Noticia20/06/2024

Europa pot i ha de mostrar més solidaritat amb els refugiats

Càritas demana una Europa que faciliti l'accés a la protecció dels refugiats en el seu territori, fomenti la solidaritat i promogui la inclusió social.

Amb motiu del Dia Mundial dels Refugiats, que se celebra el 20 de juny, Càritas Europa demana una Europa que faciliti l’accés a la protecció en el seu territori, fomenti la solidaritat cap als refugiats i promogui la inclusió social.

Amb el creixent nombre de guerres i conflictes que ocorren a tot el món, el nombre de persones que es veuen obligades a fugir de les seves llars està al punt més alt. En data d’avui, s’estima que uns 120 milions de persones a tot el món són desplaçats forçosos a causa de la violència, mentre que ACNUR calcula que més de tres milions de persones necessitaran reassentament en 2025, un augment del 20% en comparació amb 2024.

Si bé diversos responsables polítics europeus promouen cada vegada més l’externalització del sistema d’asil de la UE seguint els lineaments de l’infame acord entre el Regne Unit i Ruanda, les xifres mostren que la majoria de les persones desplaçades per la força no són acollides a Europa. De fet, el 70% dels refugiats i desplaçats viuen prop dels seus països d’origen, sovint en contextos molt fràgils, com a l’Àfrica subsahariana i Orient Mitjà.

Respectar la Convenció sobre els Refugiats de 1951

Ara no és el moment que Europa es retregui sobre sí mateixa, sinó que ha de mostrar, en canvi, solidaritat i respecte cap a les seves responsabilitats respecte a la Convenció sobre Refugiats de 1951. Els líders europeus han de resistir els intents de traslladar la seva responsabilitat en matèria d’asil a països no pertanyents a la UE i deixar de subscriure acords amb governs que no respecten els drets humans per a detenir les arribades a Europa costi el que costi.

“Necessitem una Europa segura que protegeixi les persones que busquen refugi i permeti el seu accés segur al territori de la UE. Caritas continuarà el seu treball sobre el terreny orientant la seva labor de promoció perquè es respecti el dret d’asil, perquè els refugiats siguin benvinguts a Europa i perquè se’ls brindi l’oportunitat de participar plenament i contribuir a les nostres societats”, afirma María Nyman, secretària general de Càritas Europa.

A Caritas Europa el preocupa que el nou Pacte de la UE sobre Migració i Asil limiti l’accés a la protecció dels qui la necessiten. Diverses de les disposicions previstes impediran l’accés al territori de la UE o mantindran a les persones en camps superpoblats en països fronterers de la UE, posant en perill l’accés als seus drets mentre es processen les seves sol·licituds de protecció.

Mentre els Estats membres de la UE es preparen per a la implementació del Pacte, els instem a evitar la detenció generalitzada i a garantir procediments d’asil i condicions de recepció dignes i eficients.

A més, la implementació del Marc de Reassentament de la Unió en virtut del Pacte ha de garantir que més persones tinguin accés a vies segures i solucions a llarg termini. L’ampliació del reassentament, els visats humanitaris i la reunificació familiar haurien de ser part de la solució, a més del dret a sol·licitar asil territorial.

El nou Parlament Europeu ha de demostrar lideratge global en la promoció d’una Europa més acollidora i respectuosa dels drets humans. En lloc de convertir als refugiats en bocs expiatoris i estigmatitzar-los, Europa ha de mostrar i demostrar solidaritat amb ells, així com amb els països no pertanyents a la UE que acullen refugiats. Una Europa acollidora també significa que els refugiats tinguin oportunitats de prosperar i contribuir a les comunitats que els han acollit.