Dia de la Justícia Social: El Comerç Just, resposta integral contra la pobresa

La Coordinadora Estatal de Comerç Just presenta un informe sobre Bangladesh que constata com és possible reduir la pobresa

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Justícia Social (20 febrer), la Coordinadora Estatal de Comerç Just (CECJ) –de la qual forma part Càritas Espanyola— fa públic l’informe “El Comerç Just i l’eradicació de la pobresa. El cas de Bangladesh” en el qual descriu com el Comerç Just contribueix a reduir la pobresa i, per tant, a avançar cap a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible establerts per Nacions Unides.
Com a exemple d’això, l’estudi analitza els beneficis que el Comerç Just genera per a les dones de l’organització artesana BASE d’aquest país asiàtic, que es dediquen a la producció de cistelles de jute, articles de tèxtil, decoració i calçat.
Els seus treballadors i treballadores, organitzats en 17 grups de producció en diferents zones del país, obtenen una remuneració d’uns 10.000 takas (uns 4,40 dòlars al dia), la qual cosa els permet mantenir una vida digna i que suposa el doble del salari mínim legal al país, fixat en 5.000 takas(1,80 euros al dia). A més, BASE facilita a les treballadores serveis bàsics com a salut, educació o crèdits.


A Bangladesh —un país amb un 40% de la seva població en la pobresa— malgrat a l’augment de l’exportació de tèxtil (que suposa el 80% de les seves exportacions totals) la pobresa no s’ha reduït en la mateixa mesura, entre altres factors, perquè el creixement s’ha fet sobre la base de competir en baixos salaris i amb escasses inspeccions laborals.
A tot el món existeixen més de 1.500 organitzacions productores de Comerç Just, entre les quals hi ha una gran diversitat. Algunes d’elles, com a BASE, estan dirigides a persones en situació d’especial vulnerabilitat.

La pobresa global en xifres
La pobresa és una realitat complexa, conseqüència de múltiples causes i que ofereix diferents cares. Una de les més evidents, la fam, ha crescut en els últims tres anys. Actualment afecta a una de cada nou persones en el món. Així mateix, segons Nacions Unides, més de 800 milions de persones viuen amb menys de 1,25 dòlars al dia, moltes manquen d’accés a aliments, aigua potable o sanejament adequats.
D’altra banda, la pobresa extrema afecta a l’11% de la població mundial. Una altra de les cares és la precarietat laboral. La OIT calcula que gairebé un terç de la classe treballadora mundial viu en la pobresa. Una realitat que sofreixen de manera especial a les dones. A tot el món, elles registren un Índex de Desenvolupament Humà més baix que els homes. La bretxa salarial de gènere a tot el món se situa en el 23%. Al costat d’això, el 74% de les persones que viuen en la pobresa sofreixen de forma directa els efectes de la degradació de la terra.
L’informe publicat per la Coordinadora ha comptat amb finançament de la Unió Europea.

Treball de Càritas Espanyola a Bangladesh
Càritas Espanyola porta més de 10 anys de treball continuat a Bangladesh a través de projectes de suport al desenvolupament integral indígena, a la reducció i prevenció davant riscos de desastres, així com a la millora de les condicions socioeconòmiques en zones urbanes d’extrema vulnerabilitat.
Una de les línies que es dóna suport a través de Càritas Bangladesh és el Comerç Just, enfocat especialment des de la garantia de drets, el treball digne, l’apoderament socioeconòmic de la dona i la justícia social.

© Càritas Diocesana de Mallorca