Dia de Solidaritat amb el Poble Palestí: «Valor per trencar les cadenes de la por»

La directora de Càritas Jerusalem denuncia que la consciència del món sigui immune a l’horror d’un poble

En el seu habitual missatge a la xarxa internacional de Càritas amb motiu de la celebració del Dia de Solidaritat amb el Poble Palestí, la directora de Càritas Jerusalem, germana Bridget Tighe, denuncia que «amb el pas del temps, la consciència del món s’ha acostumat i és immune a l’horror d’un poble que porta ocupant i espoliant a un altre des de fa més de 50 anys «.

Aquest és el text íntegre del missatge:

Benvolguts amics i col·laboradors:

Ha passat un altre any. L’ocupació, l’expansió dels assentaments, les demolicions de llars, la detenció i empresonament de menors, la lluita diària dels agricultors per arribar i treballar les seves terres de cultiu i els omnipresents check-points (punts militars de control) dins de Cisjordània continuen. A Gaza la «Marxa del retorn», que va deixar dotzenes de palestins morts, milers de ferits, així com greus danys en les terres frontereres israelianes prop de la tanca, torna a posar el focus en els 11 anys de bloqueig que mantenen a 2 milions de persones preses en una àrea total de 365 quilòmetres quadrats. Aquests fets són de tots coneguts, tan coneguts que, amb el pas del temps, la consciència del món s’ha acostumat a ells i és immune a l’horror d’un poble que porta ocupant i espoliant a un altre des de fa més de 50 anys.

A escala massiva, l’anormal s’ha convertit en la norma. Els nens de Cisjordània creixen pensant que, de camí a l’escola, és normal passar per check-points vigilats per joves soldats armats. Molts estan aterrits per les batudes nocturnes a les cases, a les que veuen com els cotxes de policia es porten als seus germans o germanes sense que els acompanyi cap adult. Els fills dels agricultors veuen com els roben les seves oliveres i destrossen els seus arbres sense que ningú rendeixi comptes davant la justícia.

A Gaza, els nens de més de 12 anys han viscut 4 grans guerres. Durant una tempesta recent, els nens cridaven aterrits pensant que els trons eren explosions de bomba, mentre a uns pocs quilòmetres, a l’altre costat de la tanca, els nens israelians corrien atemorits fins als refugis, mentre les sirenes anunciaven un bombardeig.

Cap comunitat està fora de perill i en llibertat, i les paraules de Nelson Mandela vénen a la ment: «Ser lliure no és només alliberar-se de les pròpies cadenes, sinó viure de tal manera que respectem i procurem la llibertat d’altres» i que «sabem molt bé que la nostra llibertat és incompleta sense la llibertat del poble palestí «.

A Càritas Jerusalem preguem per la justícia i la pau per a tots els que habiten Terra Santa i proporcionem ajuda humanitària als més necessitats dels nostres germans i germanes. En aquest Dia Internacional de Solidaritat amb el Poble Palestí, si us plau, uniu-vos a la nostra pregària per l’esperança renovada en la pietat i bondat de Déu, i demanar per al poble palestí israelià el valor de trencar les cadenes de la por i viure d’una manera que respecti i procuri la llibertat dels altres. «La justícia i la pau es van besar» (Salm 85, 10).

Germana Bridget Tighe, directora general de Càritas Jerusalem

© Càritas Diocesana de Mallorca