Noticia14/12/2023

Càritas urgeix una política migratòria que contempli oportunitats més enllà del mercat laboral

Davant el començament d'una nova legislatura, proposa un marc legislatiu que millori les vies legals i segures d'accés regular de les persones migrants

Un any més, el repte de les migracions ens enfronta a escenaris tan dramàtics com evitables: imatges de vaixells naufragats i persones amuntegades en molles. Mentre milers de persones sofreixen en les nostres costes, fronteres i barris, ens trobem a les portes de la imminent culminació d’un nou Pacte de Migració i Asil de la Unió Europea.

Un pacte que restringeix encara més l’accés al territori de la UE, ja que estableix procediments expressos per als sol·licitants de protecció internacional, permetent la detenció de nens i famílies en frontera.

“No suposa cap avanç a generar veritables vies legals i segures o un marc legislatiu que salvaguardi drets i ofereixi oportunitats”, explica Diego Fernández-Maldonado, membre de l’equip d’orientació jurídica i incidència política de Càritas Espanyola.

Per a Càritas, que sempre ha contemplat la mobilitat humana com una ocasió de desenvolupament per a tots els pobles, la legislatura que recentment comença és també una oportunitat. Per això, amb motiu del Dia Internacional del Migrant, que es va celebrar el 18 de desembre, Càritas convida a tot l’arc parlamentari a treballar junts en un marc que faciliti llits perquè les persones tinguin projectes migratoris planificats i assegurances.

Tal com es va plantejar en el document de propostes polítiques presentat a tots els partits polítics, Càritas insta a  treballar per a promoure que la política migratòria i les normatives d’estrangeria contemplin oportunitats més enllà del mercat laboral. 

Perquè aquesta realitat sigui possible, és necessari abordar prioritàriament dues línies de treball. La primera és millorar les vies legals i segures d’accés regular de les persones migrants. “Comptem amb algunes d’elles, però el seu abast es veu enormement limitat, com és el cas de la reagrupació familiar. Seria necessari flexibilitzar les condicions, sobretot quant a l’habitatge, ja que la rigidesa normativa no ha d’anteposar-se al gaudi de la vida en família”, indica Diego Fernández-Maldonado.

La segona està relacionada amb la greu situació que viuen les persones estrangeres en situació administrativa irregular al nostre país, un estatus amb escasses garanties de drets i que es tradueix en un major risc de pobresa i exclusió social.

Càritas coneix bé aquesta realitat. L’any passat va acompanyar a gairebé 500.000 persones en aquesta situació. Enfront d’aquesta circumstància, Càritas considera que és hora de reactivar la proposició de llei de regularització extraordinària de persones migrants, el tràmit parlamentari de les quals va ser interromput per la convocatòria electoral. Aquesta iniciativa legislativa popular compta amb l’aval de centenars de milers de persones espanyoles i és fruit de l’impuls comú de persones migrants, organitzacions socials, entitats eclesials, etc.

El Papa Francesc ens recorda en el seu missatge per a la Jornada Mundial del Migrant i el Refugiat que, “mentre treballem perquè tota migració pugui ser fruit d’una decisió lliure, estem cridats a tenir el màxim respecte per la dignitat de cada migrant…construint ponts i no murs, ampliant els canals per a una migració segura i regular”.

“On vullen que decidim construir el nostre futur, al país on hem nascut o en un altre lloc, l’important és que hi hagi sempre allà una comunitat disposada a acollir, protegir, promoure i integrar a tots, sense distinció i sense deixar a ningú fora”, assenyala el Sant Pare.

DESCARreGAR NOTA

DESCARreGAR IMAtge