Campanya d’Emergència de Càritas per a atendre les víctimes d’ébola a la República Democràtica del Congo

Detecció de nous casos, suport als malalts, supervisió de pobles afectats són les principals accions de Càritas

La República Democràtica del Congo s’enfronta a l’epidèmia d’ébola més mortífera des de la que va assolar el país en 2013. En aquesta ocasió dels 2.522 casos detectats fins avui, al voltant de 1.715 han acabat en mort. Una de les majors dificultats en el control i contenció radica que l’epicentre del brot es troba en la zona de Beni, assolada des de fa més de 20 anys per un conflicte armat que ha deteriorat, entre altres coses, totes les infraestructures sanitàries i de comunicació de la zona.

Resposta a l’emergència de Càritas RD Congo

La resposta a aquesta emergència, que compta amb el suport d’altres Càritas nacionals entre elles Càritas Espanyola, se centra en la Diòcesi de Butembo-*Beni (províncies de Kivu Nord i Ituri) i en la Diòcesi de Goma. El pla de resposta inclou:

Treball amb les comunitats locals perquè apliquin les mesures de prevenció en relació a la higiene i sanejament, tractament de cadàvers, respecte de quarantenes, etc.

Difusió dels riscs que comporta l’incompliment d’aquestes mesures, assistència als centres de tractament i provisió de queviures als malalts.

Supervisar les àrees de salut dels pobles més afectats i de les zones circumdants per a la detecció, porta a porta, de nous casos entre la població ja afectada o entre els viatgers. Aquesta última és de particular importància per a evitar que l’epidèmia s’estengui geogràficament.

Per a executar aquest pla cadascú dels equips de Càritas estarà compost entre 5 i 10 persones equipades amb vestuari de protecció i material sanitari necessari, s’implicarà els líders comunitaris i als agents pastorals per a mantenir la línia d’informació i sensibilització a la població.

Càritas a la República Democràtica del Congo insisteix que l’arribada de l’epidèmia a Goma pot significar l’extensió a altres províncies i països, així com a Europa, per això és necessari ampliar les accions d’informació i comunicació amb la finalitat d’implicar activament les poblacions en la prevenció i comunicació de nous casos.

Paper fonamental de l’església congolesa

L’Església gaudeix d’una posició privilegiada i clau en la contenció de l’epidèmia, perquè hi ha un rebuig de part la comunitat cap al dispositiu d’emergència: el gran desafiament és que la població crea en l’existència de l’epidèmia, i que accepti per tant l’aplicació de mesures que són summament invasives per a això. No hi ha un altre actor de la societat civil que arribi on arriba l’Església i que tingui la legitimitat que aquesta té per a comunicar de manera efectiva. I si la població no s’implica, el virus continuarà creixent.

Aquesta és la raó per la qual Mons. Melquisedec Sikuli Paluku, bisbe de Butembo-*Beni, ha realitzat una crida al sentit de responsabilitat de tota la població (sacerdots, fidels, agents de pastoral) i a un “despertar” de la solidaritat i la col·laboració amb les autoritats sanitàries. “Sobretot –diu el Mons. Sikuli–evitem el pànic i l’alarmisme exagerats. Respectam les mesures higièniques i de neteja elementals. (…). Limitem els desplaçaments i respectam les recomanacions donades pel Ministeri de Salut per a ajudar a contenir la propagació de la malaltia”.

Càritas Espanyola

La presència de Càritas Espanyola al país es remunta a l’any 1994 quan esclata el conflicte a la regió, des de llavors i fins a aquest moment ha col·laborat amb la Càritas local en l’atenció a les víctimes del conflicte armat: suport psicològic, ajuda humanitària, restabliment mitjans de vida, programes educatius, educació per a la pau…

En aquest moment Càritas Espanyola, que té sobre el terreny a la tècnic Alicia Fernández López, ha lliurat una primera partida econòmica de 20.000 euros per a escometre les primeres accions de resposta a l’emergència posades en marxa per la Càritas del Congo. Al mateix temps obre una campanya d’emergència amb la finalitat de sostenir i ampliar aquestes accions, per la qual cosa demana el suport de tota la societat espanyola.

Emergència “Càritas RD. Congo-ébola”

CaixaBank: ES27 2100 5731 7102 0029 9272

Bankia: ES82 2038 1010 6160 0080 0427

© Càritas Diocesana de Mallorca