Nuestro día a día26/02/2024

Youssef Mramzi, 5 anys per a regularitzar la seva situació a Espanya

Gràcies a l'arrelament per formació, Youssef comença una nova etapa en aquest 2024 amb un contracte de treball

El camí de Youssef Mramzi a Espanya no ha estat fàcil. Després de 5 anys de residència al país, passant per ciutats com Santa Cruz de Tenerife, Bilbao, Pamplona, València i Palma, ara, en aquest 2024, comença una nova etapa, una etapa més digna i segura.   

Té els papers que li confirmen que la seva situació al país està regularitzada i que, per tant, té els mateixos drets que qualsevol altra persona que està nacionalitzada a Espanya. En aquest camí, en l’última part, Càritas Mallorca ha estat present a través del Servei d’Itineraris Sociolaborals. 

Youssef ha participat en el programa d’itineraris Inclusió+ (finançat pel Fons Social Europeu) i ha comptat amb l’acompanyament de tècniques socials que li han anat informant dels passos a donar. En 2023 va començar una formació en l’àmbit de la construcció a través de la Fundació Laboral de la Construcció que li obria la porta per a demandar l’arrelament per formació.  Finalitzat el curs va sorgir la possibilitat de poder treballar en el Grup Tragsa però per a això calia tramitar la documentació per a sol·licitar l’arrelament per formació. A partir de setembre de 2023 es va iniciar la paperassa amb estrangeria. En aquest moment també va intervenir el Servei d’Assessoria Jurídica de Càritas Mallorca que, juntament amb la tècnica d’orientació, acompanyaven a Youssef  en les tramitacions que necessitava realitzaren l’oficina d’estrangeria. Després de 4 mesos de presentar documentació diversa, d’anades i vingudes, i de moltes cridades, l’objectiu de Youssef es va complir : ja tenia la seva situació administrativa regularitzada, comptava amb un contracte de treball en Tragsa com a ajudant de peó i cotitzava a la seguretat social.  

En tot aquest procés  ha estat fonamental el Servei d’Itineraris Sociolaborals de Càritas Mallorca, qui li  ha anat guiant i informant a Youssef dels passos a donar, juntament amb el Servei d’Assessoria Jurídica de l’entitat, que ha intervingut també en la gestió de la documentació per a aconseguir la seva regularització. 

Una nova etapa que Youssef comença amb il·lusió, encara que també amb nervis perquè reconeix que és un “canvi molt important”. En el seu pensament està la seva família que té al Marroc, la seva mare i 6 germans, que espera que, amb aquesta nova situació i el contracte que ja té de peó, pugui enviar-los més ajuda.  

Des de Càritas Mallorca valorem la trajectòria de Youssef i com el seu testimoniatge pot donar esperança a altres persones migrants que estan en situació irregular i que vegin en l’arrelament per formació una oportunitat per a poder viure com a ciutadans/as de ple dret.