L’episcopat veneçolà demana el cessament de la violació dels drets humans

La Comissió de Justícia i Pau de la Conferència Episcopal emet una nota en què alerta sobre la precària situació social del país

En un recent comunicat, la Comissió de Justícia i Pau de la Conferència Episcopal Veneçolana, a més d’alertar sobre la precària situació social per la qual travessa el país, llança una crida al «cessament de la violació de Drets Humans i garantir els drets de tots els ciutadans «.

Aquesta nota se suma a una altra declaració de la setmana passada de la Conferència Episcopal Veneçolana en el qual feia públic el seu suport a les marxes convocades per al 23 de gener a tot el país i en el qual instava a les forces armades i als diversos organismes de seguretat de l’Estat a «que protegeixin la població, l’acompanyen i respectin amb un sentit cívic davant les demandes dels seus drets i de noves realitats en el context de la política».

Aquest és el text íntegre del comunicat:

Comissió de Justícia i Pau de la Conferència Episcopal Veneçolana

«En nom de Déu, i en nom d’aquest sofert poble, els laments pugen fins al cel … CESSAMENT LA REPRESSIÓ.Sant Oscar Arnulfo Romero.

La Comissió de Justícia i Pau de la Conferència Episcopal Veneçolana (CEV), es dirigeix ​​de nou en aquesta hora crucial i difícil, a tot el poble veneçolà i a tot el component civil i militar que conformen els organisme de seguretat per emfatitzar que:

Les condicions de vida del veneçolà d’avui per tots coneguts en la vulneració del seu dret a l’alimentació, salut, treball i seguretat, unit a una emigració forçada recent, es veu ara agreujada per una repressió violenta contra els que manifesta el seu descontentament.

Des del 22 de gener s’ha intensificat novament la repressió i la violència per part d’efectius de seguretat de l’Estat i col·lectius armats cap a les persones que protesten cívicament. Lamentem profundament tanta mort, dolor i sofriment del nostre poble. La xifra de ferits, morts, detinguts arbitràriament, torturats i perseguits que s’han comès en tot el territori viola la dignitat i els drets humans dels ciutadans.

És un clam que crida: CESSAMENT LA REPRESSIÓ

Davant d’això exigim:

1) Respectar la vida i seguretat de tots els veneçolans, incloent els que protesten cívicament.

2) Cesar la violació de Drets Humans i garantir els drets de tots els ciutadans.

3) Frenar la repressió sistemàtica abans el descontentament popular recordam:

4) A l’alt comandament militar i a tots els organismes de seguretat que la violació dels drets humans i crims de lesa humanitat no prescriuen i la responsabilitat penal és personal i no justifica l’obediència a ordres superiors.

5) Així mateix l’estament militar el deure de defensar el poble d’acord amb el que preveu l’article 328 de la carta Magna que preveu que la Força Armada està al servei de la nació.

6) Fem una crida a tots els veneçolans a no respondre amb violència a les diverses provocacions de les que estan sent objecte.

Preguem pels que han perdut la vida per aquests esdeveniments, per la recuperació dels ferits, i pel degut procés i el dret a la defensa dels detinguts arbitràriament. Així mateix, assegurem la nostra proximitat espiritual amb els familiars de les víctimes i que Maria Mare de l’Església i Reina de la pau intercedeixi per Veneçuela.

Monsenyor Roberto Luckert, president de la Com. de Justícia i Pau

Pbro. Saül Ron Braasch, vicari general de la Com. de Justícia i Pau

Solidaritat amb la crisi de Veneçuela

Càritas Espanyola manté oberta la seva campanya d’emergència amb la crisi de Veneçuela, a través de la qual canalitza la solidaritat dels donants del nostre país amb la població veneçolana més afectada per les dificultats d’accés a aliments i medicaments.

La situació a Veneçuela segueix sent crítica. S’estima que més de 2,3 milions de persones han abandonat Veneçuela amb destinació principalment a Colòmbia, Brasil, Estats Units, Equador, Perú, Panamà, Argentina, Uruguai, Mèxic i Espanya.

Les Càritas de Veneçuela, Colòmbia, Brasil i Equador han llançat trucades d’emergència a la Confederació Internacional de Càritas per actuar davant aquesta situació.

En els últims mesos, el suport econòmic de Càritas Espanyola a aquesta crisi ascendeix a un total de 240.000 euros, dels quals 100.000 euros s’han destinat a Càritas Veneçuela, 150.000 a Càritas Colòmbia i 40.000 a Càritas Brasil.

© Càritas Diocesana de Mallorca