Càritas Bangladesh reclama condicions segures per a un eventual retorn dels «rohingya» a Myanmar

La xarxa Càritas continua prestant resposta humanitària a aquests refugiats que van fugir de la violència a l’agost 2017.

Quan es compleixen dos anys dels greus episodis de violència exercida per l’Exèrcit de Myanmar contra la minoria rohingya, que va obligar a més de 740.000 persones a fugir cap a Bangladesh, les ONG que treballen amb aquestes comunitats de refugiats alerten, davant l’anunci de la posada en marxa d’un pla de repatriació, sobre l’empitjorament de la crisi a Myanmar.

En un recent comunicat conjunt difós sota el títol “Dos anys després: els rohingya mereixen justícia i un lloc a la taula”, un total de 61 organitzacions voluntàries, entre les quals es troba Càritas Bangladesh, es comprometen a continuar brindant assistència i protecció als drets dels refugiats, apàtrides, persones desplaçades i comunitats d’acollida fins que no es garanteixin solucions apropiades per a la seva reubicació dins de Bangladesh o la seva repatriació voluntària i segura a Myanmar. Assenyalen en aquest sentit que, encara que moltes d’aquestes persones anhelen tornar al seu país d’origen, temen ser objecte de nous episodis de violència i persecució si ho fan.

En aquesta nota conjunta, les ONG signants incideixen en quatre aspectes concrets:

– Garantir una participació significativa dels rohingya en els processos de presa de decisions sobre el seu futur.

– Respectar els drets humans dels rohingya a Myanmar. Per a això, insten al Govern de Myanmar a abordar les causes fonamentals de la crisi en l’estat de Rakhine [la seva regió de procedència] mitjançant la implementació de les recomanacions aportades per la Comissió Assessora de Rakhine i la creació de les condicions necessàries per a posar fi al desplaçament dels rohingya, respectant el seu dret a prendre una decisió lliure i informada sobre el seu retorn.

– Donar suport a l’accés inclusiu dels rohingya a l’educació, l’autosuficiència i la protecció, creant un entorn propici per a ells a tots dos costats de la frontera que els permeti accedir a drets i serveis, com a educació, formació professional i mitjans de vida.

– Identificar solucions a mitjà i llarg termini sobre el desplaçament dels rohingya dins i fora de Myanmar, mentre es continua donant suport al Govern de Bangladesh i es compleixen els compromisos del Pacte Mundial sobre Refugiats.

Segons dades oficials, Bangladesh alberga actualment prop d’1 milió de rohingya, principalment en els camps de Kutapalong i Nayapara, tots dos en el districte de Coix’s Basar.

A l’inici de l’any es va llançar un Pla de Resposta Conjunta 2019 a fi de coordinar la resposta humanitària a aquesta comunitat per part dels organismes governamentals, les organitzacions no governamentals i les agències de l’ONU. Amb un pressupost de 920 milions de dòlars, fins avui només s’ha cobert una quarta part del finançament sol·licitat.

Resposta de la xarxa Càritas

Càritas Bangladesh és, amb el suport de la xarxa internacional de Càritas, una de les organitzacions locals més actives en la resposta humanitària a l’emergència declarada per l’entrada massiva de rohingya al país.

En el període 2017-2018, Càritas Bangladesh va impulsar un programa de resposta humanitària per a garantir el repartiment d’ajuda de primera necessitat a 600.000 persones, des de lots d’aliments complementaris, material de refugi i béns bàsics no alimentaris, fins a la millora de les condicions dels camps d’acollida, mesures de reducció del risc davant desastres, accés a aigua i sanejament, i serveis de protecció. Càritas Espanyola va destinar a aquesta crida una partida de 100.000 euros.

Des de l’inici de la crisi, Càritas Bangladesh s’ha coordinat estretament amb totes les parts que intervenen en la resposta a aquesta emergència, tant els organismes governamentals com l’ACNUR i altres agències de Nacions Unides, els grups de treball, altres agències voluntàries, la pròpia població refugiada i les comunitats locals. Caritas Bangladesh continua co-presidint el Sector de Refugi i Béns no alimentosos juntament amb l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM).

En el seu programa de treball per a 2019, Càritas Bangladesh planeja arribar a un total de 60.900 llars (aproximadament 268.000 persones), entre població refugiada rohingya i comunitats d’acollida.

En aquest context s’emmarca l’actual projecte “Protecció, apoderament i resiliència per a les dones i nines adolescents rohingya en els camps de refugiats a Bangladesh”, al qual Càritas Espanyola aporta 74.301 euros i Càritas Burgos altres 40.009 gràcies al finançament de l’Ajuntament de Burgos.

Aquest projecte, en el qual es contempla la construcció i rehabilitació de 5 centres comunitaris i “espais segurs per a dones”, compta amb la participació de 400 dones i adolescents rohingya.

© Càritas Diocesana de Mallorca