Análisis y reflexión29/12/2023

Intel·ligència artificial i Pau

Mensaje del papa Francisco para la Jornada Mundial de la Paz que se celebra el 1 de enero.

“Intel·ligència artificial i pau” és el tema del missatge  del papa Francesc per a la 57a Jornada Mundial de la Pau que se celebra l’1 de gener de 2024.

En aquest text de vuit capítols, el Papa aprofundeix en el progrés de la ciència i de la tecnologia com a camí cap a la pau, i reflexiona sobre el futur de la intel·ligència artificial (IA).

En aquest sentit, el Sant Pare  aborda la dimensió ètica de la IA, planteja les promeses i riscos de la mateixa i tracta qüestions relatives a la privacitat, els prejudicis i les seves repercussions en la dignitat humana, al mateix temps que encoratja a enfrontar els desafiaments que suposa per a l’educació i el desenvolupament del dret internacional.

“La intel·ligència artificial, per tant, ha de ser entesa com una galàxia de realitats diferents i no podem presumir a priori que el seu desenvolupament aporti una contribució benèfica al futur de la humanitat i a la pau entre els pobles. Tal resultat positiu només serà possible si som capaços d’actuar de manera responsable i de respectar els valors humans fonamentals com la inclusió, la transparència, la seguretat, l’equitat, la privacitat i la responsabilitat”, diu Francisco.

“En aquests dies, mirant el món que ens envolta –continua el Papa– no podem eludir les greus qüestions ètiques vinculades al sector dels armaments […]. Realment l’últim que el món necessita és que les noves tecnologies contribueixin a l’injust desenvolupament del comerç de les armes, promovent la bogeria de la guerra. Les aplicacions tècniques més avançades no han d’usar-se per a facilitar la resolució violenta dels conflictes, sinó per a pavimentar els camins de la pau”.

Promoure el desenvolupament

En una òptica més positiva, el Sant Pare, recorda que, si la intel·ligència artificial fos utilitzada per a promoure el desenvolupament humà integral, “podria introduir importants innovacions en l’agricultura, l’educació i la cultura, una millora del nivell de vida de nacions i pobles i el creixement de la fraternitat”.

“En definitiva, el mode en què la usem per a incloure als últims, és a dir, als germans i les germanes més febles i necessitats, és la mesura que revela la nostra humanitat”, afegeix el Papa.

Ajudar a la fi de les guerres

La meva oració al començament del nou any és que el ràpid desenvolupament de formes d’intel·ligència artificial no augmenti les ja nombroses desigualtats i injustícies presents en el món, sinó que ajudi a posar fi a les guerres i els conflictes, i a alleujar tantes formes de sofriment que afecten la família humana. Que els fidels cristians, els creients de diferents religions i els homes i dones de bona voluntat puguin col·laborar en harmonia per a aprofitar les oportunitats i afrontar els desafiaments que planteja la revolució digital, i deixar a les generacions futures un món més solidari, just i pacífic”, conclou el missatge.

Pots llegir íntegre el missatge del Papa aqui.

Foto: Cathopic