Emergència ébola: 6.200 voluntaris lluiten contra l’epidèmia en les zones afectades

Càritas ha establert, a més, 22 punts de vigilància a la frontera amb Uganda i Sudan del Sud en Mahagi

“La lluita contra l’ébola ha de donar-se en les comunitats més que als hospitals, és a elles als qui cal conscienciar sobre la importància de mantenir les mesures higièniques per a evitar el contagi i la propagació de la malaltia” afirma Alicia Fernández, tècnic de Càritas Espanyola nouvinguda de la R. Sr. del Congo. “No hi ha cap altre actor local que pugui fer el que fa l’Església. Les raons –contínua– són diverses en primer lloc perquè està implantada en la vida de les comunitats vivint amb ells el seu dia a dia i per això gaudeix de la confiança, en segon lloc perquè des del primer cas conegut està treballant en la contenció del brot”.

En la Diòcesi de Goma, on ja s’ha registrat un segon cas, els esforços se centren en localitzar a les persones que han mantingut contacte i adoptar les mesures necessàries. El fet que l’Església congolesa disposi d’estructures sanitàries que són part del Sistema Nacional de Salut fa que tant les diòcesis com la mateixa Càritas exerceixin un paper destacat en el control d’aquesta epidèmia.

Diòcesi de Butembo i Bunia
En les Diòcesis de Butembo i Bunia, en Ituri, Càritas ha distribuït en sis mesos 157.422 kg de queviures a 23.561 persones malaltes i en quarentena. “Si un mestre cau malalt –relata un dels treballadors socials de Càritas– tots els seus alumnes són posats en quarentena, són separats de les seves famílies. L’atenció a aquestes persones la presta Càritas”. S’han editat més de 9.000 cartells i altres 9.000 fullets informatius.

Diòcesi de Mahagi: vigilar la frontera
En la diòcesi de Mahagi, a la frontera amb Sudan, la detecció d’un sol cas va activar el mecanisme de resposta de Càritas, aïllant a la pacient, contactant amb la seva família, desinfectant l’habitatge, localitzant a les persones que van viatjar amb ella i al personal mèdic que la va atendre, així com els malalts ingressats a l’hospital al mateix temps. Tots ells, independentment de la seva edat, van ser vacunats.

En Mahagi tot el personal dels centres sanitaris de Càritas està sent format en el maneig de la malaltia. Les ràdios comunitàries són un dels vehicles de Càritas per a arribar a tota la població, així com els cartells en diverses llengües. S’han establert a més 22 punts de control en els dos passos fronterers, amb Uganda i Sudan del Sud. Per cada 10 cases Càritas ha establert “un observatori”, una persona responsable de la sensibilització sobre l’epidèmia i de la vigilància per a la detecció i l’aïllament de nous casos.

“Hem de contenir l’epidèmia perquè no aconsegueixi els camps de refugiats i desplaçats interns –afirma el director de Càritas Mahagi– seria una catàstrofe”.

Càritas Espanyola manté oberta la seva campanya per a ajudar les Càritas del Congo a lluitar contra l’epidèmia formant i equipant a 6.200 voluntaris, al mateix temps que demana el suport de la tota la societat, agraeix l’ajuda ja rebuda.

Totes aquelles persones que desitgin col·laborar poden fer-ho a través de:

Emergència R. Sr. Congo-Ébola

La Caixa: ES27 2100 5731 7102 0029 9272

Bankia: ES82 2038 1010 6160 0080 0427

Santander: ES56 0049 6791 73 2116001176

 

© Càritas Diocesana de Mallorca