càritas Moldàvia està fent un esforç per augmentar les seves activitats, de manera que es pugui donar resposta al creixent flux de refugiats.

La prioritat se centra en els perfils més vulnerables (dones amb família nombrosa al seu càrrec, majors a càrrec de nets i netes, persones amb mobilitat reduïda, persones amb diversitat funcional).

Càritas ha obert 3 centres d’acolliment a refugiats, on unes 170 persones al dia reben una atenció completa.

Les línies de treball prioritzades per Càritas Moldàvia són:

 • Garantir el transport segur des de la frontera als centres d’acolliment.
 • oFerir centres d’allotjament segurs per a descansar.
 • Assegurar l’accés a menjar, serveis d’higiene i lavabos bàsics.
 • Donar suport psicosocialment a famílies que han fugit del conflicte.

Gràcies al suport i solidaritat de la nostra societat, Cáritas Española pot donar suport a aquesta intervenció amb 300.000 euros.

“Estic molt orgullosa dels nostres equips, que treballen intensament per a atendre les necessitats dels més vulnerables, mentre al temps gestionen les seves pròpies circumstàncies. Estem molt agraïts pel suport de les nostres Càritas germanes i la gent de bona voluntat. Si us plau, donin suport a aquesta emergència. Les necessitats creixen diàriament”.

Tetiana Stawnychy, Presidenta de Cáritas Ucrania

Necesitam la teva ajuda urgent, dona ara

Kit d'aliments i accés a aïgua potable

Kit de medicaments i d'higiene i salut

Material de refugi i combustible per a escalfar

Caixabank ES04 2100 0011 8902 0098 3959
 

Bizum 38191

 
Envia un SMS amb la paraula Cáritas al 38014
Cost del SMS: 6 euros que són una donació íntegra per a Cáritas
Coste del SMS: 6 euros (donació integra per a l’ONG). Servei de SMS per a recaudació de fons en campanya de tipo solidàri operado per Altiria TIC, www.altiria.com, i l’Asociació Espanyola de Fundraising, www.aefundraising.org, nº. atn. clte. 913311198, Av. General Perón, 6 – 28020 Madrid. Colaboran Movistar, Vodafone, Orange, Yoigo y Euskaltel.