Noticia01/10/2022

Manifiest a favor de la creació de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones Grans

La Taula Estatal pels drets de les persones majors assenyala que el marc legislatiu existent no garanteix la protecció dels drets de les persones majors

Amb motiu del Dia internacional de les persones majors, que se celebra aquest 1 d’octubre, la Mesa Estatal pels drets de les persones majors ha enviat un Manifest a la Mesa del Congrés dels Diputats, a la Mesa del Senat, així com a tots els grups parlamentaris, en el qual sol·licita l’aprovació d’una declaració institucional que doni suport a la creació d’una Convenció de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones Majors.

La Mesa Estatal pels drets de les persones majors denúncia en el seu manifest que el marc legislatiu actual no és suficient per a garantir la protecció dels drets humans i la dignitat de les persones majors. A pesar que, l’any 2002, Nacions Unides va aprovar el Pla d’Acció Internacional de Madrid sobre l’Envelliment (MIPAA), que inclou recomanacions per a abordar els objectius socioeconòmics en relació amb el desenvolupament, la salut i el benestar i els entorns amigables de les persones majors, aquest pla  no és vinculant jurídicament i no inclou mecanismes independents de supervisió, responsabilitat i recerca. A més, aquest pla omet importants qüestions de drets humans i manca d’accions específiques per a abordar la discriminació per raó d’edat.

El Manifest enviat als grups parlamentaris i a la Mesa del Congrés recorda que, a causa del edadisme que existeix en la nostra societat, les persones majors i, particularment, les persones amb discapacitat majors no poden gaudir dels seus drets en igualtat de condicions que les altres, la qual cosa afecta multitud d’aspectes de les seves vides i a la seva dignitat. Els estereotips i prejudicis associats cultural i socialment a l’envelliment, a l’edat i a les persones majors fan que es justifiqui un tracte diferent i discriminatori en atribuir-los un menor valor social i menys capacitats, la qual cosa repercuteix de manera directa en el gaudi dels seus drets humans. A més, les dones majors continuen sent el grup social en major risc d’exclusió, com a més ha especificat la campanya de Nacions Unides en aquest dia 1 d’octubre, especialment si s’associa l’edat a factors d’interseccionalitat, com ara la discapacitat, la immigració o la pobresa.

Aquest any 2022, han tingut lloc multitud esdeveniments internacionals i nacionals d’especial rellevància en relació amb la protecció dels drets de les persones majors, a l’inici de l’any l’Alta Comissionada de Drets Humans publicava el seu informe en relació amb les llacunes existents en l’ordenament internacional assenyalant que no existeixen mecanismes suficients i que és necessària la Convenció pels Drets de les persones majors. Altres dos esdeveniments que han estat d’especial rellevància i que no es poden quedar únicament en paraules, sinó que s’han de materialitzar, aquests dos fets són: l’aprovació de la ponència Informe Ponència d’estudi sobre l’envelliment del Senat, que recull entre les seves mesures la recomanació de la necessitat d’una Convenció com es recull en la seva recomanació 1.2., després al maig es va aprovar la moció per a donar suport a la Convenció, malgrat que no s’han vist més avanços en relació a la Convenció.

És imprescindible que les recomanacions que han estat aprovades al Senat s’emportin a la pràctica i que no es quedi en paraules i es materialitzi en actes per a poder donar eines per a la promoció dels drets de les persones majors.

Per tot això, la Mesa Estatal considera necessari i urgent que s’aprovi una Convenció de Nacions Unides que promogui i garanteixi els drets de les persones majors, en tota la seva diversitat, perquè els governs i les societats de tot el món, siguin conscients de les seves obligacions i responsabilitats en matèria de drets humans cap a les persones majors ara i en el futur, facilitant els processos de participació de les persones majors en totes les accions.