719 persones varen treballar en benefici de la comunitat gràcies a Càritas al 2017

Aquesta activitat es porta a terme des de 2008 dins d’un conveni amb la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries

A punt de signar-se un nou conveni anual amb la Secretària General d’Institucions Penitenciàries, Càritas ha presentat a la Administració la seva memòria d’activitat sobre el treball desenvolupat en 2017 per garantir que persones condemnades a penes no privatives de llibertat puguin complir la mateixa a través de Treballs en Benefici de la Comunitat (TBC).

Aquesta modalitat de penes alternatives a la presó complementa l’aposta de Càritas perla reinserció social de les persones privades de llibertat.

35 Càritas de 12 comunitats autònomes

Gràcies al conveni amb Institucions Penitenciàries, l’any passat un total de 35 Càritas Diocesanes de 12 comunitats autònomes van acompanyar a 719 persones a través de 304 places ofertes (les places es van ocupar per més d’una persona al llarg de l’any) que,mitjançant les activitats realitzades en diferents projectes i recursos de la institució,¡ van poder garantir el compliment de la pena sota el format TBC. Per dur a terme aquesta col·laboració, Càritas va comptar amb el suport d’una subvenció de 52.000 euros (171 euros per plaça)

Contacte amb la realitat i resocialització

La majoria de les places que ofereix les Càritas Diocesanes se situen en projectes per persones en situació de vulnerabilitat o exclusió social (persones sense llar, gent gran,dones, addiccions o salut mental, entre d’altres), el que permet que el penat estableixi contacte amb realitats en les que el seu treball en benefici de la comunitat té resultats immediats i visibles.

L’objectiu és aconseguir que el compliment d’una condemna constitueixi un espai i oportunitat de resocialització i educatiu, combatent la passivitat i negativitat que comporta el caràcter de compliment i obligatorietat. No es tracta de restar importància a la causa penal, sinó de revertir la infracció en benefici propi i social, de forma solidària,per promocionar valors de responsabilitat i empatia.

Una alternativa positiva

Com assenyala Juan Antonio García Almonacid, coordinador del Conveni a Càritas, “la nostra valoració dels treballs en benefici de la comunitat en molt positiva, ja que constitueixen una alternativa a la privació de llibertat i que, en el cas de persones en situació de vulnerabilitat o exclusió social, eviten una major espiral d’exclusió tant del penat com de la família, així com ruptures amb l’entorn social i laboral “.

Curs d’electricitat

13 alumnes participen al curs “d’Electricitat i Domòtica” que impulsa per setè any la Fundació Endesa i Càritas Mallorca amb l’objectiu de promoure la capacitació professional i l’ inserció laboral.

El curs que té com a nom tècnic “Operacions Auxiliars d’Instal·lacions Electrotècniques i de Telecomunicacions en edificis” s’ha dirigit a persones ateses per Càritas que volen millorar la seva capacitació professional i les seves possibilitats d’inserció laboral.

L’acció formativa, que se va iniciar al mes de desembre, té una durada de 6 mesos amb una part teòrica que se complementa amb una part pràctica.  S’imparteix a Fundació Patronat Obrer, on es compta amb unes instal·lacions acreditades per aconseguir el certificat de professionalitat de Nivell 1 .

En total s’ofereixen 300 hores de formació pròpies del certificat, i 42 hores més complementàries, de continguts transversals (igualtat de gènere, medi ambient, competències laborals i noves tecnologies), més 80 hores de pràctiques.

Per a complementar la formació rebuda a les classes teòriques i pràctiques específiques d’electricitat, s’ha previst realitzar pràctiques formatives no laborals amb empreses col·laboradores del sector, les quals possibiliten aplicar, en un entorn real, els continguts apresos.

Nou Centre de Distribució d’Aliments a Inca

El CDA d’Inca, anomenat de la Mare de Déu, està ubicat a l’espai solidari de Càritas a les Avingudes Reis Catòlics, 90 , i estarà obert tots els dimarts i dijous de 17 a 19h. El centre comptarà amb un responsable tècnic que s’encarregarà de coordinar el projecte, juntament amb voluntaris que acompanyaran a les famílies en la recollida d’aliments i que també col·laboraran en tasques logístiques com la reposició de producte o  l’organització de  donacions, entre altres.

Les persones beneficiades d’aquest servei són perfils de persones o famílies que han estat derivades per Càritas parroquial o per els serveis socials municipals de l’ajuntament i que posteriorment passen una segona valoració per part de les tècniques dels Grups d’Acció Social de l’entitat.

Cada família o persona atesa al CDA d’Inca disposarà d’un nombre determinat de punts, segons el membre que conformen la família, per accedir a una cistella bàsica amb productes d’alimentació, d’higiene personal i deneteja de la llar.  La persona titular podrà triar, d’acord als criteris posats pel Centre de Distribució d’Aliments, aquells productes que més necessiti . Quinzenalment se li proporcionarà aquesta cistella i serà per un període màxim de 6 mesos, posteriorment se farà una nova valoració de la situació de la persona o família per confirmar la continuïtat o anulació del servei.

La inauguració va comptar amb la presència de l’Excm. Sr. Batle d’Inca, Virgilio Moreno i una representació de voluntaris i personal de Càritas.

El Centre de Distribució d’Aliments d’Inca és un projecte que s’ha fet realitat gràcies a la participació de les entitats socials de la ciutat com els comerciants; cofradies, escoles, entitats de la tercera edat i particulars, i també a Mons. Antoni Vadell, actual Bisbe Auxiliar de Barcelona, i que anteriorment com rector de la unitat pastoral d’Inca va donar un impuls a la idea d’obrir el centre de distribució d’aliments a la capital del Raiguer.

Finalitza el curs de cuina professional

12 persones han completat el curs de cuina professional que ha programat Càritas Mallorca durant el mes de febrer  dins el programa de formació, orientació i intermediació laboral de l’entitat.

El curs, que s’ha  desenvolupat  diàriament de 9 a 13h a les instal·lacions de “Petit Cuiner” a Palma, s’ha dividit en dues parts, una part teòrica sobre prevenció de risc laborals impartida per Josep Maria Martí, voluntari de Càritas Mallorca, i una part pràctica on cuiners professionals com Margalida Alemany, Margalida Thomás,  Ana Pons, Fani Genovart; Charalampos Papadopoulos han mostrat i ensenyat als participants diferents tècniques de cuina.

Els alumnes que han passat pel curs han reconegut que ha estat una gran experiència, han après plats que abans no sabien cuinar, a improvisar, a cuinar amb pocs recursos, o tallar de forma professional. Han apuntat, alguns d’ells, que ha estat un somni poder haver participar al curs i han agraït, durant l’acte de cloenda del curs, la paciència dels professors. Per la seva banda les cuineres Margalida Alemany i Fani Genovart , han felicitat als alumnes per completar el curs, per les seves aportacions i els han recomanat que sempre tinguin un aptitud de voler aprendre, de ser humils i de posar molt amor als plats. Els han recordat que molts dels millors cuiners varen començar fregant olles i plats.

Durant l’acte de cloenda celebrat aquest dimecres 28 de febrer a les instal·lacions de “Petit Cuiner” s’han pogut degustar alguns plats elaborats pels alumnes dels seus països d’origen qui han rebut un diploma de participació. El curs se completa amb pràctiques no laborals a empreses socialment compromeses durant el mes de març.

Dia Mundial de la Justícia Social

Càritas Europa reclama dignitat i drets per a tots els treballadors migrants a la UE

Amb motiu del Dia Mundial de la Justícia Social, que se celebra avui 20 de febrer, i amb vista a les pròximes negociacions intergovernamentals sobre el Pacte Mundial sobre Migració (GCM), Càritas Europa fa una crida a la Unió Europea i a tots els Governs europeus perquè fomentin una Europa que garanteixi unes condicions laborals dignes per a tots els treballadors migrants, inclosos els que es troben en una situació irregular. Els treballadors migrants contribueixen de forma notable a les nostres societats i les nostres economies, però és hora que també respectem la seva dignitat i reconeguem els seus drets.

“Vaig treballar a Bèlgica per a una empresa de construcció. Jo era irregular. No tenia cap document, així que li tenia por a la policia. L’ocupador gairebé mai va pagar el meu salari. La meva dona i jo estàvem amagats, de vegades no teníem res per menjar i teníem problemes per pagar el lloguer “, explica Gabriel, un immigrant del Brasil que treballa a Bèlgica i el testimoni ha estat recollit per Càritas Bèlgica.

Els treballadors migrants s’han convertit en la pedra angular de les nostres societats. Mantenen les nostres economies, particularment en sectors bàsics, com l’agricultura i la neteja. Els treballadors migrants fan que les nostres societats siguin més diverses i multiculturals, i contribueixen a mantenir saludables els nostres sistemes de benestar. Si bé valorem als treballadors migrants per la seva feina, poques vegades ens asseguram que es garanteixin i facin complir els seus drets com a treballadors i com a éssers humans. Els treballadors migrants, especialment aquells en situació irregular, són especialment vulnerables a l’explotació laboral. Poden estar a mercè d’agències de contractació dubtoses, que exigeixen tarifes de contractació exorbitants, o queden atrapats en els nivells més baixos del mercat laboral, on els estàndards de treball són inexistents o no s’apliquen. Tement la detecció o les represàlies, o no tenint suficient coneixement sobre els seus drets, molts treballadors migrants irregulars sovint són incapaços de buscar una solució legal a la seva situació.

“En els últims anys, la UE i els seus Estats membres han prioritzat cada vegada més el control i la repressió migratòria en detriment d’una política integral de migració laboral. En Caritas, creiem que els drets dels treballadors migrants, inclosos els dels migrants irregulars, s’haurien de garantir i aplicar-se, perquè això garanteix que els drets i la dignitat de tots en la societat es respectin plenament “, assenyala Shannon Pfohman, directora d’Incidència Política de Càritas Europa.

Aquesta setmana, els Estats debaten a la seu de les Nacions Unides a Nova York el primer esborrany del Pacte Mundial sobre Migració (GCM), un acord pioner dissenyat per millorar la governança global de la migració. El GCM s’inspira en l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i, entre altres, en els Objectius de Desenvolupament Sostenible sobre migració segura i drets laborals. Aquesta és una oportunitat perquè els governs europeus reafirmin i reforcin el seu compromís de protegir els drets de tots els treballadors migrants, salvaguardar les condicions que garanteixen el treball decent i establir les bases per al desenvolupament d’una política de migració laboral més integral que redueixi la incidència tant de la migració irregular com del trànsit i tràfic de persones a Europa.

La crisi socioambiental, eix de la jornada diocesana de formació

El Bisbe, Sebastià Taltavull, i el professor d’Economia Internacional i Desenvolupament, Pedro José Gómez Serrano, varen parlar de crisis ecològica i de la desigualtat social actual en la trobada emmarcada dins la campanya “Si cuides el planeta, combats la pobresa”

La degradació medioambiental i les desigualtats socials varen ser els eixos de la jornada diocesana de formació que se va celebrar el passat dissabte a Palma organitzada per l’entitats que conformen “Enllaçat per la justícia a Mallorca”  (Confer, Delegació de Missions, Mans Unides i Càritas Mallorca) i a la que varen assistir unes 180 persones.

El professor d’Economia Internacional i Desenvolupament de la Universitat Complutense de Madrid, Pedro José Gómez Serrano, juntament amb el Bisbe de Malloca, Sebastià Taltavull, varen parlar de la relació que se produeix entre la destrucció de la terra a l’àmbit ecològic i les desigualtats socials.

Gómez Serrano va apuntar que els canvis a la naturalesa se produeixen molt ràpidament (molt més accentuat en els darrers 50 anys), una degradació que està directament relacionada amb el consumisme frenètic que afavoreix el canvi climàtic. Els mals actuals en la naturalesa, va assenyalar, són l’esgotament dels recursos, l’explotació sense control o la pèrdua d’espècies naturals, uns canvis que afavoreixen la presencia de la pobresa en molts àmbits.

El professor d’Economia Internacional va aportar diferents dades sobre l’evolució de la pobresa a nivell mundial i va recalcar que el gran problema actual no és l’increment de la pobresa sinó les desigualtats socials que han anat pujant de forma molt significativa. En el cas d’Espanya, va recalcar, el problema actual és la feina precària que va en augment i afavoreix l’exclusió social.

Per combatre la destrucció del medi ambient i les conseqüències en la qualitat de vida de les persones, Gómez Serrano va parlar del desenvolupament de l’economia del astronauta, de gestionar correctament els recursos que tenim i apostar per la reutilització. No s’ha de confondre, va puntualitzar, “que més és millor perquè moltes vegades menys és més”. Va acabar la seva intervenció amb una referència a Gandhi qui va recordar que al món hi ha recursos suficients per tota la humanitat però no per la condícia.

Per la seva banda el Bisbe, Sebastià Taltavull, en la seva intervenció amb el títol “ Cuidar la natura, estimar les persones” va fer referència a la carta pastoral dels bisbes de les Illes Ecologia i Turisme , un document dels anys 90 on ja se parlava del deteriorament de la naturalesa de les illes per un creixement urbanística descontrolat.

Un altre document que va fer referència el Bisbe en la seva intervenció va ser l’encíclica del Papa Francesc Laudato Si, on s’especifica que no hi ha dos crisis per separat sinó una sola, la socioambiental. En aquest sentit  Mons.Taltavull va assenyalar que la crisi en les relacions entre el hombre i el medi ambient són un problema ètic i humà, un problema greu i compleix però que té solucions. S’ha d’apostar, va dir, per un altre estil de vida, per una opció d’ecològica integral, ambiental, social, cultural i de la vida quotidiana .

El Bisbe va recordar la proposta del Papa Francesc al Laudato Si on assenyala la necessitat de promoure noves conviccions, actituds i estils de vida capaços de superar l’individualisme gràcies a una educació i espiritualitat ecològica.

Nova edició de Clínica Jurídica

S’ha iniciat la 8ª edició de la Clínica Jurídica, un projecte que permet a alumnes de Dret de la Universitat de les Illes Balears poder realitzar pràctiques al servei d l’Assessoria Jurídica de Càritas Mallorca. El dos alumnes que aquest any participen a la Clínica Jurídica de Càritas realitzen la seva formació pràctica des d’aquest mes de febrer fins al 30 de maig, tots el dimecres.

Els alumnes que participen compten amb la supervisió del Col·legi d’Advocats de les Illes Balears,  en aquest cas tenen la tutorització d’advocats que voluntàriament realitzen aquesta acció, i d’una treballadora social de Càritas Mallorca que els fa l’acompanyament durant el projecte.

Càritas Mallorca disposa d’un servei d’assistència legal per diferents col·lectius  que necessiten d’un suport i orientació en temes de nacionalitat, permisos de residència, permisos de treball,  sol·licitud d’ajudes, reclamacions legals o  temes familiars. Gràcies al projecte de Clínica Jurídica els alumnes de Dret posen en pràctica els seus coneixements d’assessorament i orientació amb entrevistes i acompanyaments a aquests col·lectius perquè puguin conèixer els seus drets i accedir a les seves reclamacions.

Des de 2014 Càritas Mallorca participa en aquest projecte de Clínica Jurídica on hi han participat 22 alumnes, 12 advocats, i s’ha comptat amb el suport de 10 voluntàries.

Càritas destina 1,3 milions d’euros a finançar un pla d’acció amb migrants i refugiats a Espanya

La resposta als reptes d’acollida i integració de les persones migrants i refugiades en situació més vulnerable, tant a Espanya com a tercers països, és un dels eixos prioritaris de l’acció social de Càritas.

Així ho posen de manifest els 35 projectes que, per un import total de 1.339.681 euros procedents de fons propis, se posaran en marxa en un nombre similar de Càritas Diocesanes de tot el país al llarg de 2018, dins d’un Pla d’Acció específic en aquest àmbit de l’exclusió.

La resposta de Càritas Espanyola als problemes d’integració que planteja la mobilitat humana es du a terme també més enllà de les nostres fronteres: el 2017, es van destinar 1,5 milions d’euros a 18 projectes per a refugiats i migrants en altres països.

Pla d’Acció aprovat per l’Assemblea General

Els 35 projectes que se desenvoluparan aquest any al nostre país han estat aprovats, a proposta del Consell General de Càritas, per l’Assemblea General, que va donar el vistiplau a l’alliberament d’1,5 milions d’euros procedents de fons propis de la institució per finançar el Pla d’Acció amb persones migrants i refugiades proposat en les Jornades Confederals celebrades a l’abril de 2017.

En aquest Pla, es recullen, com a línies d’acció prioritàries del treball amb immigrants, l’increment de places d’acollida per a aquestes persones en les Càritas Diocesanes; l’enfortiment de recursos i serveis destinats a l’acollida i integració (com acompanyament individual i familiar, suport jurídic i psicològic, mediació intercultural, formació en llengua, formació laboral i prelaboral, etc.); el suport a activitats de convivència intercultural (amb projectes en els barris i llocs de major concentració de població immigrant); i la millora de les capacitats dels agents de Càritas (a través d’accions formació i sensibilització).

Aquesta acció estratègica de Càritas suposa una aposta ferma de tota la Confederació per reafirmar el compromís de l’Església amb les situacions de vulneració de drets que viuen les persones que s’han vist forçades a abandonar els seus llocs d’origen.

Suport a projectes de mobilitat humana a tercers països

La resposta de Càritas Espanyola al repte de la mobilitat humana transcendeix les fronteres del nostre país i es fa present, també en aquelles regions del món que són origen i zones de trànsit de les persones obligades a abandonar les seves llars.

És el cas, per exemple, dels projectes finançats el 2017 a Mauritània i el Marroc amb immigrants subsaharians; els programes d’acollida temporal d’emergència a refugiats a Turquia, Grècia, Sèrbia o Colòmbia; o les accions de protecció humanitària que les Càritas locals duen a terme amb els refugiats rohingya a Myanmar, Bangla Desh i Tailàndia (en aquest últim país amb el suport d’Europe-Aid).

Dret a un habitatge

Diverses organitzacions socials critiquen la resposta d’Espanya a la condemna de Nacions Unides en un cas de desnonament.

El Comitè DESC (Drets Econòmics, Socials i Culturals) de les Nacions Unides va condemnar Espanya al juliol de 2017 per vulnerar el dret a l’habitatge en no garantir l’accés a un habitatge alternatiu a una família que, amb dos fills menors d’edat, havia estat desnonada; i el va obligar a presentar una sèrie de mesures per implementar les recomanacions del dictamen. No obstant això, la resposta donada per part de les autoritats espanyoles a aquesta condemna i les recomanacions de Nacions Unides, entre les quals es troben l’obligació d’oferir una reparació efectiva a les víctimes, assegurar que la seva legislació i la seva aplicació són conformes amb les obligacions internacionals en matèria de dret a l’habitatge i l’obligació de prevenir violacions similars en el futur, ha estat absolutament insuficient. Així ho denuncien organitzacions signants, que insisteixen que actualment Espanya es troba en una crisi del dret a l’habitatge que està afectant a centenars de milers de persones.

Espanya estrena així, paradoxalment, membres en el Consell de Drets Humans per al període 2018-20, ignorant la seva obligació de respondre de manera adequada al Comitè sobre com anava a atorgar a les víctimes una compensació econòmica per les violacions sofertes, a més de com anava a reemborsar els costos legals raonablement incorregudes en la tramitació d’aquesta comunicació.

Pel que fa al cas del dictamen del Comitè, l’única resposta que ha donat l’Estat espanyol ha estat la d’informar sobre que l’Agència d’Habitatge Social de la Comunitat de Madrid ha iniciat els tràmits perquè els afectats puguin presentar-se als procediments oberts per a l’adjudicació d’habitatge públic protegit. No obstant això, la família afectada, que després del desallotjament es va veure obligada a viure en un cotxe durant uns deu dies, per falta de recursos i que actualment habita ja en un habitatge adjudicada per l’Ajuntament de Madrid, assegura que cap autoritat de l’Estat es s’ha posat en contacte amb ells, ni tan sols per a mostrar una disculpa.

Per a les organitzacions signants la resposta de l’Estat espanyol al dictamen de Nacions Unides és insuficient, com també és alarmant el fet que no inclogui, en l’escrit enviat al Comitè, com va a establir garanties de no repetició i com va a prevenir violacions aquest tipus en el futur. A més, Espanya no fa cas completament les recomanacions del Comitè en matèria d’habitatge i tampoc ofereix una sola mesura concreta per complir el dictamen, sinó que simplement remet a documents passats ja presentats davant el Comitè i previs en qualsevol cas al dictamen.

Les entitats, que mostren una vegada més la seva preocupació per la falta de compliment de l’Estat espanyol de les seves obligacions pel que fa al dret a l’habitatge, exigeixen:

  • Un increment pressupostari orientat a augmentar el parc d’habitatges socials de lloguer per tal de garantir l’accés i el reallotjament de persones sense recursos. Aquest increment ha de revertir el fet que durant la crisi econòmica i quan centenars de milers de persones han perdut els seus habitatges, el Govern ha reduït des de 2009 el pressupost d’habitatge en més d’un 70%.
  • Reformes de les lleis processals, incloent-hi la Llei d’enjudiciament civil, per incrementar les garanties de protecció del dret a l’habitatge incloent el judici de proporcionalitat que obligui els jutges a avaluar cas per cas la proporcionalitat i raonabilitat dels desnonaments d’habitatges que la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans ja exigeix.
  • L’adopció de protocols que millorin la coordinació entre jutjats i serveis socials orientats a garantir a les persones sense recursos un allotjament adequat alternatiu.
  • La reforma de la Llei d’Arrendaments Urbans per reforçar els drets de les persones arrendatàries i protegir la seva seguretat a la tinença de l’habitatge.

Més informació

Espanya havia de presentar, en el termini de sis mesos des que el Comitè DESC va emetre el seu dictamen al juliol de 2017, una resposta per escrit que inclogués informació sobre les mesures preses després del dictamen i les recomanacions del Comitè.

Les organitzacions signants d’aquest comunicat, Amnistia Internacional, Arquitectura Sense Fronteres (ASF), Centre d’Assessoria i Estudis Socials (CAES), Federació Europea d’Associacions Nacionals que treballen amb Persones sense llar – FEANTSA- (representada per Càritas Espanyola), Federació de Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), Federació Regional d’Associacions Veïnals de Madrid (FRAVM), Fundació del Consell General de l’Advocacia Espanyola, Observatori DESC, Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i Sindicat d’Inquilins, han conformat un grup de monitoratge de la societat civil, orientat al compliment per part de l’Estat del dictamen.

Curs de Cuina Professional

S’ha iniciat un nou curs de formació de cuina professional que se desenvolupa a les instal·lacions del “Petit Cuiner” a Palma,  després de firmar un acord amb la seva responsable Joana M. Buades i la directora de Càritas Mallorca, Margalida Riutort, per llogar les instal·lacions durant el desenvolupament del curs.

11 persones estan inscrites al curs que se desenvoluparà fins el 28 de febrer, de dilluns a dijous de 9 a 13h. Cuiners professionals com Margalida Alemany; Margalida Thomás; Ana Pons, Fani Genovart; Charalampos Papadopoulos…entre altres impartiran les classes de cuina. El curs se complementa amb pràctiques no laborals a empreses socialment compromeses.

El curs de cuina professional s’inclou dins el programa de formació, orientació i intermediació laboral que ofereix Càritas Mallorca i que té com a finalitat l’acompanyament sociolaboral de persones per millorar les seves expectatives dins el món laboral. Precisament el 70% de les persones que varen participar en un anterior curs de cuina que se va oferir per part de l’àrea de formació de Càritas Mallorca varen trobar feina dins aquesta especialitat de la restauració.

© Càritas Diocesana de Mallorca