Font de vida, conversió i orientació cap a nous camins per a l’Església i un món en crisi socioambiental»

Missatge final de la Xarxa Eclesial Panamazònica (REPAM) sobre el Sínode Especial per a la Regió Amazònica

Al final de les sessions del Sínode Especial per a la Regió Amazònica, celebrat a Roma entre el 7 i el 26 d’octubre, la Xarxa Eclesial Panamazònica (REPAM), un dels actors principals d’aquesta assemblea i de la qual forma part Càritas Espanyola, ha difós un missatge final en el qual defineix l’experiència sinodal com “una experiència inèdita de caminar junts i que ha transformat a l’Església des dels dons de la perifèria, abans considerada indesitjable, que arriben al centre ajudant-lo en el seu propi procés permanent de reforma en marxa”.

Una comissió de Caritas Espanyola, encapçalada per la seva secretària general i el delegat episcopal, Natalia Peiro i Vicente Martín Muñoz, es va desplaçar a Roma des del 19 al 23 d’octubre per a dur a terme una intensa agenda d’activitats en el marc del Sínode Amazònic i acompanyar el procés sinodal. Un dels moments més emotius de l’estada a Roma d’aquesta delegació va ser la seva participació, el diumenge 20 d’octubre, en la celebració eucarística en les Catacumbes de Santa Domitila, presidida pel president de REPAM, cardenal Claudio Hummes, i durant la qual es va signar el Pacte de les Catacumbes per la Casa Comuna , al qual es va adherir Càritas Espanyola.

Missatge Final de REPAM sobre el Sínode Amazònic

L’ESPERANÇA EN AQUESTA NAVEGACIÓ PER LES AIGÜES DEL RIU SINODAL AMAZÒNIC: FONT DE VIDA, CONVERSIÓ I ORIENTACIÓ CAP A NOUS CAMINS PER A l’ESGLÉSIA I DAVANT UN MÓN EN CRISI SOCIOAMBIENTAL

Sínode Especial per a la Regió Amazònica. Roma, Octubre de 2019

I. La nostra esperança en el Crist encarnat en la Amazonia i els seus nous camins

L’experiència de conversió eclesial portada per la “perifèria” de la Amazonia i dels seus pobles, ha produït el camí de novetat Sinodal que SEGUEIX i que està encara en procés, ajudant el centre a ser reformat. Per tant, hem de treballar intensament, i junts-es, per a continuar navegant aquestes aigües vives de la diversitat cultural i del compromís de cuidar la nostra casa comuna per a crear un millor demà (el Regne pel qual Crist ens crida a treballar) enmig d’una Amazonia i un món que segueixen en flames materials i existencials per la injustícia i el desig d’acumulació. És temps de canviar, el temps és ara i serà per la via de la sinodalidad.

II. El camí de la nostra navegació

1. L’experiència de conversió, és a dir el ser transformats per i cap a la Amazonia com a territori viu i divers, i per i cap als seus pobles i comunitats, és al mateix temps la manera en què Déu mateix ens va mostrant el camí pel qual hem d’anar com a Església al servei de la vida. Confiar que Déu camina amb nosaltres, que està i ha estat present en aquest procés, i ens convida a ser veritables co-creadors de nous camins per a l’Església i per a una ecologia integral.

2. El camí és una cosa permanent i és un procés continu (no acaba). Aquest Sínode és ja una experiència inèdita de caminar junts i ha transformat a l’Església des dels dons de la perifèria, abans considerada indesitjable, que arriben al centre ajudant-lo en el seu propi procés permanent de reforma en marxa. Una conversió real liderada pel Papa Francesc i que avui és irrenunciable, per a ser més una Església que està en sortida missionera, que dialoga amb els altres diversos en pla de respecte i igualtat, una que s’afirma com una veu ètica, màrtir i profètica davant la crisi socioambiental sense precedents, i una que pren posició com el mateix Jesús del costat dels quals han estat considerats descartables i que avui il·lustren els Nous camins.

3. El Sínode ha tingut diverses fases que són com els diversos afluents, o rius tributaris, que es van integrant a poc a poc al majestuós, tumultuós i imparable Amazonia que és font de vida en el cor de l’Església i del món, reconeixent:

A) L’origen històric del Sínode que es descobreix evident en el camí des del Concili Vaticà II en el qual som una Església que en el seu seguiment de Crist s’obre, progressiva però irrenunciablement, al món i als seus crits i esperances, fent una opció ferma per a ser signe de vida i germana de camí per a la realitat del món d’avui. Un Església sempre en reforma.

B) El camí del Magisteri de l’Església a Amèrica Llatina (Medellín 1968; Pobla 1979; Santo Domingo 1992; Apareguda 2007), que ha fet una opció preferencial pels pobres, pel diàleg amb les cultures, pel reconeixement del seu cridat a evangelitzar en el respecte de les identitats i il·luminant la presència de Déu ja viva i vigent als pobles, i en la seva definició de camins de missioner amb una opció i preferència per la Amazonia com a territori sociocultural i els seus pobles i comunitats. Una Església que descobreix la seva vocació i missió des de la vida dels pobles i en el seu propi camí.

C) Els testimoniatges d’innombrables dones i homes màrtirs de la Amazonia que mostren la força viva del camí de lliurament per a ser llavors que se sembren en el cor dels pobles, en l’opció per la justícia, i sent vida i vida en abundància per a ells. En aquest mateix sentit, tants profetes, els coneguts i els anònims-es, que han lliurat la seva vida i que la lliuren des de les seves opcions particulars, institucionals, en xarxa, i des de la seva ser laics-laiques, missioners-es, religiosos-es, sacerdots, bisbes, i tants més que han obert el cor per a donar vida a aquest esdeveniment sinodal. Aquests testimoniatges continuaran sent els que portin endavant aquest procés més enllà d’aquest moment conjuntural, i molt important, d’Assemblea.

D) La Xarxa Eclesial Panamazònica -REPAM-, que ha nascut com a confluència de tantes aigües vives i ha servit com el punt de trobada i que ha servit incansablement perquè les forces essencials, però fràgils i disperses de la Amazonia, puguin trobar-se per a respondre a aquest sistema que descarta, mata, i que no dóna més. Com REPAM hem anat aprenent i teixint progressivament una sinodalidat que ha servit per a arribar a aquest Sínode, sobretot en l’escolta atenta a les veus del territori.

Hem après a servir com a pont perquè moltes persones se sàpiguen part essencial d’aquest Sínode dins de l’Aula i fora d’ella, tots en un mateix esperit que busca crear noves possibilitats de respondre junts perquè en aquest món trencat, en profunda crisi ambiental, inestabilitat democràtica, on es viu el rebuig al diferent, sentim el cridat a ser veritable presència que opta per la vida. Fins i tot amb les conseqüències que això porta, de confrontar i incomodar als poders que en aquest món volen servir a interessos malignes de destrucció i mort.

E) La vida dels pobles indígenes en general, i de les dones en particular, que han donat un to totalment diferent, més viu, renovat, i valent a aquest Sínode. La seva claredat, el testimoniatge de les seves vides, la seva connexió espiritual amb la Amazonia, i el crit valent cap a un canvi ja, a ser aliats, a respondre a la urgència, i a un caminar amb el Papa, han deixat una petjada inesborrable en aquest Sínode. Estic segur que aquesta marca quedarà en el cor del Papa, de tota l’Església, i dels qui hem participat en aquest Sínode com la presència de la força viva de Déu entre nosaltres. Una veu de dona, intercultural, i de lliurament valent per la vida fins a les últimes conseqüències, encara que ens falti molt per caminar com a Església per a donar l’espai merescut a aquestes veus.

F) I, sobretot, saber que el SÍNODE és un PROCÉS en marxa, que és una navegació de llarg alè i que té molt més per a continuar recorrent en aquestes aigües vives de la Amazonia, aprenent dels pobles i comunitats, fent la seva opció inculturat i inter-cultural amb ells, però que el MILLOR VI encara està per venir. La Fase Post-Assembleària del Sínode és la més important. En ella com a Església en el territori, com REPAM, i amb els pobles i comunitats que som junts els principals responsables, HEM DE tornar als qui viuen i esperen en el territori. Portar de retorn el que ells ens han confiat amb les seves vides, esperances, crits i alegries, per a continuar teixint junts ara que comença el més important. La fase final, i la més important del Sínode, a penes comença ara, i ens correspon a tots-es junts portar les conversions profundes avanci.

És el vi nou que requereix de odres nous per a poder madurar a poc a poc i saber que el regne i la possibilitat d’un altre món és aquí, que hem de lluitar per això, i que la mort no té, ni tindrà mai l’última paraula. És una veritable experiència de camí cap a la pasqua, cap a la resurrecció. Es tracta d’assumir els focs vius i d’esperança dels nostres pobles i comunitats, els quals puguin apagar i asfixiar als altres focs destructius del desig d’acumular, del desig de destruir, del rebuig de les altres maneres de vida. Hem de descobrir als pobles amazònics, amb les seves pròpies fragilitats, els ensenyaments per a un possible camí cap al bon viure i a una relació més harmònica amb el tot, amb el cosmos.

III. Els Horitzons del camí Sinodal

El Sínode expressa 4 conversions essencials que seran els NOUS CAMINS per a la reforma i la nova etapa per a l’Església en la Amazonia i, potser, també per a tota ella.

– Nous camins de Conversió Pastoral.

• Església en Sortida Missionera

• Deixebles Missioners en la Amazonia

– Nous camins de Conversió Cultural – inculturada i intercultural.

• El rostre de l’Església als pobles amazònics i indígenes

• Camins per a una Església Inculturada i Intercultural

– Nous camins de Conversió Ecològica – Socioambiental.

• Cap a una ecologia integral des de l’Encíclica Laudato Si´

• Església que cuida la casa comuna en la Amazonia

– Nous camins de Conversió Sinodal.

• La sinodalidat missionera a l’Església Amazònica

• Nous camins per a la ministerialidat eclesial

• Nous camins per a la sinodalidat eclesial

IV. En comunió i en camí amb el nostre germà el Papa Francesc, l’Església i l’Amazònia

Atès que el CAMÍ és en realitat la pròpia EXPERIÈNCIA, i que Jesús i el seu cridat a ser co-creadors del Regne ens indiquen el rumb, és important saber que aquest procés Sinodal és un mitjà privilegiat d’acompanyar al Papa Francesc. En aquest camí els pobles indígenes amazònics han anomenat al Papa: el seu germà i un d’ells, el que els entén millor, el que està fent una opció valenta per a defensar la vida i els seus territoris, el seu aliat, i aquell que perceben que necessita ser acompanyat perquè sembla estar sol per moments. La millor manera de navegar aquestes aigües amb ell és assumint els compromisos d’aquest Sínode, independentment del que està en el paper, és a dir mirant el que està en la nostra experiència viscuda i en el que dins de nosaltres s’ha transformat i ha portat renovació. Són llavors disponibles, amb la certesa que hi ha molt per fer per a sembrar en la terra que hem preparat, i uns altres en el futur hauran de rebre’l com a do.

Reconeixent aquests compromisos nous, ens sentim anomenats-as a portar-los als nostres territoris, convocats a participar i transformar les nostres realitats eclesials particulars disposant la vida -tirant l’espatlla-, i esperant que el Papa pugui destriar tot el que ha escoltat de nosaltres en aquests dos anys (i en aquestes 3 setmanes d’Assemblea) perquè ens retorni la seva paraula i les seves orientacions en la possible Exhortació Apostòlica, o algun altre tipus de document, que podria venir al març del pròxim any. Siguem pacients, per a esperar que el nostre germà Francisco ens doni els seus aprenentatges després d’escoltar-nos.

El document final d’aquest Sínode serà un instrument molt important, però no és el document que determinarà els nous camins. Ens sentim convidats a no ser atrapats pels qui no volen canviar res i que desitgen que les coses acabin aquí, i també a anar amb compte amb profetes de calamitats que expressen que res d’això ha tingut sentit per mirar-ho a la llum de les seves pròpies categories autoreferencials. En tots dos casos es neguen a veure, i impedeixen la mirada a uns altres, que aquest és el moment precís, un kairós esperat que continua fluint com a riu d’aigua viva i que no es pot parar pel que ja ha estat i aconseguit, la qual cosa ja és i està determinant com a novetat, i el nou que inevitablement serà per a obrir nous horitzons del Regne.

“Amb els pobles diversos d’aquesta Amazonia, Oh Senyor de l’encarnació, Jesús del lliurament fins a la mort tràgica per les injustícies d’ahir i avui, i Crist de la certesa de la nova vida en la incontenible resurrecció, que sapiguem reconèixer La teva veritat en la diversitat de cada cultura en aquelles terres. Que sapiguem destriar la veritat del teu anomenat en la veu i en la vida dels pobles i comunitats que viuen en relació harmònica amb la terra, amb els altres, i amb la força divina”. (Fragment de l’oració de consagració del Sínode Amazònic a Sant Francesc d’Assís).

26 d’octubre de 2019.

Card. Claudio Hummes, OFM, president

Card. Pedro Barreto Jimeno, SJ, vicepresident

Maurici López O., secretari executiu

© Càritas Diocesana de Mallorca