03/05/2022

Motivació i confiança gràcies a la reparació de bicicletes

Una nova oportunitat per les bicicletes i, sobretot, per les persones.

Carol, Lautaro y Jurgen,són 3 dels participants del Taller de Bicicletes que porten un temps en aquest espai de formació especialitzada en mecànica de bicicletes de Càritas Mallorca. Persones que, per diferents circumstàncies, han arribat a Càritas per a cercar una nova oportunitat a les seves vides.

El taller de bicicletes els ha aportat estabilitat, seguretat, confiança, ganes de compartir i de parlar. Estan aprenent un ofici, el de la reparació de bicicletes i poc a poc estan trobant el seu camí per afrontar un projecte vital que els hi doni estabilitat i independència.

No venen de situacions fàcils, les seves experiències en algunes ocasions han estat complicades, en altres ha estat la llei d’estrangeria que els ha posat multitud de traves i els ha tancat possibilitats per un futur prometedor, simplement pel fet de no tenir uns papers.

Han hagut de superar situacions adverses però reconeixen que acudir al taller de bicicletes els hi ha facilitat gaudir d’un espai de trobada, de compartir i d’aprenentatge, una estabilitat necessària que volen aprofitar.

Aquest taller està implantat a Inca i és un espai que va mes enllà de la reparació de bicicletes. Càritas ha impulsat aquest taller per acompanyar a persones perquè recuperin  valors com la motivació, la confiança , el compromís, el treball en equip, valors fonamentals pel seu benestar.  Aquest acompanyament està realitzat per educadores i tècniques socials que fan un seguiment als participants i els orienten en el seu dia a dia.

Un projecte obert a la ciutadania

El Taller de Bicicletes de Càritas es troba  al carrer Reis Catòlics, 90 d’Inca  i té horari de cara al públic de 8.30 a 12.30h de dilluns a divendres. Es pot visitar i conèixer el que es f ,  també es pot fer donacions de bicicletes que ja no s’utilitzin i adquirir les que ja s’han reparat.

Recentment s’ha obert un punt de recollida de bicicletes a Palma ubicat a la Fundació Illes Balears (Son Pax. Carretera de Sóller, km 4-11) que ha impulsat el Rotary Club Palma Almudaina i que està obert el 2ón i 4rt dijous de cada mes de 11.30 a 13.30h . Col·laboracions que donen sentit al taller i que ens ajuden a donar continuïtat al treball amb les persones.

El taller de bicicletes s’inclou dins els projectes d’Economia Solidària que impulsa Càritas Mallorca on es promociona a la persona,  a través d’ accions a favor de la seva inserció sociolaboral. Des d’aquest programa, una de les línies és la sensibilització a les escoles.

Aquest projecte en concret està obert a la realització de visites per part d’infants i joves dels centres educatius que així ho desitgin i des del Taller també es desplacen al centres per donar-ho a conèixer i motivar els joves a la seva col·laboració.