Càritas Espanyola aporta 100.000 € a la crida d’emergència llançada per Sudan del Sud

La violència que sofreix al país més jove d’Àfrica ha provocat la major crisi de refugiats des del genocidi de Ruanda

Càritas de Sudan del Sud ha llançat una crida d’emergència per a afrontar la situació d’extrema vulnerabilitat humanitària en la qual es troba el país a causa del enquistament de la violència que es viu des de la seva independència i que fa necessari dissenyar estratègies a llarg termini de suport a les llars més vulnerables.

Ajuda per a 124.000 beneficiaris directes

Per això  la Càritas d’aquest país  ha llançat a la Confederació Internacional , un PCA (crida per a crisis de llarga durada) per al període 2019-2021, que en aquest primer any té un pressupost de total de 2.179.892 euros. Càritas Espanyola ha aprovat mobilitzar una partida de 100.000 euros procedents dels fons de la seva Campanya de la Banya d’Àfrica per a donar suport a aquesta crida urgent d’ajuda.

El projecte, que ha dissenyat  la Càritas local,  permetrà garantir durant tot aquest any a un total estimat de 124.000 beneficiaris directes i altres 50.000 indirectes aquestes tres necessitats bàsiques: distribució d’aliments, materials de refugi i productes de primera necessitat, i accés a mitjans de vida.

Al costat d’això, es desenvoluparan activitats de formació en les comunitats receptores de les ajudes per a enfortir la convivència i impulsar processos orientats a la construcció de la pau i la resolució de conflictes.

Les zones del país on s’executarà aquest pla d’emergència són l’arxidiòcesi de Juba i les diòcesis de Malakal, Rumbek, Torit, Wau, Tombura-Yambio i Yei. Totes elles han estat seleccionades d’acord a l’anàlisi de situació realitzat per la Càritas local, tenint en compte les condicions de vulnerabilitat dels destinataris: persones majors, infància, persones amb discapacitat, dones embarassades i lactants, i persones amb VIH, entre altres.

La major crisi de refugiats des de Ruanda

Des de la seva independència en 2011, Sudan del Sud travessa una greu crisi d’emergència la principal conseqüència de la qual és l’alt nombre de refugiats i desplaçats interns a causa de  de la violència, la situació d’inseguretat alimentària i la greu inestabilitat política i econòmica. Amb 2,8 milions de refugiats, Sudan del Sud pot considerar-se com la major crisi des del genocidi de Ruanda en 1994.

Malgrat la signatura d’un nou alt al foc al desembre de 2017 entre el Govern i l’oposició, els enfrontaments armats van augmentar en 2018 en el nord i el sud-est del país. La tensió ha adquirit tints ètnics i s’ha estès a més  zones del centre i sobretot de l’est, mentre la falta d’aliments ha provocat enfrontaments entre pastors pel robatori de bestiar.

© Càritas Diocesana de Mallorca