Més de 800 hores impartides anualment als cursos de formació a Càritas Mallorca

Els cursos de formació s’inclouen dins el programa d’ocupació de l’entitat on també estan planificades altres accions complementàries en la tasca d’orientació  i intermediació laboral com son les microcàpsules de promoció i desenvolupament personal així com els microtallers per l’acompanyament a la recerca de feina.

Càritas Mallorca aposta per la formació com a fórmula perquè les persones adquireixin habilitats i competències per accedir al món laboral amb les màximes garanties, una acció que s’ha anat consolidant i professionalitzant en els darrers anys gràcies a la participació  d’empreses  que cedeixen espais i col·laboren en el desenvolupament de pràctiques formatives no laborals.

El programa d’ocupació, s’emmarca a l’àrea d’inserció socio-laboral de Càritas Mallorca que planifica anualment una sèrie de formacions que se desenvolupen en mesos determinats i que es complementa  amb els  projectes específics de recerca de feina. Són cursos de formació a diferents àrees laborals, de durada determinada,  que se divideixen en una part teòrica, amb assignatures transversals  com la sensibilització medio-ambiental, prevenció en  risc laboral, igualtat de gènere…més la part específica pròpia del curs i una part pràctica no laboral a empreses, a la majoria dels cursos.

La formació està destinada a persones que acudeixen a Càritas i mostren  un interès en iniciar un itinerari d’inserció laboral,  participen  a altres programes o projectes de l’entitat, o són receptors de  serveis externs.

Entre les formacions programades, al gener s’ha posat en marxa el curs  de cuina domèstica de 100 hores de durada que s’imparteix de dilluns a dijous als espais de formació de Càritas Mallorca i que se perllongarà fins al març. Una altra de les accions planificades és el curs de cambrer/a de pisos de 175 hores i que s’inicia ara al febrer en el format de formació en el lloc de feina, en el qual col·laboraran 3 empreses diferents, més posteriorment el desenvolupament d’un mòdul de pràctiques no laborals. Ambdues accions es duen a terme amb cofinançament  d’Inditex.

També al  gener es va iniciar un certificat de professionalitat de Nivell I, d’operacions auxiliars de muntatge d’instal·lacions electrotècniques i de comunicacions d’edificis, formació que s’imparteix de dilluns a divendres els horabaixes  i que se allargarà fins l’abril.  En aquesta formació  s’afegeix un mòdul específic de pràctiques no laborals en empresa de 80 hores.  Cal esmentar que Càritas Mallorca, juntament amb Fundació Endesa, impulsa aquesta acció des de fa 8 anys.

Aquests cursos  s’integren dins la programació anual de formació de Càritas Mallorca que es va iniciar a l’octubre amb el curs  d’auxiliar de cuina  que es va desenvolupar en part al centre Bit d’Inca  amb la participació de 15 alumnes. Un curs majoritàriament pràctic que també es va realitzar al menjador social de Càritas a Inca on els alumnes varen poder adquirir una sèrie d’habilitats en la manipulació i elaboració de menjars. En total es varen realitzar 230 hores d’activitats. Destacar l’aportació i cofinançament de Santander Responsabilitat Solidària FI per la realització del curs

Dins el trimestre passat esmentar també un dels cursos estrella: el de manteniment d’embarcacions, un àmbit laboral on la demanda de feina és molt alta. El curs, iniciat al novembre,  es va desenvolupar al Club Nàutic de S’Arenal i va comptar amb la participació de 10 alumnes. Aquests 10 participants varen rebre formació teòrica i pràctica sobre les tècniques de manteniment d’embarcacions, amb un total de 145 hores  que va supervisar José Bauzá  de l’empresa  Serveis Nàutics Integrats Palma amb cofinançament d’Inditex i  l’aportació de material gratuït per part de Pinmar Supply i que es varen completar amb la col·laboració de 5 empreses que permeteren el desenvolupament de 80h de pràctiques no laborals per alumne.

Bauzá va reconèixer, una vegada finalitzada la formació,  que el nivell dels participants del curs va ser molt elevada en la majoria de casos , i que la aptitud i l’interès  de tots ells va ser molt positiva. Bauzá els va insistir que a un treball no solament és important la formació i els coneixements que tinguis en aquell àmbit , sinó també l’ordre, la pulcritud,  la puntualitat , una aptitud positiva i l’interès en el dia a dia.

Des de l’àrea de formació i ocupació de Càritas Mallorca destaquen i agraeixen la implicació d’empreses  que completen i donen qualitat i major valor a aquests cursos amb la seva participació , així com la tasca de voluntaris/ies que imparteixen part de la formació d’aquests cursos.

Els cursos de formació s’inclouen dins les iniciatives que se impulsen des del departament d’orientació  i intermediació laboral de Càritas Mallorca on també estan programades  microcàpsules de promoció i desenvolupament  personal d’atenció a persones grans amb un total de 18 hores , distribuïdes en 6 sessions de 3 hores als dia, i on se tracten temes com la nutrició i les dietes; la higiene de la persona semi dependent; la mobilització i els canvis de postures per prevenir les ulceres ; els drets i deures del cuidador…

Per últim destacar un altre projecte que s’ha planificat des del departament d’acció per a la inserció laboral  com són els microtallers, petites xerrades de 2 hores per resoldre dubtes i millorar la informació a l’àmbit laboral o per persones nouvingudes. Estan programades 7 microtallers, entre elles destaca  l’entrevista de feina; fer un currículum; la feina per trobar feina; drets i deures del servei domèstic; del passaport al NIE; entre d’altres.

© Càritas Diocesana de Mallorca