La xarxa Càritas a Síria presta ajuda humanitària als milers de desplaçats per la recent incursió turca

Càritas està brindant ajuda d’emergència a unes 1.000 persones refugiades a la ciutat de Hasaka

La xarxa Càritas a Síria està prestant ajuda humanitària d’emergència a unes 200 famílies de desplaçats que han buscat refugi a la ciutat de Hasaka, situada en l’extrem nord-est del país, a la vora del riu Jabur, i que han fugit dels combats causats per la recent incursió de Turquia contra la presència de la milícia kurda en la zona.

S’estima que unes 175.000 persones han fugit dels combats. Els desplaçats, entre els quals hi ha uns 74.000 nens, van ser obligats a abandonar les seves llars a causa de l’operació militar iniciada per Turquia a principis d’octubre. La decisió dels Estats Units de retirar les tropes desplegades en aquesta regió, va desembocar en l’ofensiva turca que, al seu torn, va portar al president sirià Bashar al-Assad, recolzat per aliats russos i iranians, a desplegar forces en aquesta mateixa zona.

Aquests moviments de tropes han provocat una nova crisi humanitària a Síria, un país on les Nacions Unides estimen que uns 22 milions d’habitants, 13,1 milions depenen de l’ajuda d’emergència. D’aquests, 5,6 milions estan en situació d’extrema necessitat.

Abans de l’esclat del passat mes d’octubre, Síria comptava ja, segons dades de l’ONU, amb 6,1 milions de desplaçats interns com a conseqüència d’aquesta llarga guerra de vuit anys i que s’ha convertit en una de les pitjors catàstrofes humanes del món. La majoria dels experts internacionals estimen que més de 500.000 persones han mort des de l’esclat del conflicte bèl·lic.

Treball de Càritas en Hasaka

Els treballadors locals de Càritas en la zona de Hasaka informen que molts dels afectats per la violència després de la recent incursió turca són persones que ja han estat desplaçats diverses vegades d’un lloc a un altre. Així mateix, es calcula que més de 3.000 persones han fugit al veí Iraq.

Després de l’acord d’alto-el-foc entre Turquia i els EUA, s’espera que les forces kurdes es retirin de la denominada “zona segura”, que abasta aproximadament una franja de 32 quilòmetres d’ample en el nord de Síria, amb el que la situació de seguretat és, de moment, relativament tranquil·la.

No obstant això, els enfrontaments i atacs aeris continuen en altres llocs, per la qual cosa el personal de Càritas tem que si es reinicien les operacions militars, amb nous desplegaments i avanços de tropes, és probable que es produeixin més desplaçaments.

A la província de Hasaka existeixen un total de 55 refugis col·lectius, amb capacitat per a 10.768 persones (2.224 famílies). Càritas està brindant ajuda a 200 famílies, al voltant de 1.000 persones, acolliments en aquests refugis.

Escassetat d’aigua

Una de les majors urgències de la situació humanitària és la disponibilitat d’aigua potable, molt limitada en Hasaka. Aquesta és una de les prioritats del treball de Càritas a la ciutat, on s’ha compromès a proporcionar 3 litres d’aigua potable al dia per persona, a més d’instal·lar quatre tancs d’aigua en cada refugi.

A més de reforçar l’accés a l’aigua potable en els refugis, Càritas està distribuint a cada família un lot de productes d’higiene per a cobrir les seves necessitats durant 15 dies.

Samar, una treballadora de Càritas Síria en la zona, descriu les precàries condicions dels refugis, que “manquen de necessitats bàsiques, des de banys fins a matalassos d’escuma, així com aigua potable i aliments”. I encara que actualment se suposa que a les famílies desplaçades se’ls serveixen menjars calents proporcionats per menjadors instal·lats per organitzacions locals, la distribució d’aliments continua sent irregular i desigual.

Acció de Càritas Espanyola a Síria

Càritas Espanyola ha estat donant suport a diversos projectes d’emergència humanitària a Síria des de l’inici de la crisi, amb l’objectiu prioritari d’oferir una resposta integral a la dramàtica realitat de les víctimes civils d’aquest conflicte, ja sigui a través de Càritas presents als països limítrofs que duen a terme accions per a alleujar el sofriment de la població siriana desplaçada, o per mitjà de programes dins de Síria. Aquestes accions s’han centrat al llarg dels anys en la distribució d’ajuda alimentària i kits d’higiene, contribució al pagament del lloguer, assistència mèdica i psicològica, i suport educatiu als nens i nenes que prossegueixen els seus estudis.

A través de Càritas Síria s’ajuda a les persones que viuen en les zones més afectades del país. En aquest sentit, destaca el projecte que Càritas Espanyola ha vingut recolzant en l’últim any a la ciutat siriana d’Homs per a acompanyar durant 11 mesos a 1.545 llars vulnerables que ho han perdut tot a causa de la guerra. Aquest projecte, al qual s’han aportat 788.240 euros, ha centrat la seva acció en la cobertura de necessitats bàsiques (aliments, béns no alimentosos i medicaments), allotjaments segurs i dignes, accés a serveis de salut primaris i secundaris, i activitats dirigides a l’impuls de propostes empresarials generadores d’ingressos

© Càritas Diocesana de Mallorca