3 anys de «Laudato Si’»: Urgeix comprometre a una conversió ecològica radical

El Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral ha llançat un vídeo commemoratiu del tercer aniversari de la publicació de l’encíclica Laudato Si ‘del papa Francesc sobre la cura de la Casa Comuna.

Aquest vídeo resumeix les idees centrals de la Conferència Internacional que sota el lema “Salvar la nostra casa comuna i el futur de la vida sobre la Terra”, va tenir lloc a la Ciutat del Vaticà els dies 5 i 6 de juliol per reflexionar sobre els reptes que són necessaris assumir per avançar en el desenvolupament de la visió proposada per Francisco en l’esmentada encíclica.

Organitzat pel Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral, aquesta conferència va comptar amb la participació activa, entre altres organitzacions i xarxes de l’Església, de Càritas Internationalis, REPAM (Xarxa Eclesial Panamazónica) i CIDSE (Cooperació Internacional pel Desarorlo i la Solidaritat ).

Al final de la conferència es van aprovar cinc línies d’acció específiques per seguir avançat en la visió sobre l’ecologia integral exposada pel papa Francesc a Laudato Si ‘. Són aquestes:

  • Renovar el compromís amb les exigències de Laudato si ‘per a la conversió radical.
  • Recordar la urgència de passar de la intenció a l’acció en la cura de la creació.
  • Estimular la participació i l’acció de joves i indígenes durant el Sínode sobre la Joventut i el Sínode sobre l’Amazònia, perquè no són el futur, sinó el present del món.
  • Encoratjar les institucions financeres globals, impulsant el diàleg com a Església, a donar suport a les decisions locals i internacionals cap a una ecologia integral, incloses les inversions amb un impacte social i ambiental positiu.
  • Involucrar els fidels a l’entorn del projecte Temps de la Creació [una iniciativa ecumènica per la qual es convoca, de l’1 de setembre al 4 d’octubre i sota el lema “Caminant junts”, a cristians de tot el món a que s’uneixin per resar i actuar per la creació], a través d’una declaració signada conjuntament pels líders de les principals confessions cristianes, agents d’acció local i incidència política, i altres iniciatives.

Solidaritat de Càritas Espanyola amb Nicaragua

En un missatge enviat a Managua, aplaudeix l’aposta decidida per defensar la vida dels indefensos i portar consol a les víctimes

Davant l’onada de violència armada que en les últimes setmanes està causant centenars de víctimes mortals a Nicaragua, Càritas Espanyola expressa la seva solidaritat i proximitat amb els seus germans de Càritas Nicaragua , amb l’Església d’aquest país i amb tota la ciutadania que, com han denunciat els propis bisbes, són víctimes de “la repressió i la violència per part dels paramilitars pro governamentals cap a les persones que protesten cívicament”.

Igual que els prelats de Nicaragua, Càritas Espanyola lamenta “profundament tanta mort, dolor i sofriment”, així com l’escandalós saldo de “ferits, enjudiciats injustament, amenaçats, intimidats i els ultratges comesos contra els que van romandre en llocs de protestes pacífiques”. Des del 19 d’abril, l’onada de violència a Nicaragua ha provocat al voltant de 350 morts i centenars de milers de ferits.

 

Missatge de Càritas Espanyola

En un missatge enviat el dijous passat pel president de Càritas Espanyola, Manuel Bretón, al seu homòleg de Càritas Nicaragua, monsenyor Carlos Enrique Herrera, s’expressa “el nostre suport, afecte i proximitat en aquests moment tan dolorosos per al poble nicaragüenc”.

“Hem seguit molt de prop -prossegueix el missatge- la situació de Nicaraguai la posició profètica i valent de l’Església nicaragüenca basant la seva presència a la mediació i el diàleg constructiu. Aplaudim l’aposta decidida en defensa de la vida dels indefensos i la de portar consol a les víctimes, però, sentim que aquesta situació s’estigui donant en una falta de vies de diàleg amb el Govern per aconseguir una sortida pacífica “.

“Esperem i resem -finalitza Manuel Bretón- perquè reverteixi la violència al més aviat possible i lamentem, profundament, les morts i el dolor que s’està provocant a la població els drets estan sent vulnerats”.

Paper de mediació

Càritas Espanyola, que acompanya des de fa dècades a Càritas Nicaragua en un procés de cooperació fraterna orientat a millorar les condicions de vida de les comunitats més vulnerables, a enfortir la seva dignitat ia consolidar el seu ple accés als drets humans, és testimoni directe de com la Església nicaragüenc ha acceptat jugar un paper actiu en el procés de Diàleg Nacional.

Es tracta d’una missió que, com indiquen els bisbes de Nicaragua en el seu missatge del passat 14 de juliol, “no es redueix a ser mediadors i testimonis a la taula del diàleg, sinó que donada la dimensió profètica del nostre ministeri ens hem vist en la urgència d’assistir als llocs de conflicte per defensar la vida dels indefensos, portar el consol a les víctimes i intervenir a fi d’aconseguir una sortida pacífica a la situació “.

Aquest paper de mediació en la recerca de la pau i la justícia ha situat els propis prelats nicaragüencs i a les seves institucions pastorals al centre de les accions violentes de les últimes setmanes dutes a terme per les anomenades “turbes”, integrades per elements paramilitars i parapolicials.

Després de les agressions dirigides contra l’arquebisbe de Managua, el cardenal Leopoldo Brenes, el seu auxiliar, monsenyor José Silvio Báez, i el nunci apostòlic Waldemar Stanislaw Sommertag, colpejats en una església de Diriamba, els atacs es dirigien la passada setmana també contra Joan Abelardo Mata , de 72 anys, bisbe d’Estelí, expresident de la Conferència Episcopal i membre de la comissió episcopal encarregada de la mediació en el Diàleg entre el govern i la societat civil.

Aquesta mateixa setmana, el cardenal Brenes denunciava la irrupció d’alguns paramilitars en una església parroquial de Masaya, al municipi de Catarina, al sud-est del país, que se sumava a un altre assalt a l’església de la Divina Misericòrdia, on s’havien refugiat 200 estudiants, dos dels quals van perdre la vida en circumstàncies poc clares, i l’incendi de la seu de Caritas a Sébaco, a la diòcesi de Matagalpa.

Solidaritat de Càritas Europa i de Càritas Llatinoamericana

Les mostres de solidaritat amb Càritas Nicaragua s’han succeït en els últims dies per part de Càritas Europa i els membres de la Zona Bolivariana de Càritas Llatinoamericana i del Carib.

En un comunicat difós el 20 de juliol, les Càritas de la Zona Bolivariana -conformada pels països de Bolívia, Equador, Perú, Colòmbia i Veneçuela- expressaven, al final d’una reunió celebrada a Quito del 16 al 19 de juliol, el seu ” profunda unió amb l’Església de Nicaragua, sabem els esforços que estan fent per aconseguir la pau tan desitjada, per consolar els familiars que han perdut un ésser estimat, per acompanyar tants joves i famílies que s’estan desplaçant a causa d’aquesta irracional violència . Compteu amb la nostra proximitat i sàpiguen que la família Càritas els acompanya en aquests moments de tant patiment “.

“L’Església -afegeix la nota- sempre ha manifestat la seva preocupació per la comunitat política, ha promogut el diàleg com a camí per a la reconciliació i la pau que permeten trobar respostes eficaces i innovadores per a tots, per això des de l’Evangeli, exigim la defensa de la Vida (Jn 10,10), garantint, protegint i respectant els drets humans “.

Càritas Europa, per la seva banda, remetia el 18 de juliol a Càritas Nicaragua, una missiva en la qual manifesten la seva aflicció per “les víctimes i els seus familiars, veïns i comunitats”, així com el seu dolor en constatar com “la missió de diàleg i socors de l’Església, de Càritas i en general dels ciutadans estan sent obstaculitzats i criminalitzats “.

“Ens preocupa en gran manera -denuncia el missatge- com l’Església i Càritas, els seus representants, senzills treballadors i també infraestructures estan sent objectius directes de la violència armada i de l’odi”. “Compteu amb la solidaritat de les Càritas europees en l’oració i també en l’acció. No estan sols! “, Conclou la nota de Càritas Europa.

Càritas exhorta els governs mundials a impulsar més el desenvolupament sostenible

Una delegació de Càritas està present en el Fòrum d’Alt Nivell de Nacions Unides que se celebra a Nova York des del passat 9 de juliol i fins al proper dia 18

Els membres de Càritas, que estan entre els més de 2.000 líders de la societat civil al Fòrum, apremien als governs amb la urgència de complir els objectius establerts en l’Agenda 2030 de 2015 per aconseguir un món sense pobresa, fam i desigualtat. Càritas destacarà la feina que encara s’ha de fer, basant-se en l’experiència en el terreny de tot el món.

La delegació de Càritas Internacional està composta per Cristina Llinatge, Càritas Espanyola; Francesco Hernández, Càritas Amèrica Llatina; Rita Rhayem, Càritas Líban; Paul O’Callaghan, Càritas Austràlia; Adriana Opromolla, Caritas Internationalis; Siba Alexis, Guinea Conakry; el p. Evaristus Bassey, Càritas Nigèria; i Kim Mazyck, Catholic Charities d’Estats Units.

Objectiu final: la necessitat d’una resiliència duradora

El fòrum polític d’alt nivell (HLPF) d’aquest any és el tercer després de l’adopció de l’agenda 2030. El tema general és “la transformació cap a societats sostenibles i resilients”.

L’agenda 2030 és el mandat polític més fort de la comunitat internacional sobre el desenvolupament sostenible. Ens diu que reconeguem la necessitat de transformar les societats a través d’accions sostenibles, resilients i inclusives. Això significa reconèixer la interconnexió i la complexitat dels desafiaments que s’acosten, però també les oportunitats que el canvi pot aportar. Per Càritas, la resiliència és un enfocament que pot ajudar-nos a comprendre i a comprometre amb aquests desafiaments i un món canviant. També pot permetre que individus i comunitats siguin arquitectes del seu propi destí i es preparin per a les crisis i les tensions i usar el canvi per adaptar-se, regenerar-se i florir. Si la resiliència es tracta d’afrontar i prosperar malgrat el canvi, la sostenibilitat es tracta de garantir la durabilitat d’aquesta resiliència.

Acció i transparència

El Fòrum hauria de servir de crida als governs perquè reforcin els seus compromisos i accelerin els progressos per aconseguir l’agenda de desenvolupament sostenible en 2030. Això significa que els governs han de fer més que enumerar els esforços existents. Han de posar en relleu que l’agenda 2030 és una eina de transformació i informar sobre com planegen impulsar els canvis necessaris a l’hora d’implementar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Les Nacions Unides, els governs i totes les parts implicades han d’assegurar que el fòrum sigui un espai obert, genuí i honest d’interacció i que els bons exemples que condueixen al canvi real en el terreny estiguin ben documentats i compartits.

L’estratègia integrada

Posar en pràctica l’agenda 2030 només serà possible si els tres pilars del desenvolupament sostenible s’apliquen de forma totalment integrada. Això vol dir que la prosperitat econòmica ha de ser compartida; la protecció social ha de ser per a tots i el medi ambient és salvaguardat. Tots els objectius estan interconnectats i són indivisibles. Els governs haurien d’utilitzar els Exàmens Nacionals Voluntaris (VNR) per compartir esforços per equilibrar les tres dimensions del desenvolupament sostenible en tots els ODS.

Comunicació i rendició de comptes

Els governs nacionals són responsables davant de tots els seus ciutadans, especialment els més marginats i vulnerables. S’han d’assegurar que hi ha prou informació disponible sobre el procés i l’espai cívic perquè es comprometin en el desenvolupament i monitoratge dels ODS. La societat civil i les xarxes basades en la fe tenen sovint un millor accés a les comunitats perquè han construït relacions de confiança. Tenint en compte aquesta connexió profundament arrelada, els governs haurien de col·laborar amb les organitzacions de la societat civil en el desenvolupament d’indicadors nacionals, aportar dades i arribar a grups vulnerables. El paper de les organitzacions religioses també mereix ser reconegut, donada la seva àmplia activitat a nivell de base. El Fòrum és una oportunitat perquè els governs comparteixin mecanismes que incloguin de manera significativa als grups de la societat civil i les organitzacions confessionals.

Metes i desafiaments

Aquest any el Fòrum revisarà diversos objectius, incloent aquells per assegurar l’accés a energia assequible, fiable, sostenible i moderna per a tots; fer que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, assegurances, flexibles i sostenibles; i assegurar la disponibilitat i el maneig sustentable de l’aigua i el sanejament per a tothom.

En totes aquestes esferes queda per veure un progrés significatiu. Per exemple, milers de milions de persones encara no tenen accés a l’energia moderna, la majoria viu en zones remotes. es preveu

En totes aquestes esferes queda per veure un progrés significatiu. Per exemple, milers de milions de persones encara no tenen accés a l’energia moderna, la majoria viuen en zones remotes. Es preveu que la inversió i la governança no assoleixin els objectius per 2030. Necessitem urgentment una major inversió pública, un finançament més innovadora i una millor planificació i prestació de serveis energètics per assegurar que es cobreixin les necessitats de les comunitats vulnerables i que ningú quedi endarrerit.

Treballant en el camp

Càritas Internationalis va participar en les negociacions que van portar a l’agenda 2030. Si bé aplaudim els objectius, és imperatiu que es tradueixin en accions significatives. Moltes agències de Càritas, tant al nord com al sud, estan actualment involucrades en centenars de projectes dissenyats per tenir un impacte durador en les comunitats.

Alguns d’aquests projectes:

VIH / SIDA a Nigèria

En un intent de donar suport a la lluita contra el VIH / SIDA, Càritas Nigèria està implementant actualment un programa d’atenció, tractament i suport per al VIH / SIDA que proporciona accés a proves i consultes sobrel VIH, teràpia antiretroviral, suport als infants vulnerables i enfortint els sistemes de salut, ajudant a més de 4,5 milions persones en els últims set anys.

Abastament d’aigua a Tanzània

En Lositete, al nord de Tanzània, la sequera severa ha afectat els mitjans de subsistència dels vilatans. A les comunitats rurals de Tanzània, la responsabilitat de recol·lectar aigua recau principalment en dones i nens, que es veuen obligats a recórrer llargues distàncies simplement per trobar suficient per sobreviure. Però des de la implementació d’un projecte d’abastament d’aigua recolzat per Càritas Austràlia, la millora de la infraestructura ha portat canvis significatius a la població de Lositete, incloent als Masai.

Protecció de la terra a Papua Nova Guinea

L’Església catòlica a l’est de Nova Bretanya, a Papua Nova Guinea, està lluitant per protegir els aliments i les fonts d’aigua per a la gent de Pomio, on els propietaris de terres van ser pressionats a subarrendar a una filial local d’una empresa forestal transnacional per a plantacions de palma d’oli. Els agricultors han perdut l’accés a l’agricultura de subsistència i als recursos hídrics. L’arquebisbe de Rabaul Francesco Panfilo, recolzat pel voluntari de Càritas Doug Tennent d’Aotearoa Nova Zelanda, ha sol·licitat i buscat una mediació legal per a un tracte més just per als agricultors.

Aquests projectes pretenen atorgar beneficis duradors a les comunitats. Al Fòrum, Càritas demanarà una acció més real.

 

Sahel: Més de sis milions de persones es veuen afectades per la manca d’aliments

La Crisi alimentària afecta ja a més de sis milions de persones, d’elles 1,6 milions de menors de 5 anys pateixen malnutrició severa. És la pitjor crisi alimentària des de 2012

Senegal, Mali, Burkina Faso, Níger, Txad i Mauritània; al nord del Camerun i el nord-oest de Nigèria són els països afectats per una crisi alimentària que té el seu origen en diversos factors.

Escassetat de pluges
Les dades, del mes de febrer d’aquest any preveien 600.000 persones a Burkina Faso, més de 890.000 al Txad; més de 800.000 a Mali, més de 602.000 persones a Mauritània, més de 1.400.000 a Níger i al Senegal més 550.000 persones en situació de crisi alimentària i necessites d’ajuda alimentària i per mantenir els seus mitjans de vida. Ja hem sobrepassat aquestes xifres.

 

En 2017 les pluges van ser escasses i difícils de preveure portant a les famílies a no disposar d’una reserva d’aliments suficient per passar el període d’escassetat que es repeteix tots els anys entre juny i setembre, fins a la següent collita. Les reserves de gra insuficients posen en risc la següent collita al no tenir res a sembrar. A aquesta escassetat cal sumar l’increment dels preus dels aliments. Mentre el preu del cereal creixia un 17% al món a Mali el creixement era d’un 20%, a Burkina un 25% i en alguns mercats d’aquest últim fins a un 80%.

La manca de pluges i per tant de pastura, ha fet que els que no depenen del cereal sinó dels caps de bestiar, uns 2,5 milions de pastors, han vist com el preu de les mateixes baixava i s’han vist forçats a una transhumància primerenca, el que genera un nou conflicte amb els agricultors que veuen desaparèixer les collites al pas dels ramats.

Conflictes armats i persones desplaçades

L’increment dels conflictes armats a la zona al costat d’algunes crisis oblidades és un altre dels factors que se sumen a la greu situació que viu la regió.

Conflicte Llac Txad que afecta Txad, Níger i Nigèria ha generat 1.631.000 desplaçats interns i 322.000 refugiats.

Conflicte Mali que implica també a Burkina Faso i Mauritània ha provocat el desplaçament intern de 71.500 persones i 207.000 refugiats.

La creixent inseguretat i la persistència dels conflictes a Mali i Níger pot significar incrementar entre 250.000 i 500.000 persones més a aquestes xifres.

Resposta de Càritas

Les Càritas de Senegal, Níger, Mauritània, Mali, Burkina Faso ja han començat a donar resposta amb accions encaminades sostenir econòmicament les famílies perquè puguin menjar i no hagin de vendre bestiar o consumir les llavors per a la propera collita, són 635 llars en Senegal, 1.500 a Níger, 1.500 a Mauritània i 2.000 a Burkina. Aquestes accions es complementen amb distribució d’aliments, accés a l’aigua i creació de mitjans de vida. Amb això s’afavoreix la permanència en els llocs d’origen i s’evita que les famílies hagin de desplaçar-se en la recerca de mitjans de vida.

Càritas Espanyola està recolzant les trucades d’emergència llançades per les Càritas de Senegal amb 40.000 €, Burkina amb 60.000 €, Níger 100.000 €.

La xarxa Migrants amb Drets proposa un canvi en la política migratòria europea

Les entitats d’Església que conformen la Xarxa Migrants amb Drets: Càritas, Confer, Justícia i Pau i la Comissió Episcopal de Migracions, després de conèixer les conclusions i acords en matèria de migracions i protecció internacional assolits en el Consell Europeu celebrat els passats dies 28 i 29 de juny, vam expressar ferma i inequívocament el rebuig a la manera com s’està construint una Unió Europea excloent i insensible davant les necessitats de les persones que s’acosten a les seves fronteres a la recerca de protecció internacional i d’un millor futur.

Ens preocupa que els únics acords que s’assoleixen en matèria de migració i asil siguin aquells que condueixen a fer més insuportable el trànsit de persones cap al territori de la Unió amb el cost en vides humanes que això comporta.

La imatge irresponsable i estigmatitzadora que determinats líders polítics i mitjans de comunicació estan oferint a la societat en presentar com a perilloses i desestabilitzadores a persones que fugen de conflictes i situacions que amenacen la seva vida i posen en perill la seva dignitat, no serveixen més que per provocar por i aplanen el terreny a la pitjor tradició racista que ha portat a Europa a viure episodis molt foscos de la seva història encara recents a la memòria.

L’arribada al poder de governs de caràcter xenòfob en països de llarga tradició democràtica és un senyal d’alarma que necessita una reacció pública dels líders i governs europeus però també d’una ciutadania sensible i solidària com l’europea.

La proposta d’externalitzar els processos de sol·licitud d’asil en centres tancats de migrants finançats amb diners de la Unió és inacceptable. És una manera d’evadir responsabilitats internacionals de la mateixa manera que ho és l’acord que l’assumpció de quotes de reubicació i reassentament es deixi a la voluntat dels Estats membres. Fem vots per la recuperació dels acords de Dublín com a referència i la seva actualització per fer la recepció i l’acollida de migrants de manera més humana.

Demanem al Govern Espanyol que a més de gestos positius com el de donar permís per desembarcar els centenars de persones a les que no s’ha permès fer-ho en altres ports, demostri amb els seus fets que és possible una altra política migratòria més humana apostant per impulsar processos de integració a mig i llarg termini que vagin més enllà de la recepció i la primera acollida.

Des de la xarxa Migrants amb Drets fem una crida a la ciutadania perquè no assumeixi de manera passiva i indiferent gestos i declaracions egoistes i irresponsables que contribueixen dia a dia a minar el substrat democràtic d’una Unió Europea que hauria de ser referent en matèria de Drets Humans.

En paraules del papa Francesc “Crist demana acollir els germans i germanes immigrants i refugiats amb els braços ben oberts”.

La 75ª Assemblea General de Càritas aprova el seu IV Pla Estratègic per abordar la transformació social

La Declaració final denuncia que «segueixen sent moltes les famílies sense recursos mínims per accedir a les seves necessitats bàsiques»

Els directors i delegats episcopals de les 70 Càritas Diocesanes i institucions confederades que integren la Confederació Càritas Espanyola es van donar cita a la localitat d’El Escorial els dies 29 i 30 de juny per celebrar el 75ª Assemblea General.

Les sessions d’aquesta cita estatutària anual de caràcter ordinari i que és l’òrgan de màxima representació de Càritas Espanyola van estar presidides pel bisbe responsable de Càritas i auxiliar de Santiago de Compostel·la, monsenyor Jesús Fernández, i pel president de Càritas, Manuel Bretón.

Recórrer un camí de santedat

El bisbe va dirigir a l’Assemblea un missatge en nom de la Comissió Episcopal de pastoral Social en què va llançar una crida “a col·laborar amb l’Esperit de Déu que treballa per configurar la nostra vida amb la de Crist, el Bon Samarità”. “Estem d’enhorabona -va dir- els que ens dediquem a treballar en l’acció caritativa i social de l’Església, perquè recorrem objectivament un camí de santedat”.

Monsenyor Fernández va descriure els quatre perfils d’aquest camí: en primer lloc, “la compassió i la misericòrdia, enfront de la globalització de la indiferència, constantment denunciada pel Papa Francisco; segon, “vessar llàgrimes amb els altres sense perdre l’alegria, ja que l’ésser humà en compartir el dolor dels altres, descobreix el sentit de la vida”; tercer, “treballar per la justícia i la pau, tenint en compte que la santedat no només suposa fer obres bones, sinó també buscar un canvi social que faci possible sistemes socials i econòmics justos, encara que aquest compromís ens comporti persecució”; i, finalment, “mantenir-ancorats en Déu en oració constant, perquè el sant no es tanca en si mateix, necessita comunicar-se permanentment amb Déu”.

El president de Càritas, per la seva banda, va convidar els assembleistes a “estar amb els que més pateixen, que és la nostra essència. A cada territori, a cada sòl que trepitgem hem d’aprendre a mirar la realitat de forma constant i descobrir a les persones que estan en els marges “.

“Hem de ser capaços -va afirmar- en qualsevol circumstància de sortir a la trobada, d’avançar-, de potenciar la convivència intercultural, d’apostar per una economia solidària real, concreta, possible, perquè se’ns identifiqui com l’Església que som, testimonis de Jesús de Natzaret que va proposar un model centrat en les persones que tenen menys, en donar-nos, a gastar-nos a la felicitat dels altres “.

Taula de diàleg entre experts

A part de les qüestions estatutàries habituals -aprovació de comptes i resultats de l’Exercici 2017, així com de la programació i pressupost de l’any 2019- una de les sessions amb major contingut analític va tenir lloc a la tarda de divendres, durant la taula de diàleg dedicada a reflexionar sobre “El repte d’una transformació compromesa amb la nostra missió”.

Moderada per Ana Abril, coordinadora d’Incidència i Comunicació de Càritas Espanyola, els participants en el col·loqui -Flaminia Giovanelli, subsecretària del Dicasteri vaticà per al Desenvolupament Humà Integral; José Emilio Lafuente, secretari general de Càritas Guipúscoa; i Javier Nadal, president de l’Associació Espanyola de fundacions- van aportar claus sobre com abordar des de Càritas els reptes d’una realitat social canviant que exigeix, com assenyalen els bisbes de la Comissió Episcopal de Pastoral Social en el seu missatge per al passat Dia de Caritat, un “compromís social” orientat cap a “una caritat transformadora”.

Declaració final

Els participants van aprovar al final de l’Assemblea una Declaració final en què pregunten “als poders públics i, especialment, als mitjans de comunicació i als constructors d’opinió a examinar quant estan disposats a aportar al bé comú i quin grau de compromís assumiran per millorar la realitat de l’altre, sobretot la de qui pateix major desavantatge social “.

Declaració Assemblea

 

Càritas deplora que l’Europa «fortalesa» prevalgui sobre una Europa acollidora

Després de consultar l’Esborrany de Conclusions del Consell Europeu en curs, Càritas Europa lamenta que els líders de la UE no hagin pogut avançar substancialment en la reforma tan necessària del Reglament de Dublín. Els debats concrets sobre la solidaritat intracomunitària i el repartiment de responsabilitats s’han posposat una vegada més, pel que sembla indefinidament.

La por a la migració ha portat els líders de la UE a centrar-se en un major control fronterer i l’externalització de les polítiques d’asil i migració de la Unió. Lamentem que les propostes dels líders de la UE es basin en temors irracionals més que en fets. Les xifres recents mostren que les sol·licituds d’asil a la UE han disminuït en un 44% el 2017 i les arribades a les costes italianes han disminuït dràsticament. Mentrestant, les necessitats de protecció a tot el món mai han estat més altes: 68,5 milions de persones es van veure obligades a abandonar la seva llar a 2017, el que equival a 44.400 persones vulnerables per dia.

Una política migratòria justa i humana

“Ja que el 85% dels refugiats estan allotjats en països en desenvolupament, el just i racional seria que els líders de la UE assumissin amb força un lideratge mundial per promoure un sistema just i humà de migració i asil. S’han de garantir vies segures i legals cap a Europa, inclòs el restabliment, en lloc d’intentar segellar les fronteres de la UE “, afirma Shannon Pfohman, directora d’Incidència Política de Càritas Europa.

Si bé els detalls operatius són encara escassos, els Estats membres de la UE van acordar desenvolupar una “plataforma regional de desembarcament” en cooperació amb l’ACNUR i l’OIM per millorar la coordinació de les operacions de recerca i rescat al mar Mediterrani. El parany pot estar en els detalls, però Càritas Europa adverteix que aquest mecanisme ha de respectar la Convenció de Ginebra i la Convenció Europea de Drets Humans, i protegir el dret d’asil en els Estats membres de la UE, com ha subratllat Filippo Grandi, Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats. Salvar vides i respectar el principi de no devolució han de ser un tema central.

Evitar centres de processament offshore

“L’establiment d’un mecanisme regional de desembarcament mai ha de conduir a la creació de centres de processament offshore segons el patró australià, que ha demostrat ser contraris als drets humans”, subratlla Shannon Pfohman. “Els Estats membres de la UE haurien de treballar darrere d’un mecanisme basat en els drets que potenciï la solidaritat i la cooperació en les operacions de recerca i rescat per evitar que es repeteixin drames com el viscut amb l’Aquarius”, afegeix.

Els líders de la UE també han acordat augmentar la cooperació amb tercers països en la lluita contra la migració irregular, fins i tot amb Líbia, tot i que el finançament i l’entrenament dels guardacostes libis per part de la UE i Itàlia no ha impedit que els migrants hagin estat retornats en condicions terribles a Líbia. Els informes d’aquesta setmana sobre l’abandonament de 13.000 immigrants al desert del Sàhara, a Algèria, són un senyal d’advertència per a la UE i els seus Estats membres que la cooperació amb els països veïns mai s’hauria de fer a costa de la vida de les persones. Càritas Europa reitera la necessitat que els països de la Unió posin la defensa dels drets humans i la protecció en el centre de tota cooperació, el que hauria de reflectir en el nou pressupost de la UE.

Imitar els mètodes populistes no salvarà el somni de la UE. Es necessita un audaç gir a la UE, en fidelitat als seus valors i principis fundacionals, i que han fet que la Unió hagi estat tan atractiva fins ara. L’Europa “fortalesa” no és cap solució salvadora. Les polítiques migratòries humanitàries a llarg termini i una Europa acollidora són avui més necessàries que mai.

Ratificació de la Carta Social Europea

Cáritas, el moviment ATD Quart Món, la Plataforma del Tercer Sector i la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa (EAPN Espanya) han remès una carta a la nova Vicepresidenta del Govern per instar  a donar un pas de gegant en l’eradicació de la pobresa i l’exclusió, i garantir l’accés als drets humans dels ciutadans amb un major desavantatge social.

Cáritas Española, el Moviment Internacional ATD Quart món, la Plataforma del Tercer Sector i han dirigit de forma conjunta a la nova vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, per exhortar al Govern a la ratificació per part d’Espanya de la Carta Social Europea Revisada de 1996 i el seu protocol addicional de reclams col·lectius.

Aquestes quatre entitats defensen l’importància clau de la Carta Social Europea com a eina fonamental de protecció de la dignitat dels ciutadans europeus en tot el territori de la Unió i del Consell d’Europa.

Com es va assenyalar a la carta enviada a la vicepresidenta, la Carta Revisada de 1996 i el protocol addicional de reclams col·lectius han permès grans progressos socials a Europa i és un instrument eficaç amb el qual compta la societat civil per impulsar la modernització i la participació política dels ciutadans i, entre ells, dels més febles. Aquesta ratificació permetrà que el nostre país doni un pas de gegant en l’eradicació de la pobresa i l’exclusió, i garantir degudament l’accés als drets humans dels ciutadans en situació de desavantatge social.

A més, mostren la seva preocupació pel fet de seguir sense ratificar la Carta Social Europea Revisada, ni el seu protocol addicional.

El continent europeu, i particularment la Unió Europea, es troben en un període on s’obren grans interrogants sobre l’efectivitat i la proximitat de les seves institucions a la societat. Les quatre entitats estan convençudes que la Carta Social està cridada a protagonitzar un paper clau en el Pilar Social de la Unió Europea i en el futur reordenament jurídic d’una Europa més propera a les seves societats.

La ratificació plena de la Carta aportaria a l’actual Govern d’Espanya una oportunitat indiscutible, tant a nivell intern com en el conjunt d’Europa, de ser promotor de la justícia social en un context convuls. Així ho han entès tots els grups parlamentaris al Congrés dels Diputats, que el passat 23 de novembre aprovar per unanimitat una moció relativa a la ratificació de la Carta Social Europea revisada, així com del Protocol de reclamacions col·lectives de 1995.

Més de 750 tn de roba i calçat es varen recollir al 2017 als contenidors gestionats per Càritas Mallorca i la Fundació Deixalles a Palma

EMAYA, Fundació Deixalles i Càritas Mallorca han fet balanç de la recollida de roba de segona mà als contenidors situats als carrers de Palma. Destacar les més de 750 tones recollides al llarg de 2017, gairebé 350 tones corresponents als contenidors gestionats per la Fundació Deixalles i 400 tones als de Càritas.

El passat 25 d’octubre de 2016, EMAYA, Càritas Mallorca i la Fundació Deixalles signaren un conveni de col·laboració per a la recollida de roba a Palma. Amb aquest acord, EMAYA va cedir els seus contenidors i la gestió de la totalitat de la recollida de roba i calçat a aquestes dues entitats. El conveni té una vigència de 10 anys (prorrogables de mutu acord). L’objectiu del conveni és donar un millor servei a la ciutadania, així com fer una aposta per entitats del tercer sector i contribuir a fomentar l’economia social i solidària.

Amb el conveni signat el 2016, per primera vegada conjunt entre les tres entitats, EMAYA els aportà 100 contenidors més perquè les dues entitats assumissin tota la recollida selectiva de la roba i calçat a la ciutat (el Ponent correspon a Càritas i la zona de Llevant a la Fundació Deixalles).

Millores en el servei i increment de la recollida

El resultat ha estat un millor servei a la ciutadania, amb més contenidors als barris de Palma, una gestió més adequada i uns bons resultats. L’any 2017, el primer any complet de vigència del nou conveni, es varen recollir un total de 752,113 tones de roba i calçat, gairebé 350 tones corresponents als contenidors gestionats per la Fundació Deixalles i poc més de 400 tones als de Càritas.

Pel que fa als primers mesos de 2018, als contenidors corresponents a la Fundació Deixalles s’han recollit 98,4 tones i als de Càritas Mallorca, 165,41 tones. Un total de 263,81 tones recollides entre gener i maig de 2018. L’any 2015 s’havien recollit 551,3 tones de roba i calçat; el 2016 ja es va produir un important increment i es recolliren 668,23 tones, una xifra que ha tornat a créixer de forma considerable l’any 2017 amb les esmentades 752 tones: un 12,5 % d’increment en un any.

Una feina social i ambiental

La recollida, selecció i venda d’aquesta roba ha generat ocupació i treball social. Per exemple, en el cas de la Fundació Deixalles ha fet possible que 8 persones poguessin tenir un contracte d’inserció, dels que 4 són de formació dual. A més s’ha generat ocupació a 4 persones i ha fet possible que 7 persones en situació de vulnerabilitat social realitzessin un itinerari d’inserció i poguessin millorar les seves competències socials i laborals.

En el cas de Càritas han estat possibles 6 contractes d’inserció directament lligats a aquest tema.  Per altra banda, cal destacar que les persones amb necessitats urgents i derivades per serveis socials reben gratuïtament la roba que necessiten.

La recollida de roba fomenta el consum responsable, tant pel que fa a la reutilització (en lloc de simplement tirar allò que ja no ens serveix), com pel que fa al consum de productes de segona mà. Les dues entitats han valorat el fet de confiar, per part d’EMAYA, el conveni de recollida de roba de 2 mà a dues entitats del territorio, que a part d’una gestió de la roba que promou la recuperació i el reciclatge treballant per a una economia circular en que no se malbaraten els recursos i se tornen a reutilitzar.

. Les tres institucions han agraït als ciutadans la seva col·laboració, dipositant la roba amb possibilitats de recuperació dins bosses tancades als contenidor adients. Això facilita la tasca i fa que es puguin millorar la de recuperació i reciclatge, així com augmentar el nombre de contractacions de persones en procés d’inserció. Per continuar fent possible aquesta tasca es demana a la ciutadania que facin un bon ús dels contenidors, que són exclusivament per dipositar-hi roba, calçat i accessoris que estiguin en bon estat, aptes per a la reutilització. Els objectes que no es poden reutilitzar han d’anar al contenidor de rebuig. També és important mantenir els contenidors nets, no tirar-hi altres residus a l’interior ni als seus voltants

90 persones han participat als cursos de castellà a la Parròquia de la Lactància de S’Arenal

Des d’octubre a juny 90 persones d’origen Africà, majoritàriament senegalesos, han passat pels cursos de castellà que s’han organitzat per part de Càritas Mallorca tots els dimarts al dematí a la Parròquia de la Lactància de S’Arenal.

El projecte, que ja compleix 11 anys des de la seva posada en marxa, ha estat possible gràcies a la implicació de 10 voluntaris que han impartit les classes de quatre nivells de castellà en funció dels coneixements lingüístics dels assistents.

La iniciativa ha estat també un espai d’integració, de trobada i de convivència de tots els participants amb  l’organització  de diferents activitats per conèixer els seus drets, de resoldre els seus dubtes, de promoure iniciatives d’integració i d’igualtat , i també per conèixer tradicions locals.  Un espai d’acollida i d’enfortiment per persones que arriben , moltes d’elles, en situació de vulnerabilitat.

Els participants dels cursos han recollit els diplomes d’assistència que els acredita un coneixement de castellà. Durant l’acte de lliurament de diplomes s’ha fet lectura del manifest en favor dels drets dels migrants  en el dia del refugiat, aquest 20 de juny. En el manifest que ha difós Càritas se reclama un model humanitari de protecció, d’integració i de respecte dels drets humans de les persones en situació de mobilitat.  Una aposta per les polítiques de pau i l’establiment  de vies legals i segures d’accés als països de la Unió Europea.

Manifest

© Càritas Diocesana de Mallorca