Església pel Treball Decent denúncia la situació de precarietat laboral que sofreixen milers de persones majoritàriament dones.
Amb el lema “Igualtat i Dignitat – La precarietat laboral s'escriu en femení”, ITD demana polítiques d'ocupació actives i passives vinculades a l'educació per a l'ocupació.
La ratificació del Conveni i posterior aprovació del Reial decret llei 16/2022 que dona lloc a modificacions de diferents normatives relacionades amb el treball de la llar, ha suposat un avanç en el reconeixement de drets, sobretot en la històrica reivindicació de l’accés a la protecció enfront de la desocupació. Però s’han quedat fora altres reivindicacions que haurien suposat una veritable equiparació de drets laborals i de seguretat social, fonamentalment tot el relatiu a les condicions particulars que comporta el treball d’interna.
En el seu manifest, “Igualtat i Dignitat – La precarietat laboral s’escriu en femení”, la Iniciativa Església per un Treball Decent (ITD) reivindica un canvi en l’organització de la societat on el centre sigui la persona i pugui tenir accés a un treball decent que suposi que dones i homes treballem en igualtat, dignitat, llibertat i seguretat.
Per això, es continua denunciant la desigualtat salarial que manté a les dones en situació d’inferioritat i des de ITD s’exigeix que es corregeixin les desigualtats existents tant a nivell salarial com de les situacions que les originen.
Enfront de la situació dels joves, ITD “troba una especial dificultat d’accés al mercat laboral de dones joves”. Per això, “demanem polítiques d’ocupació actives i passives vinculades a l’educació per a l’ocupació i dirigides a reforçar les probabilitats que les joves trobin una ocupació”.
En aquest sentit, la iniciativa urgeix al fet que el treball que les dones realitzi sigui socialment reconegut i gaudeixi de les condicions laborals d’un treball decent.
Abans de res això, hem de situar-nos en una altra lògica, hem d’afrontar la realitat del món obrer i del treball des de la fraternitat, de la dignitat de la persona i el bé comú. Situar-nos en la lògica de la defensa de la dignitat del treball i d’un treball amb condicions dignes i saludables per a les persones que el realitzen.”
Seguint el lema “Igualtat i Dignitat – La precarietat laboral s’escriu en femení”, ITD s’uneix a la constant crida del papa Francesc per a posar fi a les desigualtats de les dones en el mercat laboral, com la menor consideració dels riscos laborals en els treballs altament feminitzats i que porten problemes de salut, i acabar amb la bretxa salarial, un “escàndol que els cristians han de rebutjar fermament”, juntament amb les conseqüències que tot això implica, indica la iniciativa en el seu manifest.
La iniciativa Església pel treball Decent (ITD) va començar la seva marxa en 2014 i està format per organitzacions d’inspiració catòlica i congregacions religioses, entre les quals es troben Càritas, la Conferència Espanyola de Religiosos (CONFER), la Germanor Obrera d’Acció Catòlica (HOAC), Justícia i Pau, la Joventut Estudiant Catòlica (JEC) i la Joventut Obrera Cristiana (JOC). El seu objectiu és sensibilitzar, visibilitzar i denunciar una qüestió essencial per a la vida de milions de persones: el treball humà i reivindicar el treball decent «cap a l’interior d’aquestes organitzacions, cap a l’Església en general i cap a la societat».
Dades sobre la dona Treballadora a Espanya
- La bretxa salarial de gènere és de 4.721 euros any. La dona cobra un 20,9% menys que els homes.
- Les ocupacions que compten amb major salari mitjà estan masculinizadas, mentre que les ocupacions amb salaris baixos estan feminitzades
- Del total de persones desocupades 3.024.000, més de la meitat són dones, 1.623.000.
- La taxa d’ocupació de les dones disminueix a mesura que tenen descendència.
- El 75% de la població assalariada a Espanya a jornada parcial són dones.
- Hi ha 1.488.550 dones que ja no busquen ocupació, per a encarregar-se de les labors de cura.
- En 2022, el 53% dels accidents de treball in itineri els han sofert dones