Dia de la Caritat: Càritas crida a «posar en marxa el nostre compromís per a millorar el món»

Proposa un itinerari de cinc etapes: Obrir la porta, no tenir por, deixar-se tocar, sortir a la trobada i posar-se en marxa

En el marc de la celebració, el diumenge 23 de juny, del Dia de la Caritat, festa del Corpus Christi, Càritas llança una cridada a “posar en marxa el nostre compromís per a millorar el món”.

Aquesta invitació forma part del cicle bianual de la campanya institucional que sota el lema “El teu compromís millora el món” es ve desenvolupant des de l’any passat.

Ara, en la data litúrgica del Corpus Christi, la idea sobre el qual es posa el focus és, com assenyala Eva San Martín, coordinadora de la campanya de Càritas, “una proposta per a renovar la nostra forma de viure, de modelar la nostra vida, el tipus de decisions que prenem a nivell polític, social i econòmic, la forma de consumir i d’emprar els diners, com ens relacionam amb els altres, les nostres actituds en el treball i en les activitats que realitzem o la forma en què emprem el temps”.

La campanya institucional de Càritas llança, en el Dia de Caridad, “una invitació a ser i estar en el món a l’estil dels seguidors de Jesús”, que passa per viure des d’una triple dimensió: la de la gratuïtat i la donació, la de l’hospitalitat i l’acolliment de totes les persones sigui com sigui la seva procedència, i la de la tolerància i el respecte per a construir ciutadania participada i participativa.

Itinerari de cinc etapes

En el díptic informatiu que s’ha editat per a aquesta jornada, Càritas suggereix recórrer un itinerari de transformació personal amb aquestes cinc etapes:

– Obre la porta. Als crits impotents de les persones migrants que aquest estiu arribaran a les nostres costes, al silenci dels qui viuen ofegats en la solitud, als qui viuen desnonades de les seves llars. “Heus aquí, Jo estic a la porta i crido” (Ap 3,20). Obres o passes de llarg?

– No tinguis por
. No aixequis més murs ni fronteres. No deixis que la por tiri les seves arrels en el teu cor. Confia, creu en la bondat i en l’amor, i obre els teus braços per a acollir als altres. La trobada amb altres persones t’omplirà de vida i novetat. T’atreveixes?

– Deixa’t tocar
. “Només podem estimar el que coneixem, i conèixer el que estimem”. Deixa a un costat els teus prejudicis i els estereotips que t’has imaginat sense conèixer i sense saber. T’arrisques a donar una oportunitat als qui has posat alguna etiqueta?

– Surt a la trobada
. Presa la iniciativa i entra en la dinàmica de passar les coses de la vida pel cor. Surt del teu petit món per a trobar-te amb el Déu que habita en cada ésser humà. En cada trobada faràs possible que comenci a brollar la fraternitat.

Posa’t en marxa i camina en comunitat. “Aneu i anuncieu a tots la bona notícia”. No et pots quedar aquí, en el teu seient de sempre. Uneix-te i participa, no et quedis a un costat, tu també formes part d’aquesta comunitat de creients i deixebles. Sé tu un signe de vida per a uns altres i obre horitzons d’esperança per a millorar el món.

Marxa Solidària Mundial

Una bona forma de posar en pràctica aquest itinerari és participar en la Marxa Solidària Mundial que ha convocat Caritas Internationalis en el marc de la iniciativa “Compartint el viatge”, donada suport pel papa Francesc, per a sortir a la trobada amb els quals han vingut d’altres llocs diferents i viuen amb nosaltres.

La campanya institucional de Càritas suggereix un gest concret a totes les comunitats parroquials d’Espanya: sumar passos i caminar almenys 1.000 metres junts per a fer visible l’acolliment i la trobada.

Societat desvinculada

Aquesta doble invitació de “sortir a la trobada” i “posar en marxa el nostre compromís per a millorar el món” adquireix especial importància a la llum de les constatacions del VIII Informe FOESSA sobre Exclusió i Desenvolupament Social a Espanya que s’acaben de conèixer i que apunten a “certa fatiga de la compassió en la nostra societat”.

Es tracta d’un símptoma social que es reflecteix, per exemple, en la dada que més del 50% de la població expressa que “ara ajudaria menys que fa deu anys”.

Com es va assenyalar en la presentació del citat Informe, “moltes persones estan instal·lades en la por davant una societat del descens i de pèrdua d’estatus, que és estimulat des d’algunes instàncies polítiques i mediàtiques en un irresponsable joc que genera tensions i problemes allí on no n’hi havia, com és, per exemple, el de la xenofòbia”.

En paraules de Guillermo Fernández, coordinador del VIII Informe FOESSA, “el repte està a saber —i poder— construir consensos, i l’eina que sembla clau en aquests moments és la construcció d’un teixit social capaç de pensar en comú els diversos aspectes perquè la nostra vida sigui realment social”.

 

© Càritas Diocesana de Mallorca