“Vides Exiliades: Refugiats Avui”

El jesuïta, Pau Vidal, va impartir ahir horabaixa una conferència a Palma sobre la situació actual dels refugiats al món

La vida dels refugiats, la seva realitat diària, les dades reals d’acollida als diferents països i el compromís com a ciutadans davant aquesta situació, han estat alguns dels continguts de la conferència  pronunciada pel  jesuïta Pau Vidal a Palma, al Col·legi Monti-sion, una xerrada organitzada pels Jesuïtes a Mallorca amb col·laboració de Càritas Mallorca on varen assistir més de 50 persones.

Els països més empobrits: països d’acollida

A l’inici de la conferència, el missioner va apuntar vàries xifres sobre el nombre actual de migrants i refugiats a tot el món. Segons l’Organització Internacional per a la Immigració,  a l’actualitat hi ha 258 milions de persones a tot el món que poden ser considerades migrants, de les quals 70’8 milions són persones desplaçades forçosament, i d’aquesta xifra, 25’9 milions són refugiades. Només 3’6 milions han pogut demanar asil polític, perquè la gran majoria de la gent quan emigra, no té coneixement de la possibilitat de demanar asil.

També va apuntar que al  2018 hi va haver 13’6 milions persones més desplaçades, això significa  36 mil persones que fugen cada dia de casa seva.

Els llocs on es produeixen més desplaçaments són països amb conflictes bèl·lics com  Siria, Afganistan; Sudan del Sud; República Democràtica del Congo; República Centre Africana; Somàlia; Eritrea. Dins aquesta realitat, Pau Vidal va destacar que els principals països d’acollida, són Turquia; Pakistan; Uganda; Líban…

Espanya acull a un total de 20.457 refugiats, un 0’04% de la població total del país ; Alemanya té 1’2% de refugiats mentre que el Líban té de la seva població un 15’6% de refugiats. La Comissió Espanyola d’ajuda al Refugiat apunta que el 85% dels refugiats són acollits pels països més empobrits, unes dades que xoquen amb el missatge de por que transmeten alguns polítics de l’extrema dreta europeus.

Per això, davant d’aquestes dades, Pau Vidal criticà el missatge de l’Unió Europea de l’arribada en massa de refugiats a Europa, tractant-se d’un missatge erroni i fals, va dir, i que realment el que cal fer és un millor repartiment dels nombre de refugiats entre els diferents països, ja que si no es produirà una situació insostenible.

Per lluitar contra aquests missatges de rebuig cap el migrant, el jesuïta va reclamar  impulsar la cultura de l’hospitalitat, visibilitzar alternatives per canviar el sistema actual capitalista d’acumulació de bens i apostar per un millor repartiment. Entitats com  Càritas i altres institucions són espais per intentar crear un món millor i més just, però és un canvi que necessita temps, va afegir.

Testimoni de vida

Durant la conferència també es va escoltar el testimoni de Rokhaya Pouye, una dona nascuda al Senegal que va emigrar i va arribar a Mallorca al 2009, després de fugir del seu país 2 anys abans on l’havien obligat a casar-se als 9 anys i on va tenir una filla als 15. Va arribar amb pastera a Tenerife, deixant dos fills amb els seus pares i posteriorment arribà a Múrcia. Va  quedar-se a Mallorca, on ha lluitat durant tot aquest temps per sortir endavant. Sempre ha volgut aprendre i per això va fer diversos cursos de cuina impartits per Càritas, un àmbit que sempre l’havia interessada perquè ja cuinava amb la seva mare al Senegal. Aquesta formació, juntament amb la seva actitud de superació, li ha servit per ser contractada a l’àmbit de la restauració amb contracte fix. Rokhaya va poder reagrupar la seva filla gran i està pendent de poder reagrupar el fill petit. Ara ha format una nova família i, malgrat totes les adversitats que ha patit, està contenta del seu procés migratori i de poder donar a la seva filla la oportunitat d’escollir el seu camí.

Testimonis com el de Rokhaya, o el d’altres persones que es superen dia a dia als camps de refugiats de Sudàn del Sud, on Pau Vidal ha viscut els darrers 6 anys, mostren una realitat d’esperança i ens mouen a mirar la realitat de les migracions amb uns altres ulls. Recordant que la història de la humanitat és una història de migracions i que Jesús de Natzaret va ser un refugiat polític, Pau Vidal finalitzà la conferència animant a treballar l’acollida des dels espais més pròxims: a casa, al barri, a les parròquies, a la feina…sense deixar de banda el reclam als representants polítics d’una gestió més humana i equitativa dels fluxes migratoris.

 

© Càritas Diocesana de Mallorca