NADAL 2017: Càritas llança una invitació a «Sigues Part» de la solució contra la pobresa

Càritas dedica aquest any el seu habitual Campanya de Nadal a aprofundir en la invitació que ve difonent en els últims mesos de prendre part activa en la construcció d’una societat més justa. Per a això, sota el lema “SIGUES PART de la solució contra la pobresa”, es va a aprofitar el temps litúrgic de l’Advent i la Nativitat del Senyor per anunciar un missatge d’esperança i convocar a tots a ser part de l’acció de Càritas contra la pobresa i la desigualtat.

Mobilitzar la generositat

“Sigues Part de Càritas és un gest de solidaritat que implica un profund compromís i una aposta per una societat més justa”, s’assenyala en els materials que s’han editat per difondre de forma massiva aquesta Campanya de Nadal a tota la base social de Càritas, tant als actuals donants, com a ciutadans particulars, empreses i institucions.

De fet, un dels principals objectius de la campanya és mobilitzar la solidaritat econòmica del màxim nombre de persones perquè s’adhereixin al compromís de construir oportunitats per a les persones més vulnerables i, d’aquesta manera, passar a “Sigues Part de la solució contra la pobresa “.

La cara de la solidaritat

Càritas vol seguir fidelitzant el suport de centenars de milers de col·laboradors que, bé de manera gratuïta, com és el cas dels 85.000 voluntaris, bé a través de la generositat dels donants, permeten desenvolupar cada dia els seus programes d’acció social per a milions de persones empobrides, tant a Espanya com a tercers països.

Com testifiquen les xifres recollides en l’última memòria anual d’activitats, prop de 4 milions de persones han estat acompanyades per les 70 Càritas Diocesanes i les prop de 6.000 Càritas Parroquials del nostre país, amb el sosteniment dels 358 milions d’euros invertits en un ampli repertori de programes socials i projectes de cooperació.

Sigues Part d’una Església pobra i per als pobres

Amb el lema “SIGUES PART”, la Campanya de Nadal apel·la a la veritable naturalesa de la missió de Càritas, que és la de “donar resposta a les realitats de pobresa i exclusió social de la nostra societat” i sentir-se “animats per una missió permanent i irrenunciable: ser Església pobra i per als pobres “. És una invitació a ser agent de “escolta, acollida, acompanyament i alleujament de les persones i famílies en risc d’exclusió, a protegir la seva dignitat i garantir el seu accés als drets humans”.

És una proposta impregnada del sentit del Nadal, una celebració en la qual, com recorda el Papa Francesc, “Déu, que ens convoca a l’entrega generosa i a donar-ho tot, ens ofereix les forces i la llum necessàries per tirar endavant”.

Vídeo de campanya

 

 

Càritas reconeix el treball dels voluntaris que prenen partit pel bé comú i els empobrits

Amb motiu del Dia Internacional dels Voluntaris que se celebra aquest 5 de desembre, Càritas ha difós un manifest en el qual fa un profund reconeixement del valor dels voluntaris que prenen partit en la història de la humanitat i es converteixen en agents de canvi per treballar pel bé comú i transformar la realitat de les persones empobrides.

Manifest de Càritas en el Dia Internacional del Voluntariat 5 de desembre de 2017

“Vostès marquen el pas perquè l’Església estigui cada dia en el món …Vostès són les mateixes mans de Jesús al món. El seu testimoni ajuda a canviar el curs de la vida de moltes persones, de moltes famílies i de moltes comunitats. El seu testimoni els ajuda a canviar el curs del seu propi cor “. Papa Francisco. (Del missatge a l’Assemblea General de Càritas Internationalis, el maig 2015)

En el Dia del Voluntariat, Càritas vol donar les gràcies a tantes persones compromeses que es donen a si mateixes per ajudar els altres. Persones que posen el seu granet de sorra per millorar el món en què viuen. Persones que no queden indiferents davant el sofriment del seu proïsme i es mobilitzen, s’impliquen, es posen mans a l’obra.

En aquests temps on hi ha tantes situacions injustes que provoquen pobresa, exclusió i vulneració de Drets, volem reconèixer el lliurament de tantes persones que, des de la seva opció de voluntariat, estan sent llum d’esperança amb la seva solidaritat, gratuïtat, fraternitat i compromís.

I és que per al voluntari de Càritas, comprometre, és una manera de ser, de relacionar-se, d’entendre la vida i compartir-la creant fraternitat, és la determinació ferma i perseverant d’obstinar-se en el bé comú.

El voluntariat està cridat a seguir en l’obstinació de crear espais d’humanitat i de trobada, on les persones excloses, empobrides, ferides, oblidades … se sentin en família, acollits, escoltats, sentin que són importants per a algú.

Càritas agraeix i posa en valor el qual els voluntaris prenguin partit en la història de la humanitat i es converteixin en agents de canvi capaços de posar la persona, al centre de la nostra mirada, paraula i acció. I com des del seu compromís prenen postura davant la realitat de tantes persones empobrides.

Si vivim lliurats a aquest compromís de millorar la vida dels que estan caiguts en el nostre entorn, estarem contribuint a millorar aquest món. Estarem fent possible un “cel nou i una terra nova on regnarà la justícia” (2P 3, 13).

Crida de la Plataforma del Voluntariat

Per Nadal, Consum Responsable

Càritas Mallorca posa en marxa a les xarxes socials una campanya de Nadal per promocionar els productes dels tallers sociolaborals de l’entitat

Promoure el Comerç Solidari a través de les xarxes socials és l’objectiu de la campanya de Nadal que posa en marxa Càritas Mallorca. “Per Nadal, Consum Responsable” vol fomentar un consum ètic a l’hora de programar les compres per les festes i a la vegada vol donar a conèixer els productes que surten dels espais de formació i integració que té en marxa l’entitat per a la millora de les persones més vulnerables.

Juguetes recuperades, productes de paper,  cordats diversos…  són alguns dels productes que surten dels tallers prelaborals i que se comercialitzen a les botigues de Càritas Mallorca.  Alhora són una oportunitat laboral i social per als participants dels tallers per tal de potenciar les seves habilitats i capacitats.

El  producte Koluté, de vestits i complements amb teles wax procedents del Senegal, es també una altra proposta d’economia solidaria per aquestes festes.  Es tracta d’un projecte de formació i inserció laboral en l‘àmbit de la confecció industrial amb persones immigrants principalment d’origen africà.

Una altra opció d’economia solidària que promou Càritas Mallorca és l’empresa Eines per Inserció, un projecte de recollida, manipulació i venda de roba de segona mà i que té per  finalitat la creació de llocs d’inserció sociolaboral.

També a la xarxa de botigues solidàries de Càritas tenen cabuda els productes de Comerç Just en defensa d’un model de producció on se preserven els drets i la dignitat dels petits productors en origen, i una millora de les seves condicions de vida així com una producció respectuosa amb el medi ambient.

Tots aquests productes que s’ofereixen a les botigues solidàries de Càritas Mallorca poden ser un regal per aquestes festes de Nadal, alhora que són una oportunitat d’inserció i formació per a les persones que participen als tallers sociolaborals de l’entitat.

Facebook: @CaritasDiocesanaDeMallorca i Twitter: @caritasmallorca

El Papa Francesc es reuneix a Dhaka amb els refugiats rohingyas atesos per Càritas Bangla Desh

En un acte inclòs a última hora a l’agenda del seu viatge pastoral a Myammar i Bangla Desh, el Papa Francesc té previst trobar-se demà, 1 de desembre, amb els refugiats rohingya de Myanmar en una trobada interreligiosa per la pau que tindrà lloc a Dhaka, Bangla Desh.

Càritas Bangla Desh, que treballa en els camps de refugiats, està col·laborant en l’organització de l’esdeveniment a favor de la pau de Dhaka. Com ha assenyalat l’arquebisbe de la capital bengalí, cardenal Patrick D’Rozario, “esperem que el Sant Pare parli sobre la situació dels refugiats musulmans. Aquestes persones estan sent atacats davant els nostres ulls i ells tenen dret a tenir terra, una llar ja viure en pau “.

Bangla Desh està travessant una de les pitjors crisis humanitàries de la seva història a causa de l’afluència sense precedents de refugiats de la veïna Myanmar. En el lapse de tres mesos, més de 620.000 refugiats han arribat a l’estat de Rakhine, fugint de la violència i sense gairebé efectes personals.

Testimonis de la violència

En els campaments atestats de gent, els treballadors de Càritas Bangla Desh són testimonis dels relats dels supervivents que han patit terribles tortures i han perdut els seus éssers estimats, inclosos nens, en els atacs.

“Els homes joves van ser lligats als arbres i cremats vius”, explica Roshida Bagon, una mare de 38 anys que ara és acompanyada per Càritas en el campament de Kutupalong. “No podíem fer res. La nostra casa es va cremar quan ens van atacar. Escapem preses de la por. Caminem durant quatre dies, famolencs. Ens amagàvem a la muntanya i vam viatjar al costat de molta altra gent. Va ser un malson per a nosaltres. No podíem dormir. Qualsevol so que escoltàvem, ens terroritzava “.

“Quan estàvem creuant un petit riu, hi havia cadàvers surant i vam haver de creuar entre ells. En un moment donat, vaig haver de tapar el meu nas i ficar-me sota l’aigua per amagar-me dels militars. No sabíem cap a on ens dirigíem, no sabíem on quedar-nos o on anar “.

Poc temps després d’arribar al camp de refugiats, Roshida, que estava embarassada quan va fugir amb els seus fills petits, el seu marit i els seus germans, i la seva anciana sogra, va comptar a l’equip de Càritas que havia tingut un avortament involuntari.

Almenys, ara se senten segurs. “Els meus fills-afirmació estan feliços de ser aquí. Estem vivint com a veïns i amics, ajudant-nos els uns als altres. Hi ha un sentit de comunitat en aquest lloc”.

Tornar en pau

Al campament de Thangkhali, on Càritas distribueix menjar i ajuda de primera necessitat a les famílies, Zahura Khatun, de 35 anys i procedent de Maungdaw, recorda el dia de la seva fugida. “En l’instant en què van començar els atacs, vam recollir les nostres coses per escapar. Sabíem que havíem de córrer, perquè estaven matant gent i llançant-los a les rases”.

Zahura era propietària d’una botiga de cosmètics i productes de bellesa. Li van robar totes les existències abans d’incendiar el local.

“La casa que construïm durant 5 anys es va reduir a cendres en uns minuts”, diu Zahura. “Aquest va ser el nostre pitjor dia”. Ella va fugir amb el seu marit, el seu germà i cinc fills.

Un mes després de viure al campament, la seva habilitat comercial ha tornat a posar-se en marxa. Com van poder portar panells solars amb ells, la seva família té electricitat contínua en la seva nova botiga, el que els permet oferir a les persones l’opció de carregar els seus telèfons a un preu reduït.

El que ha de venir per aquestes famílies rohingya és una incògnita. Encara no determinat si tindran l’oportunitat de quedar-se a Bangladesh, ni tampoc se sap si tindran l’opció de tornar a Myanmar de manera realment segura i pacífica, que és el que molts refugiats prefereixen.

“La situació és un veritable desafiament”, diu James Gomes, director regional de Càritas Bangladesh, l’equip està prestant ajuda humanitària a 70.000 refugiats rohingya. “Càritas està defensant la dignitat humana d’aquestes persones. Nens, gent gran, dones embarassades i persones discapacitades estan arribant a Bangladesh després d’un atroç sofriment. Hem de tenir cura d’ells amb la màxima dedicació”.

Suport de Càritas Espanyola

Des del passat mes de setembre, Càritas Espanyola ve donat una resposta solidària a la crida d’emergència llançada per Càritas Bangla Desh per atendre els milers de desplaçats forçosos de l’ètnia rohingya que han fugit des de la veïna Myanmar a causa de l’esclat de violència.

Càritas Espanyola ha aportat fins ara 100.000 euros al pla d’emergència llaçat per Càritas Bangla Desh per socórrer 70.650 persones ubicades al districte fronterer de Cox ‘s Bazar, en les àrees de Ukhiya i Teknaf. Aquesta primera intervenció humanitària de la xarxa Càritas en el terreny es concentra, de forma prioritària, en la distribució d’aliments i articles de primera necessitat.

Càritas eleva una queixa al defensor del poble per l’Internament d’Inmigrants en la presó d’Archidona

Càritas Espanyola ha elevat una queixa al Defensor del Poble davant la decisió del Ministeri de l’Interior d’internar a la futura presó Màlaga II (que està previst que obri les seves porta al gener proper en la localitat de Archidona) a diversos immigrants que en els dies previs havien arribat a les costes espanyoles. Càritas considera en la seva queixa que “l’arribada de més de 500 persones d’origen estranger mitjançant pastera a les costes murcianes i la decisió d’internar-les a la presó de Archidona, Màlaga, ens sembla contrària al marc legal establert a Espanya”. Per això, se sol·licita al Defensor del Poble al fet que insti al Ministeri de l’Interior i al Govern la posada en llibertat de les persones estrangeres de les quals els jutjats de Múrcia han ordenat un internament contrari al nostre marc legislatiu”.

Incompliment de la Llei d’Estrangeria

Així mateix, Càritas recorda que “la vigent Llei d’Estrangeria estableix de forma reiterada el caràcter no penitenciari dels centres d’internament, per la qual cosa l’utilitzar una presó ens sembla un incompliment flagrant per part de qui, no solament té l’obligació d’executar expedients sancionadors, sinó que ha de fer-ho conforme al marc vigent en matèria de Drets Humans”.
Si bé, subratlla la queixa, “una de les raons que podria justificar una ordre d’habilitació de centres temporals davant una situació d’emergència podria ser la falta de places als centres d’internament que ja existeixen (…), no consta que s’hagi intentat el trasllat a altres centres d’internament de l’Estat”.
Càritas indica que “es podien haver pres altres decisions més respectuoses amb el nostre marc jurídic, però també més respectuoses amb els drets humans de les persones internades, que després d’un trànsit traumàtic com és el viatge migratori, es troben en una presó com si haguessin comès un delicte”. I lamenta “l’impacte mediàtic que aquesta mesura té sobre la societat espanyola (…) que configura un imaginari comú on la persona estrangera, que no ha comès cap delicte, és criminalitzada”.
En la queixa s’alerta que “de gens serveix invertir recursos humans i econòmics en la prevenció de delictes d’odi, en polítiques antidiscriminació, esforç en el qual ens consta està implicat el Ministeri de l’Interior, si d’altra banda s’incompleix el marc jurídic vigent i s’acompanya d’un discurs públic que afavoreix la discriminació”.
Càritas recorda l’advertiment d’ACNUR Espanya a l’agost passat, quan va apel·lar a la necessitat de “donar un acolliment digne als qui arriben a les nostres costes (…) para això és fonamental que es reforcin els recursos i s’adaptin les actuals infraestructures en els principals punts d’entrada”. Urgeix, finalment, a garantir l’accés als procediments administratius

26 de novembre, Dia de les Persones Sense Llar

La jornada de les persones sense Llar compleix 25 anys 

Sota el lema “Som persones, tenim drets. Ningú Sense Llar” el 26 de novembre se celebra el Dia de les Persones Sense Llar, una jornada que aquest any compleix 25 anys de recorregut a Espanya sota l’impuls de CàritasFACIAM (Federació d’Associacions i Centres d’Ajuda a Marginats)XAPSLL i BesteBi (Plataforma per la inclusió social i a favor de les persones sense llar de Biscaia).

Vulneració de drets

En aquesta edició, la Campanya llança un missatge on els drets de les persones sense llar tornen a reclamar-se amb força, una reivindicació que, per reiterada, no perd valor ni contundència, tenint en compte que aproximadament 40.000 persones estan sense llar al nostre país (viuen al carrer o sense habitatge, i estan allotjats en diferents centres i recursos)  Aquesta xifra es dispara si es parla de persones que resideixen en un habitatge insegur (3,6 milions de persones) o inadequada (5 milions de persones).

De forma específica, les entitats promotores de la Campanya alerten que alguns dels drets que s’han vist restringits per a aquestes persones tenen a veure l’accés al sistema sanitari, les desigualtats territorials en l’obtenció de la targeta sanitària o en l’atenció prestada en serveis específics, com a urgències o salut mental. A això s’afegeixen situacions de inequitat en l’accés al sistema de protecció social al territori, que van des de l’empadronament a les rendes mínimes.

Aquest any, la Campanya alerta també de l’increment dels delictes d’odi contra aquestes persones i denuncia la persistència d’algunes legislacions o ordenances municipals que criminalitzen o sancionen la pobresa, i que desenvolupen mesures dissuasives, com la retirada de bancs als carrers o la col·locació de pinxos o pilons.

La vulnerabilitat que aquestes dificultats generen en els qui es veuen abocats a viure al carrer queda expressada en el testimoniatge d’un participant en un dels projectes de Càritas per a persones sense llar. “La societat –confessa aquesta persona— ignora el perill del carrer, no vol veure-ho, i saber poc de les necessitats de les persones en un moment de la seva vida… Et culpabilitzen, et fan sentir molt malament interiorment, és una ferida tan difícil de curar quan arribes a aquest extrem”.

Propostes

En posar el focus sobre els drets, la Campanya de Persones Sense Llar vol fer visibles les dificultats que es troben cada dia les persones sense llar en l’accés i exercici dels seus drets humans, així com denunciar les vulneracions de drets que sofreixen i recordar que els drets humans suposen una responsabilitat no solament dels poders públics sinó també de tota la ciutadania, les entitats socials i els mitjans de comunicació.

Amb aquest objectiu, Càritas, FACIAM, XAPSLL i BesteBi llancen les següents propostes:

– A les Administracions públiques: que promoguin reformes estructurals que garanteixin l’accés al dret humà a un habitatge digne i adequada. Ningú ha de veure’s abocat a viure al carrer, per la qual cosa és necessari donar prioritat a gaudir d’un habitatge segur i econòmicament accessible, com el lloguer social, la cessió d’ús i la propietat cooperativa. Així mateix, ha de fomentar-se la destinació dels habitatges buits al lloguer social.

– A la ciutadania: que conegui i participi en entitats socials del seu territori que promoguin i valorin els drets de les persones sense llar, i que siguin “agents de drets” a través de la mobilització social.

– Als mitjans de comunicació: que informin des d’un llenguatge i una perspectiva de drets, que ajudi a eliminar les barreres que sofreixen les persones sense llar en l’accés als mateixos i que eviti la seva estigmatització social.

La Campanya va començar l’any passat un nou trienni (2016-18) de treball, on l’eix de proposta i denúncia es dirigeix a impulsar la construcció d’un model de societat diferent que posi a les persones i la seva dignitat al centre.

Com assenyala Enrique Domínguez, responsable de la Campanya en Càritas Espanyola, “apostem per la centralitat absoluta de la persona en situació de sense llar en la Campanya”. “És urgent –afegeix— abordar la situació de les persones sense llar amb una mirada de drets de manera global, interrelacionats entre si i no incidint solament en un concret. Això significa que hem de defensar tots els drets junts, alhora, cada dia, a tot arreu, perquè els drets no són regals, sinó que són inherents a l’ésser humà”.

25 anys de recorregut

Si ja en 1992, el primer any de la Campanya, el lema exigia “Dret a un allotjament digne”, 25 anys després “encara queda molt per fer”, com alerten les entitats promotores d’aquesta iniciativa.

Al costat de la permanent reclamació de protecció dels drets i dignitat d’aquestes persones, la Campanya ha desenvolupat també des dels seus inicis un intens recorregut de sensibilització per modificar el llenguatge (del terme “transeünts” i “sense sostre” a “persones en situació de sense llar”), per transmetre un missatge d’esperança i oportunitat, per enfortir la participació de les persones sense llar els diferents projectes socials, i el que és més important, en el seu propi procés de recuperació personal, de ciutadania i d’accés a drets.

Aquesta tasca de sensibilització s’ha dirigit també als mitjans de comunicació, per prendre consciència de la importància de transmetre missatges positius i capacitadors sobre les persones sense llar, i evitar els habituals estereotips i imatges estigmatitzadores.

Durant aquest quart de segle, la Campanya ha aconseguit, a més, consolidar el treball en xarxa amb altres entitats espanyoles i europees. Fruit d’aquest recorregut és la col·laboració en la Campanya les principals entitats i plataformes espanyoles que treballen amb persones sense llar, com FACIAM, BesteBi i la XAPSLL. materials de la campanya

«FLASHMOB» EN MÉS DE 30 CIUTATS

El dia 23 de novembre les places i carrers de més de 30 ciutats de tota Espanya acolliran la convocatòria d’un acte de carrer (flashmob) amb posterior lectura del manifest de Campanya.

A MADRID, el flashmob tindrà lloc el dijous 23 de novembre, a les 10.30 hores, entre la Porta del Sol i la Plaça de l’Òpera, on se celebrarà l’Acte Públic que farà visible la realitat que viuen les persones sense llar.

Trobada d’inici de curs de Càritas Mallorca

El bisbe,Sebastià Taltavull, i el secretari general de Càritas Espanyola, Sebastián Mora, varen conversar sobre el present i futur de les Càritas Parroquials i Càritas Diocesana.

Unes 150 persones voluntàries i contractades de Càritas Mallorca varen assistir a la trobada d’inici de curs de l’entitat celebrada al Seminari Nou el passat dimarts amb la presència del bisbe Sebastià Taltavull i el secretari general de Càritas Espanyola, Sebastián Mora, qui varen conversar sobre les relacions i els vincles entre les Càritas Parroquials i Càritas Diocesana.

Durant aproximadament 2 hores el bisbe i el secretari general varen intercanviar idees i reflexions entorn a aquesta relació necessària, que requereix de molta coordinació, complementarietat i flexibilitat, i que davant un caràcter dinàmic de la pobresa no pot respondre amb una estructura estàtica, per tot això cal evolucionar i adaptar-se a la realitat. En aquest sentit se va parlar de la importància de detectar la realitat, fent descoberta del territori i estar present on hi ha les necessitats, estant atent a les noves pobreses.

La Comunitat com a col·lectiu també va ser un dels eixos centrals de la xerrada. Si Càritas no compta amb la Comunitat no serà Càritas i per tant, varen destacar, que aquesta ha de preocupar-se del que està succeint al seu entorn. A nivell parroquial ha de perdre l’autoreferència, fugir de personalismes  i plantejar un nou model d’organització i implicació per convertir-se en comunitat de comunitats. Un dels reptes que es va apuntar a la trobada es que les parròquies han de ser espais d’acollida amb portes obertes per mirar cap a fora i sortir a l’encontre de les persones que més pateixen i ens necessiten.

Els dos interlocutors varen plantejar que les accions envers la caritat venen d’actituds personals, però una caritat que ha de venir acompanyada d’organització i coneixement, recalcant que l’amor necessita de formació, formació del cor i professionalitat.

Un altre repte que va sorgir a la conversa  es va centrar en posar als pobres al centre de la comunitat, i es demanaven de quina manera els integram, els feim protagonistes de les nostres comunitats?.

Ja per finalitzar, el bisbe Sebastià Taltavull i el secretari general de Càritas, Sebatián Mora, varen apuntar que en un món líquid com el que vivim, el repte per organitzacions com Càritas serà la seva espiritualitat, la capacitat de silenci i interiorització, perquè després pugui esdevenir una vertadera espiritualitat encarnada.

Aquí podeu veure i escoltar tota la conversa

Agents de Càritas avaluen a València el seu treball amb infància, adolescència i família vulnerables

Càritas celebra a Llíria (València) la Trobada Confederal d’Infància, Adolescència i Família, prèvia a la celebració del Dia Internacional de l’ Infància el pròxim dia 20 de novembre.

Aquestes jornades, que comencen avui i conclouen dissabte que ve, es convoquen amb l’objectiu que tots els agents de la Confederació Càritas a Espanya puguin, d’una banda, reflexionar de manera conjunta sobre els reptes actuals que planteja l’acompanyament als menors en situació més vulnerable i, de l’altra, elaborar propostes d’intervenció socioeducativa al voltant de l’atenció tant dels nens i adolescents com de les seves famílies.

Ciberacció amb nens i adolescents

Una de les activitats de la trobada, en el qual es donen cita uns 150 agents de Càritas de tot el país que treballen en els diversos projectes d’infància i família, serà la realització una ciberacció amb motiu del Dia Internacional del Nen per reclamar la protecció dels Drets de la Infància i l’Adolescència.

Per això, en les últimes setmanes s’ha llançat la pregunta “Tenim Drets?” Als nens, nenes i adolescents acompanyats per Càritas, que han aportat les seves respostes a través d’una fotografia en que ells són els protagonistes. Aquestes instantànies seran la que donin suport a l’estratègia de la ciberacció que es desenvoluparà en xarxes socials i que tindrà el seu moment culminant el 20 de novembre.

Ponències

El programa de la trobada inclou dues ponències. La primera d’ella, dedicada al tema “Transmissió intergeneracional de la pobresa”, va a càrrec de Raúl Flores, tècnic de l’Equip d’Estudis de Càritas Espanyola. En la segona, Pepa Forn, llicenciada en Psicologia per la Universitat Pontifícia de Comillas i consultora en infància, afectivitat i protecció, abordarà les “Claus en la intervenció socioeducativa en les famílies amb nens, nenes i adolescents”.

I Jornada Mundial dels Pobres

La Conferència Episcopal Espanyola i Càritas conviden a respondre amb obres al crit dels pobres

Convocada pel Papa Francesc, aquesta celebració té com a lema «No estimem de paraula sinó amb obres»

La Conferència Episcopal Espanyola i Càritas han sumat els seus esforços per celebrar a Espanya, el diumenge 19 de novembre, la I Jornada Mundial dels Pobres. Es tracta d’una iniciativa que l’Església posa en marxa a tot el món per inspiració del Papa Francesc.

La idea d’impulsar aquesta Jornada va néixer el 13 de novembre de l’any passat, data en què es tancaven a tot el món les Portes de la Misericòrdia. Aquest dia, a la Basílica de Sant Pere el Sant Pare celebrava el Jubileu dedicat a totes les persones marginades. De manera espontània, en finalitzar l’homilia, Francisco va manifestar el seu desig que “voldria que avui fos la « Jornada dels pobres »”.

“Precisament avui -deia el Papa-, quan parlem d’exclusió, vénen ràpid a la ment persones concretes; no coses inútils, sinó persones valuoses. La persona humana, col·locada per Déu a la cimera de la creació, és sovint descartada, perquè es prefereixen les coses que passen. I això és inacceptable, perquè l’home és el bé més valuós als ulls de Déu. I és greu que ens acostumem a aquest tipus de descart; és per preocupar-se, quan s’adorm la consciència i no es presta atenció al germà que pateix al costat de nosaltres o als greus problemes del món …”(Papa Francisco 13 de novembre de 2016).

La celebració d’aquesta Jornada -que el Papa Francesc ha establert que es celebri tots els anys i en tota l’Església l’últim diumenge de durant l’any, diumenge XXXIII, previ a la festa de Crist Rei- és una ocasió especial per posar de manifest , com un veritable signe d’evangelització i compromís, la participació i l’aportació dels més pobres en la vida de les comunitats.

El lema que ens proposa Francisco per aquesta Jornada és eloqüent: «No estimem de paraula sinó amb obres». Amb aquesta exhortació, el Papa proposa dos objectius per a aquesta convocatòria:

– Estimular els creients perquè reaccionin davant la cultura de l’descart i del malbaratament, fent seva la cultura de la trobada; i convidar a tothom, independentment del seu credo, perquè es disposin a compartir amb els pobres a través de qualsevol acció de solidaritat, com a signe de fraternitat.

– Promoure una caritat que ens porti a seguir Crist pobre i a una veritable trobada amb el pobre. Com recorda Francesc, els pobres no són només destinataris d’obres de bona voluntat, sinó també sensibilitzadors de la nostra consciència i de la injustícia social.

En el seu missatge per a aquesta Jornada, el Papa proposa, a més, propostes concretes d’acció, com són identificar de forma clara els nous rostres de la pobresa i descobrir els seus “cares marcades pel dolor, la marginació, l’opressió, la violència, la tortura i l’empresonament, la guerra, la privació de la llibertat i de la dignitat, per la ignorància i l’analfabetisme, per l’emergència sanitària i la manca de treball, el tràfic de persones i l’esclavitud, l’exili i la misèria, i per la migració forçada”.

Materials de difusió

La Conferència Episcopal i Càritas han preparat diversos materials per impulsar la celebració a totes les parròquies i comunitats d’Espanya d’aquesta I Jornada Mundial dels Pobres. Aquests materials estan disponibles a les pàgines web de la CEE  i de Cáritas.

“Enllaça’t per la Justícia” convida a “bussejar en la pròpia tradició espiritual” per tenir cura de les persones més fràgils i del planeta

La campanya SI CUIDES EL PLANETA, COMBATS LA POBRESA, que impulsa la xarxa “Enllaça’t per la Justícia”, posa el focus en el contingut del vuitè punt del “Decàleg Verd“, que convida a “bussejar en la pròpia tradició espiritual” durant el temps d’Advent i Nadal.

Les organitzacions de “Enllaça’t per la Justícia” volen emfatitzar una connexió entre la importància de conèixer i viure de manera coherent la nostra pròpia tradició espiritual, i la cura de les persones més fràgils, a més del propi planeta, afectat d’una dramàtica vulnerabilitat.

La Campanya SI CUIDES EL PLANETA, COMBATS LA POBRESA crida a encomanar aquesta necessària implicació en la cura de l’altre, dels altres i del planeta que ens acull, des de la pròpia tradició espiritual, amb coherència, autenticitat i alegria.

L’espiritualitat de la tradició cristiana

Etimològicament, la paraula espiritualitat deriva del llatí i es refereix a una qualitat relativa a l’ànima. Des de la campanya SI CUIDES EL PLANETA COMBATS LA POBRESA s’insta a la coherència i a la unitat personal, ja que no podem fer divisió entre cos i ànima; més aviat hem de ser capaços de descobrir que a l’interior de cada ésser hi ha un espai preciós de relació amb l’important de la vida i amb l’important dels altres.

Totes les tradicions espirituals fan referència a la necessitat dels éssers humans de retrobar la pau, l’equilibri, l’harmonia que sembla trencar-se entre les presses, la violència o la injustícia que ens envolta. I, també, es remarca que, des dels orígens de la humanitat, les persones hem mostrat la nostra capacitat per transcendir el purament material, com demostren els pobles indígenes, autèntics mestres en la seva relació de cura i respecte amb la natura.

Les organitzacions catòliques que conformen aquesta aliança centren l’exemple d’aquesta espiritualitat en Jesús de Natzaret i recorden, just en aquests mesos en què es viurà l’Advent i el Nadal, la importància d’una trobada personal amb Ell.

Cedis se suma a “Enllaça’t per la Justícia”

Des d’ara, a les organitzacions Càritas, CONFER, Justícia i Pau, Mans Unides i XARXES (Xarxa d’Entitats per al Desenvolupament Solidari) se suma Cedis (Conferència Espanyola d’Instituts Seculars) com a nou membre de la iniciativa “Enllaça’t per la Justícia“.

Cedis són les sigles de Conferència Espanyola d’Instituts Seculars. És una xarxa, una federació, una conferència dels Instituts Seculars radicats a Espanya. Es tracta d’un organisme integrat pels representants dels Instituts Seculars (IISS) erigits o establerts en l’Església a Espanya. Cedis va ser aprovada per la Sagrada Congregació per a la Vida Consagrada, de la Santa Seu, el 18 d’abril de 1978 i manté una estreta vinculació amb la Conferència Episcopal Espanyola (CEE).

 

© Càritas Diocesana de Mallorca