Mostra i presentació del Projecte MODA RE- “Reciclam roba, inserim persones” a la Setmana de les Economies Transformadores

La botiga d’Eines X Inserció (l’empresa d’inserció de Càritas Mallorca) a Palma (Sant Felip Neri) és converteix durant la setmana del 20-27de setembre en punt d’informació del projecte de Moda RE-

Avui comença la setmana de les Economies Transformadores, una iniciativa impulsada per REAS, la xarxa d’economia alternativa i solidària de les illes Balears i de la qual forma part un conjunt d’entitats entre elles Càritas Mallorca.

«Aquesta setmana ho arreglam«, és el lema que s’ha escollit per aquesta iniciativa que vol conscienciar d’un canvi  d’hàbits en el nostre  dia a dia , d’apostar per consums més responsables amb el nostre entorn.

Durant la setmana està programat activitats que promouen les entitats que formen part de la Xarxa , i que volen posar en valor l’economia social i solidària.

El projecte MODA RE- i Eines x Inserció

Càritas Mallorca ho fa a través de la botiga ubicada a Palma  (C/ Sant Felip Neri, 1)  un espai reformat recentment i que durant aquesta setmana serà un punt d’informació  del projecte Moda RE-, promogut per Càritas Espanyola , que aposta per l’economia circular a través del reciclatge, la reutilització de roba i la creació d’itineraris d’inserció sociolaboral.

Moda RE- compta amb la participació de 30 Càritas Diocesanes,  en el cas de Mallorca la vinculació és a través d’ Eines x Inserció, l’empresa d’inserció que es va crear fa gairebé 2 anys i que recolza un consum responsable i de respecte al medi ambient,  i que durant l’any passat va recollir més  d’1 milió de kg de roba. A la vegada Moda RE-té com objectiu també la creació d’espais de feina per persones amb dificultats per accedir al món laboral,  a través d’un procés integral d’inserció i d’acompanyament a la persona.

La roba recuperada dins el projecte de Moda RE,  es destina  a les botigues de Càritas Mallorca, on una part s’entrega directa ment a les famílies amb pocs recursos i altre es posa a la venda a preus molt assequibles.

Eines x Inserció i Moda RE- seran protagonistes durant els pròxims dies a la botiga de Càritas de Sant Felip Neri , un espai obert  de 10 a 13’30 i de 17 a 20h cada dia.

La Suma’Truck a la Fira del Mercat Social

No és l’únic projecte que es podrà conèixer de Càritas en aquesta setmana de les Economies Transformadores, el dissabte, a la 5é edició del Mercat Social que es celebra als jardins de la Misericòrdia, hi serà present la Suma’truck, la botiga sobre rodes on es pot trobar la roba de Koluté, que surt del projecte de formació en confecció industrial amb teles africanes; també les capses de paper reciclat del taller de Paper de Càritas a Verge de Lluc, on a través de les algues o palla es fabrica paper de forma artesanal per després realitzar capses, una feina que realitzen persones que adquireixen competències laborals bàsiques durant l’acompanyament que es realitza en aquest espai . A la Sumatruck també trobareu els productes de Comerç Just,  procedents de cooperatives artesanes i agràries de països del Sud, elaborats amb respectant el medi ambient i amb criteris socials.

Al Mercat Social hi seran presents més projectes i serveis que aposten per un consum més respectuós i per l’economia social i solidària.

Més informació de la Setmana d’Economies Transformadores:

https://www.mercadosocial.net/reas-red-de-redes-de-economia-alternativa-y-solidaria/eventos/semana-de-las-economias

El pròxim 9 d’octubre es presenta l’informe Foessa Balears sobre Exclusió i Desenvolupament Social a les Illes

Els equips directius de les Càritas diocesanes de Mallorca, Menorca i Eivissa i Formentera s’han reunit a Palma aquest dimecres 18 de setembre, amb l’objectiu d’elaborar el programa de presentació de l’informe FOESSA Balears, el VIII INFORME FOESSA sobre Exclusió i Desenvolupament Social a Espanya. El passat mes de juny es va presentar a Madrid l’informe nacional i en aquesta ocasió s’han elaborat estudis territorials de les dades de cada comunitat autònoma.

L’informe del FOESSA BALEARS 2019 serà presentat el pròxim 9 d’octubre a l’Arxiu del Regne de Mallorca (C/Ramoll Lull 3 de Palma), i comptarà amb la presència de Raúl Flores, secretari tècnic de la Fundació d’Estudis Socials i de Sociologia Aplicada (FOESSA). L’acte serà presidit pels bisbes de les tres diòcesis balears, i hi prendran part els equips directius de les Càritas diocesanes de les tres illes.

Moda RE

Un altre dels punts tractats a la reunió d’equip regional ha sigut el nou projecte Moda Re de Càritas Espanyola, aquesta iniciativa de treball en xarxa confederal de tractament de residu tèxtil i de promoció de l’ocupació, que porta en marxa fa més d’un any. Durant la reunió es va comunicar els diferents punts que es varen tractar a l’assemblea plenària celebrada la passada setmana a Madrid i on varen participar  Càritas Mallorca, a través d’eines x Inserció , i també Càritas Menorca, amb Mestral Inserció i Medi Ambient.

En la passada assemblea plenària a Madrid, celebrada la setmana passada, es va acordar la creació d’una cooperativa de serveis de primer grau, sense ànim de lucre, en la qual participaran els projectes de les diocesanes d’arreu de l’Estat que ho conformen. En el projecte hi participen Càritas Mallorca, a través la seva empresa Eines x inserció, i el de Càritas Menorca, amb Mestral Inserció i Medi Ambient. Càritas Eivissa es troba en fase d’estudi per a incorporar-se en un futur al projecte tèxtil confederal.

En total 34 diocesanes d’arreu d’Espanya formen a dia d’avui Moda RE, així com les tres plantes de tractament ubicades a Bilbao, València i Barcelona. Moda RE promou la reutilització i el reciclatge de roba amb una tractament de 40.000 tones anuals de tèxtil arreu de l’Estat i el treball de prop de 800 persones, la majoria d’elles en situació d’exclusió social.

Nou Coordinador Balear

Durant el transcurs de la trobada l’equip ha elegit al delegat episcopal de Càritas Diocesana de Menorca, Mn. Guillem Ferrer Monjo, com a nou coordinador de la Càritas Regional Illes Balears i representant de la Càritas Autonòmica davant el consell general de Càritas Espanyola per un període de tres anys. El nou conseller substitueix a Joan Marí Torres, director de Càritas Eivissa i Formentera, qui ha desenvolupat aquesta tasca aquests darrers anys al servei de la Confederació de Càritas Espanyola. Els membres de la Regional de Càritas Illes Balears han agraït a Joan Marí la seva dedicació i servei. El canvi de coordinador es durà a terme en el transcurs de la reunió del 17-18 d’octubre del Consell General de Càritas Espanyola.

El Consell General és l’òrgan executiu de l’Assemblea General de Càritas Espanyola, dóna resposta tant a les necessitats de la Confederació en el seu conjunt, com a la conjuntura i marc de referència en el qual han de desenvolupar les seves activitats les Càritas Diocesanes.

Setmana de les Economies Transformadores

L’economia social i solidària serà protagonista la setmana del 20 al 28 amb la presència de Càritas a través d’Eines x Inserció i la Suma’truck

El  pròxim dissabte 28 de setembre es celebra la V Fira del Mercat Social de les Illes Balears als Jardins de la Misericòrdia de Palma des de les 10h fins les 20h, una Fira on hi haurà una mostra de productes i serveis d’economia social i solidària a les illes, activitats  per adults i infants , i una install party de serveis alternatius com a novetat. A la Fira estarà present la Suma’Truck, el camió botiga de Càritas amb els productes dels tallers d’inserció de Koluté i de Paper, així com els productes de Comerç Just.

Els dies previs a la Fira està previst l’organització de la Setmana de les Economies Transformadores, amb una programació plena d’activitats descentralitzades per donar a conèixer l’economia social i solidària i les seves alternatives de consum responsable.

Amb el lema «Aquesta setmana ho arreglam«, es vol d’apel·lar a la responsabilitat social i ecològica que totes i tots exercim a través del consum, i a la urgència d’actuar  i no deixar el nostre compromís per un altre moment.

Entre les activitats programades està  la jornada tècnica sobre Empreses d’Inserció el dilluns 23 amb la presència d’Eines x Inserció, l’empresa vinculada a Càritas de recuperació i reutilització de la roba de segona mà, i que realitza itineraris d’inserció dins la mateixa empresa per persones amb dificultat d’accedir al mercat laboral.

A més durant tota la setmana a la botiga de Càritas Mallorca, ubicada al carrer Sant Felip Neri, 1 de Palma s’informarà de Moda RE,  el projecte impulsat per Càritas Espanyola i que té com a objectius la generació d’ocupació social i sostenible, la transparència, i el destí ètic de les peces de roba. La botiga està oberta de dilluns a divendres de 10 a 13.30h i de 17 a 20h.

Més informació de la Setmana d’Economies Transformadores

 

“Vides Exiliades: Refugiats Avui”

El jesuïta, Pau Vidal, va impartir ahir horabaixa una conferència a Palma sobre la situació actual dels refugiats al món

La vida dels refugiats, la seva realitat diària, les dades reals d’acollida als diferents països i el compromís com a ciutadans davant aquesta situació, han estat alguns dels continguts de la conferència  pronunciada pel  jesuïta Pau Vidal a Palma, al Col·legi Monti-sion, una xerrada organitzada pels Jesuïtes a Mallorca amb col·laboració de Càritas Mallorca on varen assistir més de 50 persones.

Els països més empobrits: països d’acollida

A l’inici de la conferència, el missioner va apuntar vàries xifres sobre el nombre actual de migrants i refugiats a tot el món. Segons l’Organització Internacional per a la Immigració,  a l’actualitat hi ha 258 milions de persones a tot el món que poden ser considerades migrants, de les quals 70’8 milions són persones desplaçades forçosament, i d’aquesta xifra, 25’9 milions són refugiades. Només 3’6 milions han pogut demanar asil polític, perquè la gran majoria de la gent quan emigra, no té coneixement de la possibilitat de demanar asil.

També va apuntar que al  2018 hi va haver 13’6 milions persones més desplaçades, això significa  36 mil persones que fugen cada dia de casa seva.

Els llocs on es produeixen més desplaçaments són països amb conflictes bèl·lics com  Siria, Afganistan; Sudan del Sud; República Democràtica del Congo; República Centre Africana; Somàlia; Eritrea. Dins aquesta realitat, Pau Vidal va destacar que els principals països d’acollida, són Turquia; Pakistan; Uganda; Líban…

Espanya acull a un total de 20.457 refugiats, un 0’04% de la població total del país ; Alemanya té 1’2% de refugiats mentre que el Líban té de la seva població un 15’6% de refugiats. La Comissió Espanyola d’ajuda al Refugiat apunta que el 85% dels refugiats són acollits pels països més empobrits, unes dades que xoquen amb el missatge de por que transmeten alguns polítics de l’extrema dreta europeus.

Per això, davant d’aquestes dades, Pau Vidal criticà el missatge de l’Unió Europea de l’arribada en massa de refugiats a Europa, tractant-se d’un missatge erroni i fals, va dir, i que realment el que cal fer és un millor repartiment dels nombre de refugiats entre els diferents països, ja que si no es produirà una situació insostenible.

Per lluitar contra aquests missatges de rebuig cap el migrant, el jesuïta va reclamar  impulsar la cultura de l’hospitalitat, visibilitzar alternatives per canviar el sistema actual capitalista d’acumulació de bens i apostar per un millor repartiment. Entitats com  Càritas i altres institucions són espais per intentar crear un món millor i més just, però és un canvi que necessita temps, va afegir.

Testimoni de vida

Durant la conferència també es va escoltar el testimoni de Rokhaya Pouye, una dona nascuda al Senegal que va emigrar i va arribar a Mallorca al 2009, després de fugir del seu país 2 anys abans on l’havien obligat a casar-se als 9 anys i on va tenir una filla als 15. Va arribar amb pastera a Tenerife, deixant dos fills amb els seus pares i posteriorment arribà a Múrcia. Va  quedar-se a Mallorca, on ha lluitat durant tot aquest temps per sortir endavant. Sempre ha volgut aprendre i per això va fer diversos cursos de cuina impartits per Càritas, un àmbit que sempre l’havia interessada perquè ja cuinava amb la seva mare al Senegal. Aquesta formació, juntament amb la seva actitud de superació, li ha servit per ser contractada a l’àmbit de la restauració amb contracte fix. Rokhaya va poder reagrupar la seva filla gran i està pendent de poder reagrupar el fill petit. Ara ha format una nova família i, malgrat totes les adversitats que ha patit, està contenta del seu procés migratori i de poder donar a la seva filla la oportunitat d’escollir el seu camí.

Testimonis com el de Rokhaya, o el d’altres persones que es superen dia a dia als camps de refugiats de Sudàn del Sud, on Pau Vidal ha viscut els darrers 6 anys, mostren una realitat d’esperança i ens mouen a mirar la realitat de les migracions amb uns altres ulls. Recordant que la història de la humanitat és una història de migracions i que Jesús de Natzaret va ser un refugiat polític, Pau Vidal finalitzà la conferència animant a treballar l’acollida des dels espais més pròxims: a casa, al barri, a les parròquies, a la feina…sense deixar de banda el reclam als representants polítics d’una gestió més humana i equitativa dels fluxes migratoris.

 

Campanya solidària “Compromís per la dignitat” a benefici de Càritas Mallorca

Eroski i Rotary Club posen en marxa un any més la campanya de polseres solidàries a favor de Càritas Mallorca per recaptar doblers i destinar-ho als projectes que l’entitat social impulsa per a cobrir les necessites més urgents de les persones amb escassos recursos econòmics.

La iniciativa ha estat presentada a Eroski Center (C/Aragó 206  de Palma) i consisteix en oferir als clients dels supermercats una polsera amb el missatge “Compromís per la dignitat”, a canvi d’un donatiu d’1 euro. La campanya  que començarà en pocs dies, es mantindrà fins al 31 d’octubre a tots els supermercats de Mallorca.

A la presentació de la campanya Sebastià Serra, director de Càritas Mallorca, ha recordat que hi ha una part de la societat mallorquina que pateix precarietat (dificultat per accedir a un habitatge; no poder cobrir totes les despeses de la vivenda; manca de feina; treballs poc remunerats o amb horaris abusius; no cobrir totes les necessitats bàsiques…) i que campanyes com la d’Eroski i Rotary Club “ Un compromís per la Dignitat” serveix perquè Càritas Mallorca desenvolupi accions per cobrir aquestes necessitats.

A la presentació de la campanya també han participat Alfredo Herráez, director territorial d’Eroski; Joan Fageda, president de Rotary Club així com el representat del Comitè de l’entitat, Fernando J. Mulet, i altres membres d’Eroski.

Tots els doblers recaptats per Eroski en aquesta campanya seran entregats a Càritas Mallorca.

Vides exiliades: refugiats avui

Conferència del missioner jesuïta Pau Vidal a Palma sobre la realitat dels refugiats 

El missioner jesuïta Pau Vidal Sas, responsable de diferents projectes de cooperació vinculats amb els moviments migratoris dels col·lectius més vulnerables, visita Mallorca on oferirà la conferència Vides exiliades: refugiats avui, dilluns, 9 de setembre, a les 19.30h al Col.legi Monti-Sion (C/ Monti-Sión, 24 – Palma)

La xerrada ha estat organitzada pels Jesuïtes a Mallorca, en col·laboració amb el col·legi Monti-Sion, Càritas Diocesana de Mallorca i la Delegació de Pastoral Caritativa i Social del Bisbat de Mallorca.

 

Missioner a l’Àfrica 

Missioner de 42 anys i arquitecte de formació, pertany a la Companyia de Jesús des dels 23 anys, una  trajectòria  vinculada al Servei Jesuïta de Refugiats a través de projectes desenvolupats a Libèria, Kenia i Sudan del Sud. La seva experiència s’ha centrat en la gestió de projectes i equips en diferents contextos d’emergència humanitària. Com a professional de l’arquitectura també ha dut a terme experiències en projectes comunitaris d’auto-construcció.

La seva formació teològica com a jesuïta li ha permès així mateix desenvolupar acompanyament espiritual i activitats pastorals. A més, compta amb experiència en activitats de temps lliure en contextos d’exclusió com a monitori i director d’esplai.

Actualment és el coordinador del projecte de visites al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Fundació Migra Studium, entitat a través de la qual la Companyia de Jesús atén a Barcelona les necessitats dels col·lectius més vulnerables i treballa per sensibilitzar la nostra societat sobre la diversitat cultural i religiosa.

Més informació:

Bloc personal d’en Pau Vidal: http://enpau.blogspot.com/

Servei Jesuïta de Refugiats: http://jrs.net/en/jesuit-refugee-service/

Fundació Migra Studium: http://www.migrastudium.org/

Entrevista programa de TV3  “Signes dels Temps”: https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/signes-dels-temps/missioner-al-sudan-del-sud/video/5698071/

Càritas Bangladesh reclama condicions segures per a un eventual retorn dels «rohingya» a Myanmar

La xarxa Càritas continua prestant resposta humanitària a aquests refugiats que van fugir de la violència a l’agost 2017.

Quan es compleixen dos anys dels greus episodis de violència exercida per l’Exèrcit de Myanmar contra la minoria rohingya, que va obligar a més de 740.000 persones a fugir cap a Bangladesh, les ONG que treballen amb aquestes comunitats de refugiats alerten, davant l’anunci de la posada en marxa d’un pla de repatriació, sobre l’empitjorament de la crisi a Myanmar.

En un recent comunicat conjunt difós sota el títol “Dos anys després: els rohingya mereixen justícia i un lloc a la taula”, un total de 61 organitzacions voluntàries, entre les quals es troba Càritas Bangladesh, es comprometen a continuar brindant assistència i protecció als drets dels refugiats, apàtrides, persones desplaçades i comunitats d’acollida fins que no es garanteixin solucions apropiades per a la seva reubicació dins de Bangladesh o la seva repatriació voluntària i segura a Myanmar. Assenyalen en aquest sentit que, encara que moltes d’aquestes persones anhelen tornar al seu país d’origen, temen ser objecte de nous episodis de violència i persecució si ho fan.

En aquesta nota conjunta, les ONG signants incideixen en quatre aspectes concrets:

– Garantir una participació significativa dels rohingya en els processos de presa de decisions sobre el seu futur.

– Respectar els drets humans dels rohingya a Myanmar. Per a això, insten al Govern de Myanmar a abordar les causes fonamentals de la crisi en l’estat de Rakhine [la seva regió de procedència] mitjançant la implementació de les recomanacions aportades per la Comissió Assessora de Rakhine i la creació de les condicions necessàries per a posar fi al desplaçament dels rohingya, respectant el seu dret a prendre una decisió lliure i informada sobre el seu retorn.

– Donar suport a l’accés inclusiu dels rohingya a l’educació, l’autosuficiència i la protecció, creant un entorn propici per a ells a tots dos costats de la frontera que els permeti accedir a drets i serveis, com a educació, formació professional i mitjans de vida.

– Identificar solucions a mitjà i llarg termini sobre el desplaçament dels rohingya dins i fora de Myanmar, mentre es continua donant suport al Govern de Bangladesh i es compleixen els compromisos del Pacte Mundial sobre Refugiats.

Segons dades oficials, Bangladesh alberga actualment prop d’1 milió de rohingya, principalment en els camps de Kutapalong i Nayapara, tots dos en el districte de Coix’s Basar.

A l’inici de l’any es va llançar un Pla de Resposta Conjunta 2019 a fi de coordinar la resposta humanitària a aquesta comunitat per part dels organismes governamentals, les organitzacions no governamentals i les agències de l’ONU. Amb un pressupost de 920 milions de dòlars, fins avui només s’ha cobert una quarta part del finançament sol·licitat.

Resposta de la xarxa Càritas

Càritas Bangladesh és, amb el suport de la xarxa internacional de Càritas, una de les organitzacions locals més actives en la resposta humanitària a l’emergència declarada per l’entrada massiva de rohingya al país.

En el període 2017-2018, Càritas Bangladesh va impulsar un programa de resposta humanitària per a garantir el repartiment d’ajuda de primera necessitat a 600.000 persones, des de lots d’aliments complementaris, material de refugi i béns bàsics no alimentaris, fins a la millora de les condicions dels camps d’acollida, mesures de reducció del risc davant desastres, accés a aigua i sanejament, i serveis de protecció. Càritas Espanyola va destinar a aquesta crida una partida de 100.000 euros.

Des de l’inici de la crisi, Càritas Bangladesh s’ha coordinat estretament amb totes les parts que intervenen en la resposta a aquesta emergència, tant els organismes governamentals com l’ACNUR i altres agències de Nacions Unides, els grups de treball, altres agències voluntàries, la pròpia població refugiada i les comunitats locals. Caritas Bangladesh continua co-presidint el Sector de Refugi i Béns no alimentosos juntament amb l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM).

En el seu programa de treball per a 2019, Càritas Bangladesh planeja arribar a un total de 60.900 llars (aproximadament 268.000 persones), entre població refugiada rohingya i comunitats d’acollida.

En aquest context s’emmarca l’actual projecte “Protecció, apoderament i resiliència per a les dones i nines adolescents rohingya en els camps de refugiats a Bangladesh”, al qual Càritas Espanyola aporta 74.301 euros i Càritas Burgos altres 40.009 gràcies al finançament de l’Ajuntament de Burgos.

Aquest projecte, en el qual es contempla la construcció i rehabilitació de 5 centres comunitaris i “espais segurs per a dones”, compta amb la participació de 400 dones i adolescents rohingya.

Proximitat de Càritas a les comunitats afectades pel foc a la Amazonia i Gran Canària

La Xarxa Eclesial Panamazònica i Càritas Canàries emeten àmplies notes de solidaritat davant els devastadors incendis de les darreres setmanes

La devastació causada a les darreres setmanes pel foc a ¡ dues regions tan allunyades geogràficament com la Amazonia i l’illa de Gran Canària ha provocat la solidaritat immediata de Càritas i la proximitat de les seves xarxes de voluntaris cap a les comunitats afectades pel foc, al costat de la preocupació davant els greus efectes mediambientals provocats pels incendis en espais naturals d’inestimable valor ecològic.

Recollim en aquesta nota els comunicats emesos en les últimes 48 hores per la REPAM (Xarxa Eclesial Panamazónica, de la qual forma part Càritas) i per Càritas Diocesana de Canàries, que ha comptat amb la presència en el terreny del propi president de Càritas espanyola, Manuel Bretón, que es va desplaçar a Las Palmas per a mostrar en persona el suport de la Confederació Càritas Espanyola als afectats.

 

Comunicat de la REPAM sobre la greu situació en la Amazonia

Sao Paulo, Lima i Quito a 25 d’Agost de 2019.- En aquests dies, incendis a la Pan Amazonia han pres dimensions d’extrema gravetat. El que hasucceït ha provocat reaccions a molts dels diferents països del món, que a través dels seus governs han expressat la seva preocupació i exigit una reacció dels governs locals.
L’Església també ha aixecat la veu per la Amazonia a través dels seus diferents organismes. Són diverses les notes publicades en els darrers dies per diferents conferències episcopals i per part del propi Consell Episcopal Llatinoamericà (CELAM) que integra a tots els bisbes de la regió, així com per la Vida Religiosa, a través de la Confederació Llatinoamericana de Religiosos (CLAR), Càritas Amèrica Llatina, Adveniat, CIDSE, Civilta Cattolica, Vatican News, Moviment Catòlic Mundial pel Clima i moltes més. 

La Xarxa Eclesial Pan Amazònica (REPAM) és conscient que “a l’actualitat, el canvi climàtic i l’augment de la intervenció humana (desforestació, incendis i canvis en l’ús de sòl) estan conduint la Amazonia cap a un punt de no retorn” (IL 16). Per això, agraïm profundament la proximitat amb la situació crítica a tota la Amazonia, sobretot al Brasil i Bolívia en aquests dies amb incendis d’enorme magnitud, i de tot el procés cap al Sínode Amazònic, i ens unim als diferents pronunciaments que en línia amb el Magisteri del Papa Francesc criden a tota la humanitat perquè prenguem consciència de les greus amenaces d’aquesta situació i perquè ens obstinem en la cura de la casa comuna alçant la veu i trobant camins concrets d’actuació pacífica, però fermes, exigint que es posi fi a aquesta situació. 

“María, la mare que va cuidar a Jesús, ara cuida amb afecte i dolor matern aquest món ferit. Així com va plorar amb el cor traspassat la mort de Jesús, ara es compadeix del sofriment dels pobres crucificats i de les criatures d’aquest món arrasades pel poder humà” (Laudato Sí, 241). 

En comunió sinodal,

Claudio cardenal Hummes, OFM,

president Pedro cardenal Barreto, SJ, vicepresident 

Maurici López, secretari executiu 

 

COMUNICAT de Càritas Diocesana de Canàries sobre la situació de l’incendi forestal de Gran Canària i en agraïment al voluntariat de Càritas Diocesana de Canàries


L’incendi de Gran Canària per fi ha estat estabilitzat i des de Càritas Diocesana de Canàries volem mostrar el nostre més profund agraïment a les institucions i a tots els professionals que es van deixar la pell per a acabar amb el foc. Encara que el foc està sota control, encara no ha estat extingit del tot. Continuam atents a les condicions climàtiques i resam cada dia perquè no es produeixi cap situació que reavivi les flames.
Durant tots aquests dies, els canaris i canàries hem estat amb el cor encongit a l’espera de bones notícies. El mal mediambiental és molt gran, però gràcies a Déu avui no estam lamentant cap pèrdua humana. 

Manuel Bretón, president de Càritas Espanyola, va estar a Gran Canària mostrant el suport de la Confederació en aquests moments difícils per a l’illa. Va visitar diversos centres on es van allotjar les persones evacuades i es va interessar per la labor que el voluntariat de Càritas Diocesana de Canàries va dur a terme durant els dies més durs de l’incendi. Durant la seva visita, també va poder intercanviar impressions amb els sacerdots acompanyants de Càritas de les zones afectades pel foc. «Càritas, com a organització, i el seu voluntariat són un model a seguir. Sempre fan el que han de fer i estan on han d’estar», va afirmar Bretó. 

La major part de les 9.000 persones evacuades ja estan tornant a les seves cases. Després de dies de tristesa i incertesa, ara s’estan començant a avaluar els danys reals soferts en habitatges i finques. Encara que la major amenaça ja ha passat, a molts els toca ara refer les seves vides i recuperar les seves llars i les seves terres en un entorn fet cendres. 

El voluntariat de Càritas Diocesana de Canàries és un clar exemple de compromís en les situacions més complicades. Des del primer moment es van posar a la feina per a col·laborar en tot el que fora necessari. Fins i tot, voluntaris i voluntàries de Càritas que van ser evacuats de les seves cases, es van posar a la feina des del primer moment per a aconseguir que les famílies que van haver d’abandonar les seves llars de forma precipitada poguessin passar aquests moments d’angoixa de la millor manera possible. Ara que ha passat el pitjor, Càritas continuarà present i acompanyant als que ho necessiten, tant a través de les parròquies com dels nostres Serveis Generals.
També volem recordar a les persones residents a la Casa Esperanza (un projecte de Càritas situat a la Vall de Agaete), que van ser evacuades de forma preventiva davant la proximitat del foc i reallotjades a la Casa Pastoral de Tafira. Afortunadament, el foc no va arribar a la zona i no cal lamentar danys de cap tipus; només les cendres que cobreixen les zones exteriors de la Casa donen testimoniatge de l’amenaça que va suposar el foc tan sols uns dies enrere. Les persones residents tornaran a la Casa la setmana que ve, si l’evolució de l’incendi ho permet.

Las Palmas, 23 d’agost de 2019.

Més voluntariat a Càritas

Noves jornades de formació inicial per a 18 persones que volen formar part del  voluntariat de Càritas Mallorca.

Els passats dies 5 i 6 d’agost s’ha dut a terme un nou curs de formació inicial per al voluntariat a Càritas Mallorca on un total de 18 persones han participat a les diferents sessions que s’han organitzat en jornades de matí i horabaixa.

Les persones participants, 6 homes i 12 dones, amb una mitjana de 46 anys i de 8 països diferents, han conegut els principis i objectius de l’acció social que desenvolupa Càritas, així com el paper del voluntari, amb els seus drets i deures com a membres d’una entitat de voluntariat.

Aquestes sessions formatives i informatives són indispensables per a desenvolupar la tasca de voluntariat a Càritas amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats i interessos dels col·lectius més vulnerables.  En elles es dona molta importància a l’organització, coordinació i treball en equip de la mateixa institució

Segons els interessos, el perfil i la disponibilitat de la persona, així com les necessitats de voluntaris als diferents projectes, es decideix l’acció que cada un pot realitzar dins l’organització , i que pot ser des d’un treball al departament d’administració; suport al treball d’acollida i acompanyament des les parròquies; participació en projectes grupals o comunitaris (centres de distribució d’aliments, classes de llengua, reforç escolar, …); suport a l’àrea de formació i ocupació a l’àmbit de la docència…entre d’altres.

Càritas Mallorca té en l’actualitat 958 persones voluntàries, que formen part del total de 84.000 que hi ha a tota la Confederació de Càritas Espanyola. El voluntariat de Càritas és una persona que, des d’uns valors evangèlics, assumeix el compromís de transformar la realitat donant resposta a les necessitats, problemes  i interessos socials de les persones en situació de pobresa i exclusió. Una dedicació i compromís  indispensable per a desenvolupar la feina social de Càritas, i que des de l’entitat destacam i valoram de forma indiscutible.

Càritas Mallorca participa a la concentració a Palma per reclamar una solució immediata a la situació de l“OpenArms i “Ocean Viking”

Reclamació  que fa també la Xarxa “Migrants amb Drets”  qui denuncia la passivitat d’Espanya, Itàlia i Malta davant la situació del «Open Arms» i el «Ocean Viking»

Càritas Mallorca, com a membre de la Plataforma les Balears Acollim, ha participat a la concentració que s’ha celebrat a Palma davant la Delegació de Govern per reclamar una resposta immediata a la situació de desemparament de les persones que viatgen a l’OpenArms i a l’OceanViking.

Manifest Plataforma

La petició també arriba des de les organitzacions que integren a Espanya la xarxa Migrants amb Drets – Càritas, CONFER, Justícia i Paz, i la Comissió Episcopal de Migracions— des d’on denunciam la falta d’iniciativa dels Governs d’Espanya, Itàlia i Malta perquè les persones rescatades a bord dels vaixells “OpenArms” i “Ocean Viking” —entre els quals es troben nombrosos nins i nines— puguin ser rescatats i portats a port segur.

Deploram que el Ministre de Foment del Govern d’Espanya hagi manifestat la seva crítica cap a la tasca dels qui qualifica com a “abanderats humanitaris”, quan som plenament conscients que gràcies a la tasca d’aquests abanderats, com són els voluntaris i professionals dels vaixells citats i d’altres organitzacions, milers d’immigrants i refugiats poden ser atesos, acompanyats i reconeguts en la seva dignitat i drets.

Cada vida conta, cada ésser humà és insubstituïble i és un projecte de futur. És una qüestió d’humanitat que ni una sola d’aquestes vides es trunqui. És també un deure ètic de la Unió Europea i els seus Estats membres arbitrar respostes eficaces i respectuoses amb els Drets Humans davant aquestes situacions. La falta de resposta suposa un incompliment flagrant dels acords internacionals i una gravíssima responsabilitat per omissió davant les morts que es puguin arribar a produir en el present i en el futur.

Volem alçar la nostra veu com a xarxa “Migrants amb Drets” per a instar als poders públics a arbitrar una solució immediata a la situació de greu desemparament que s’està vivint en aigües del Mediterrani i a liderar el coratge polític necessari per a evitar que tantes persones necessitades de protecció urgent continuïn sofrint.

Finalment, desitjam en aquest punt recordar les paraules de Francesc en el seu missatge per a la pròxima Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat, que es celebra el 29 de setembre, on recorda que “la resposta al desafiament plantejat per les migracions contemporànies es pot resumir en quatre verbs: acollir, protegir, promoure i integrar, que expressen la missió de l’Església en relació a tots els habitants de les perifèries existencials”. En cap cas la resposta pot ser rebutjar, ignorar, bloquejar i penalitzar que és el que està succeint.

© Càritas Diocesana de Mallorca