Càritas Mallorca participa a la concentració a Palma per reclamar una solució immediata a la situació de l“OpenArms i “Ocean Viking”

Reclamació  que fa també la Xarxa “Migrants amb Drets”  qui denuncia la passivitat d’Espanya, Itàlia i Malta davant la situació del «Open Arms» i el «Ocean Viking»

Càritas Mallorca, com a membre de la Plataforma les Balears Acollim, ha participat a la concentració que s’ha celebrat a Palma davant la Delegació de Govern per reclamar una resposta immediata a la situació de desemparament de les persones que viatgen a l’OpenArms i a l’OceanViking.

Manifest Plataforma

La petició també arriba des de les organitzacions que integren a Espanya la xarxa Migrants amb Drets – Càritas, CONFER, Justícia i Paz, i la Comissió Episcopal de Migracions— des d’on denunciam la falta d’iniciativa dels Governs d’Espanya, Itàlia i Malta perquè les persones rescatades a bord dels vaixells “OpenArms” i “Ocean Viking” —entre els quals es troben nombrosos nins i nines— puguin ser rescatats i portats a port segur.

Deploram que el Ministre de Foment del Govern d’Espanya hagi manifestat la seva crítica cap a la tasca dels qui qualifica com a “abanderats humanitaris”, quan som plenament conscients que gràcies a la tasca d’aquests abanderats, com són els voluntaris i professionals dels vaixells citats i d’altres organitzacions, milers d’immigrants i refugiats poden ser atesos, acompanyats i reconeguts en la seva dignitat i drets.

Cada vida conta, cada ésser humà és insubstituïble i és un projecte de futur. És una qüestió d’humanitat que ni una sola d’aquestes vides es trunqui. És també un deure ètic de la Unió Europea i els seus Estats membres arbitrar respostes eficaces i respectuoses amb els Drets Humans davant aquestes situacions. La falta de resposta suposa un incompliment flagrant dels acords internacionals i una gravíssima responsabilitat per omissió davant les morts que es puguin arribar a produir en el present i en el futur.

Volem alçar la nostra veu com a xarxa “Migrants amb Drets” per a instar als poders públics a arbitrar una solució immediata a la situació de greu desemparament que s’està vivint en aigües del Mediterrani i a liderar el coratge polític necessari per a evitar que tantes persones necessitades de protecció urgent continuïn sofrint.

Finalment, desitjam en aquest punt recordar les paraules de Francesc en el seu missatge per a la pròxima Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat, que es celebra el 29 de setembre, on recorda que “la resposta al desafiament plantejat per les migracions contemporànies es pot resumir en quatre verbs: acollir, protegir, promoure i integrar, que expressen la missió de l’Església en relació a tots els habitants de les perifèries existencials”. En cap cas la resposta pot ser rebutjar, ignorar, bloquejar i penalitzar que és el que està succeint.

© Càritas Diocesana de Mallorca