Treballadores de la Llar: Una feina vocacional i de responsabilitat que necessita un conveni per a garantir els seus drets
Càritas Mallorca organitza una trobada amb treballadores de llar per a conèixer , compartir i intercanviar la realitat del sector.
Una feina vocacional i de confiança on el treball físic i mental és molt intens perquè les persones a les que es cuiden són cada vegada més majors i més depenents.
Son algunes de les reflexions que varen compartir un grup de 22 dones i un home que treballen en el servei domèstic , un sector que aquesta setmana ha celebrat el seu Dia Internacional.
L’àrea d’intermediació de Càritas Mallorca va reunir a un grup de persones que acompanya d’aquest àmbit per debatre, escoltar, compartir i posar en comú la realitat d’un sector, el del servei domèstic, que ha avançat a nivell de drets laborals en diversos punts com la de tenir un salari mínim establert o poder ja cotitzar pels anys treballats, però que en altres àmbits queda encara camí per fer.
Algunes de les reflexions que varen sortir en aquesta trobada va ser el contracte de règim intern. Moltes treballadores veuen una part positiva en aquesta opció contractual i altres no tant bones, però la majoria es va posicionar a favor de que no desaparegui el règim intern. Reconeixent que tenir un sostre i un menjar garantit és molt important sobretot per les persones que porten poc temps a l’illa i que no tenen recursos suficients per accedir a un lloguer, una opció que els dona el contracte d’interna , però són conscients també que el règim intern és on es produeixen més vulneració de drets, principalment per un horari excessiu i per tant una càrrega de feina molt més alta.
Altres demandes que varen sortir en aquesta trobada és la de tenir formació específica per atendre a persones dependents que pateixen malalties com alzhéimer, demència o parkinson. I es que cada vegada són persones més majors les que demanden una atenció completa i més específica relacionada amb la salut , una formació de cuidadora que moltes de les treballadores contractades no tenen i que elles reclamen.
Altres reclamacions que varen sortir durant la jornada va ser la necessitat de tenir un conveni col·lectiu del sector perquè es garanteixin els seus drets .
Tant els participants de la trobada com els propis tècnics de Càritas varen valorar molt positivament l’activitat i la participació i varen destacar la importància de tenir un espai comú per a compartir i resoldre dubtes entorn a la realitat laboral del col·lectiu del personal de la llar.
Càritas vetlla pels drets de les treballadores de la llar
Des de Càritas Mallorca duem a terme tota una feina d’informació, sensibilització, mediació i acompanyament a l’àmbit del servei domèstic amb el finançament del programa europeu POISES.
Posam en contacte a persones que fan recerca de feina amb famílies que necessiten incorporar personal als seus domicilis per a cuidar a persones majors a la vegada que es cuiden de portar la casa, i ho feim vetllant per a què les condicions laborals siguin justes i que tinguin els mateixos drets que altres treballadors/es:
- Jornada laboral màxima de 40 hores setmanals.
- Retribució, en cap cas, inferior al Salari Mínim Interprofessional (en relació a la jornada de treball).
- Tenir contracte de treball per escrit des de la primera hora.
- Rebre dues pagues extraordinàries a l’any.
- Gaudir d’un període vacacional anual de 30 dies naturals, així com els mateixos festius i períodes retribuïts que qualsevol treballador (14 anuals).
Des de Càritas entenem que treballar en servei domèstic implica una relació laboral, amb una sèrie de garanties mínimes i no ha de ser sinònim de feina submergida. No obstant, ens trobam casos en els que no es pot firmar un contracte perquè les persones que s’hi dediquen no tenen altres opcions laborals, o bé perquè els empleadors, no tenen el suport econòmic suficient.
Des de Càritas Mallorca posem en valor la feina dels serveis de proximitat, de les persones que cuiden els nostres majors, els nostres fills i filles, reclamant el seu reconeixement i el compliment dels seus drets.